Όπως αναφέρει το FTfm (ειδικό «κομμάτι» των Financial Times που ασχολείται με την βιομηχανία του fund management), τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες από την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, έχουν βάλει τους δικηγόρους τους να αναλάβουν την μετακίνησή τους στο χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αυτό έρχεται μετά από την ανακοίνωση της Coca-Cola Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως Α.Ε., την μεγαλύτερη εταιρεία στην Ελλάδα με βάση την κεφαλαιοποίηση, για τα σχέδιά της να εγκαταλείψει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας μια σειρά αποστασιών υψηλού προφίλ από το ιρλανδικό χρηματιστήριο προς αυτό του Λονδίνου κατά το παρελθόν έτος.
Οι fund managers λένε ότι διαγραφές-αποχωρήσεις από τα ταμπλό των αγορών της περιφέρειας θα ψαλιδίσουν τους όγκους συναλλαγών, την στιγμή που τα περιφερειακά χρηματιστήρια, καθώς και οι εταιρείες που είναι εισηγμένες σε αυτά, έχουν δεχτεί ήδη ισχυρό πλήγμα από την έλλειψη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στις εγχώριες οικονομίες τους.
«Οι επιπτώσεις στη ρευστότητα είναι μια σοβαρή ανησυχία», δήλωσε ο Paul Squires, επικεφαλής του trading στην Axa Investment Managers. «Καθώς στεγνώνει η ρευστότητα, γίνεται όλο και πιο ακριβή η δημιουργία ή η έξοδος θέσεων και αυτό θα επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις».
Τα funds που επενδύουν αποκλειστικά σε αγορές της ευρωζώνης, μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν τις συμμετοχές τους σε εταιρείες που μετακινούνται στην αγορά του Λονδίνου.
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες που στρέφονται στο Λονδίνο θα καταστούν επιλέξιμες επενδύσεις για funds που… αγοράζουν Βρετανία. ΟΙ Μετοχές της CRH, εταιρία παραγωγής δομικών υλικών με έδρα στο Δουβλίνο, αυξήθηκαν 4% την ημέρα που μετακόμισε το κύριο listing της στο Λονδίνο, καθώς υπήρχε μεγάλη αγοραστική δραστηριότητα από τα funds που επενδύουν στον FTSE 100. Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, LSE, μπορεί επίσης να καταστήσει ευκολότερη την έκδοση περισσότερων μετοχών.
Κύμα επενδυτών
«Το Λονδίνο προσελκύει μεγάλο κύμα επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων, γεγονός που καθιστά ευκολότερο για μία εταιρεία να αντλήσει κεφάλαια», δήλωσε ο Mark Austin, της Freshfields Bruckhaus Deringer, ο οποίος είχε νήξεις από διάφορες εταιρείες για την μετακίνησης του listing τους στο Λονδίνο.
Αλλά για τις αγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης, αυτή η μετακίνηση των εταιρειών προς την αγορά του Λονδίνου, απειλεί να ξεκινήσει έναν φαύλο κύκλο.
Για τις αγορές, όπως το Δουβλίνο, το να χάνονται εισηγμένες επιχειρήσεις είναι μια μεγάλη αιμοραγία, όπως σημειώνουν οι διαχειριστές. Μειώνει τη ρευστότητα της αγοράς και ως συνέπεια επηρεάζει και την εργασιακή… βιωσιμότητα των χρηματιστών.
Ορισμένες εταιρείες, όπως η United Drug ιρλανδική εταιρεία του κλάδου της υγειονομικής περίθαλψη, έχουν φύγει από τις εγχώριες αγορές τους και μετακόμισαν στο Λονδίνο.
Ο Luís Laginha, διευθύνων σύμβουλος του NYSE Euronext της Λισαβόνας, δήλωσε πως σε ό,τι αφορά τις πορτογαλικές εταιρείες που εξετάζουν την εισαγωγή των μετοχών τους σε αγορές στο εξωτερικό, διατηρούν το primary listing τους στη Λισαβόνα.
Η διαγραφές-αποχωρήσεις εταιρειών, απειλούν επίσης το κύρος των περιφερειακών κρατών της ευρωζώνης στους παγκόσμιους δείκτες μετοχών, οι οποίοι αποτελούν βασική πηγή του όγκου συναλλαγών και συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Η Coca-Cola είναι μία από τις μόλις δύο ελληνικές εταιρείες του δείκτη MSCI Greek Index, και ο MSCI θα πρέπει να προσθέσει μια μικρή εταιρεία στο δείκτη για να διασφαλίσει ότι μπορεί ακόμα να υπολογίζεται ο συγκεκριμένος δείκτης. Ο MSCI προειδοποίησε τον Ιούνιο ότι μπορεί να υποβαθμίσει την Ελλάδα σε στάτους «αναδυόμενων αγορών» το επόμενο έτος.
Ο κ. Νίκος Πορφύρης, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ομίλου ΕΧΑΕ που λειτουργεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, δήλωσε ότι οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να είναι υπεύθυνοι για περισσότερο από το 50% των συναλλαγών στο ΧΑ και ότι η Coca-Cola αναμένεται να διατηρήσει ένα δευτερεύον listing στην Αθήνα.
Η διαδικασία μεταφοράς στο Λονδίνο μπορεί να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με τους δικηγόρους, χάρη σε μια ρήτρα σε οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπει στις εταιρείες με εγκεκριμένο ενημερωτικό δελτίο να διαπραγματεύονται σε μια ρυθμιζόμενη από την ΕΕ αγορά για 18 μήνες και να μετακομίζουν το listing τους σε μία άλλη αγορά χωρίς την έκδοση νέου ενημερωτικού δελτίου ν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του FTfm, οι αξιωματούχοι του LSE έχουν συζητήσει το ενδεχόμενο για περισσότερες επιχειρήσεις της ευρωζώνης να μετακομίσουν το listing τους στο Λονδίνο, ωστόσο το LSE αρνήθηκε να σχολιάσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr