Δραμaτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάζει η Citigroyp για την Ελληνική οικονομία. Ο οίκος, σε εκθεσή του με τίτλο Global Economic Outlook and Strategy, εκτιμά πως η ύφεση στην Ελλάδα θα φτάσει το 7,5% για το 2012, στο 10,7 για το 2013 και στο 3,4 για το 2014. Η Citi αναφέρει ότι τα πρώτα σημάδια ανάπτυξης, με ρυθμό 1,4%, θα έρθουν από το 2015, λόγω της σκληρής λιτότητας που θα επιβληθεί στην οικονομία της χώρας.
Ο οίκος επαναλαμβάνει ότι η έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι αναπόφευκτη και θα συμβεί μέσα σε διάστημα 12 - 18 μηνών, όπως αναφέρει ο αναλυτής Γιούργκεν Μίχελς.
Η έκθεση αναφέρει ακόμα, ότι η παγκόσμια οικονομία θα ακροβατεί μεταξύ ύφεσης και ανάπτυξης, ενώ στην Κίνα και στην Ιαπωνία τα στοιχεία θα είναι εξαιρετικά αρνητικά. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2012 η παγκόσμια ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2,5%, το 2016 στο 2,6%, καθώς η τροχιά των αναδυόμενων οικονομιών θα είναι πτωτική.
Pimco: Πολύ δύσκολο να παραμείνει εντός ευρώ η Ελλάδα
Και η Pimco, το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, υποστηρίζει ότι το Grexit είναι πρό των πυλών.
«Το βρίσκουμε δύσκολο να δούμε πώς θα μείνει η Ελλάδα», δήλωσε ο γενικός διευθυντής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, Μάϊκ Άμει, σχολιάζοντας το βασικό σενάριο της PIMCO, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newsiwire.
«Θα υπάρξει τουλάχιστον μια αποχώρηση [από το ευρώ] και θα ακολουθήσει υψηλή μεταβλητότητα», δήλωσε ο Άμει μιλώντας στο Euromoney Sterling Conference στο Λονδίνο.
Αν και οι δηλώσεις που έγιναν από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους το καλοκαίρι έχουν περιορίσει τον κίνδυνο η Ευρωζώνη να διολισθήσει σε ένα «πτωτικό σπιράλ»τους επόμενους 12 μήνες, οι πολιτικοί δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει τα διαθρωτικά προβλήματα, πρόσθεσε.
«Το τελικό σημείο αφορά τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες» της Ευρωζώνης σημείωσε το υψηλόβαθμο στέλεχος της PIMCO εκφράζοντας ταυτόχρονα την πεποίθηση του ότι «θα μένουν ενωμένες».
Αυξάνεται το ελληνικό χρέος αντί να μειώνεται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσίευσε την Τετάρτη ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
O λόγος χρέους/ΑΕΠ θα ανέλθει το 2014 στο 180,2%, από 164,9% το 2012, εκτίμησε ο οίκος. "Η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους απέχει πολύ ακόμα από το να έχει διασφαλιστεί", σημείωσε ο αναλυτής της Fitch, Paul Rawkins.
"Δημοσιονομικά ελλείμματα και περαιτέρω συρρίκνωση του ονομαστικού ΑΕΠ σημαίνουν ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα ξαναμπεί σε ανοδική τροχιά το 2013-2014", συμπλήρωσε ο Rawkins.
Η Fitch προβλέπει πτώση του ΑΕΠ κατά 7% το 2012 και 3% το 2013, με την οικονομία να παραμένει στάσιμη το 2014.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr