Ιδιαίτερα σημειώνονται:
(i) Η αποφασιστικότητα που διαφαίνεται στον τομέα της εποικοδομητικής περιστολής των κρατικών δαπανών, με την ταχεία προώθηση της συγχώνευσης και κατάργησης φορέων της δημόσιας διοίκησης (ειδικότερα δε στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της δημόσιας τάξης και προστασίας του πολίτη και σε άλλους τομείς) για την αποτελεσματικότερη και κοινωνικά αποδοτικότερη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.
(ii) Η εκκίνηση της διαδικασίας αποκρατικοποίησης και ουσιαστικής αναδιάρθρωσης και ολοκλήρωσης του τραπεζικού συστήματος της χώρας. Στα πλαίσια αυτά, ήδη αποφασίστηκε και προωθείται με ταχείς ρυθμούς η συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Emporiki Bank. Επιπλέον, η Κυβέρνηση φαίνεται τώρα έτοιμη να προωθήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
(iii) Η άμεση δραστηριοποίηση της Κυβέρνησης στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου, στην τρέχουσα περίοδο, μετά την συγχώνευση της ATEbank με την Τράπεζα Πειραιώς, προχωρεί η αποκρατικοποίηση-αξιοποίηση του ακινήτου (1,85 εκατ. τ.μ,) στην περιοχή Αφάντου – Ρόδου, με την επιτυχή ολοκλήρωση της 1ης φάσης της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας και την εκδήλωση ενδιαφέροντος από 7 επενδυτές από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Προωθείται επίσης άμεσα η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ, των Κρατικών Λαχείων και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και φαίνεται να εντατικοποιείται η διαδικασία παραχώρησης σε ιδιώτες της εκμετάλλευσης της λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων και των λιμένων της χώρας.
Αξιοσημείωτη βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο 2012, ….
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, που καταρτίζεται από το ΙΟΒΕ και δημοσιεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιούλ.΄12, ανακάμπτοντας στο 76,1, από 74,1 τον Ιούν.΄12 και έναντι 75,8 τον Ιούλ.΄11.
Σημειώνεται ότι αυτός ο σημαντικός για την πορεία της οικονομίας δείκτης είχε καταποντιστεί στο 74,1 τον Ιούν.’12, από 77,3 τον Απρ.’12, λόγω της αδυναμίας σχηματισμού Κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 και των αιτιάσεων ορισμένων πολιτικών κομμάτων (με σημαντική εκλογική αντιπροσώπευση) περί καταργήσεως του Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής, πράγμα που αν συνέβαινε θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε έξοδο της χώρας από τη Ζώνη του Ευρώ.
Αντίθετα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος βελτιώθηκε ουσιαστικά στο 76,1 τον Ιούλιο 2012, όπως προαναφέρθηκε, όταν εξασφαλίστηκε η συγκρότηση της Κυβέρνησης συνεργασίας, με πλειοψηφία 179 βουλευτών στην ελληνική Βουλή, με βασικό στόχο την συνέχιση: (1) της αποτελεσματικής υλοποίησης του ΜΠΔΣ 2012-2015, (2) της απρόσκοπτης χρηματοδότησης της χώρας από το 1ο και το 2ο Πακέτο Χρηματοδοτικής Ενίσχυσης (1ο και 2ο ΠΧΕ) από τη Ζώνη του Ευρώ και από το ΔΝΤ και (3) την εξασφάλιση (με τα ανωτέρω) της αμετάκλητης και αναμφισβήτητης παραμονής και λειτουργίας της χώρας ως πλήρες μέλος της Ζώνης του Ευρώ.
Η σημαντική βελτίωση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλ.΄12 έχει ιδιαίτερη σημασία διότι επιτεύχθηκε σε μια περίοδο που στις περισσότερες χώρες της ΕΕ-27 ο σχετικός δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση. Ειδικότερα, πολύ μεγάλη πτώση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλ.΄12, παρατηρήθηκε στη Γερμανία (-3,7 μονάδες), στη Γαλλία (-2,3) και στην Ισπανία (-1,4), στην Τσεχία (-2,3) και στη Ζώνη του Ευρώ ως σύνολο (-2,0 μονάδες). Αντίθετα, βελτίωση παρατηρήθηκε μόνο στο Ην. Βασίλειο (+1,7 μονάδες, κυρίως λόγω και των Ολυμπιακών Αγώνων), στην Ιταλία (+1,3 μονάδες, κυρίως λόγω των αποφάσεων του Eurogroup της 29ης Ιουνίου 2012) και στην Ολλανδία (+0,6 μονάδες, προεκλογική περίοδος).
..ενώ προβλέπεται και απαιτείται μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική βελτίωσή του στους επόμενους μήνες.
Η αναγκαία περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος μπορεί να επιτευχθεί:
α) Με την συνέχιση της πολύ ικανοποιητικής (στο 1ο 6μηνο.’12) υλοποίησης του επικαιροποιημένου Προϋπολογισμού του 2012 και τον μηδενισμό του πρωτογενούς ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης ήδη από το τρέχον έτος.
Αυτό απαιτεί την αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων που έχουν θεσπιστεί και ιδιαίτερα την βελτίωση της
αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόζονται για μείωση της φοροδιαφυγής. Μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθήσει την Ελλάδα θα ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την πρωτοβουλία της πολιτικής για έξοδο από την πιο οδυνηρή κρίση της ιστορίας της.
β) Με την έγκαιρη ανακοίνωση των μέτρων που θα σηματοδοτούν πειστικά τη συνέχιση της αποτελεσματικής υλοποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2014 για τα έτη 2013 και 2014, όπως έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα στις αρχές του 2012, με όποιες προσαρμογές θεωρηθούν αναγκαίες και συμφωνηθούν, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διευκόλυνση της ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για την εξασφάλιση της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας από το 1ο και το 2ο Πακέτο χρηματοδοτικής της ενίσχυσης από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ και για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.
Για την αποκατάσταση δηλαδή της ομαλής χρηματοδότησης της οικονομίας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα και στην ανάκαμψη. Ήδη, με τις αποφάσεις της 1ης Αυγούστου 2012, φαίνεται ότι ο Κυβερνητικός συνασπισμός προχωρεί αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.
Βελτίωση του Οικονομικού Κλίματος και επιστροφή των καταθέσεων στις Τράπεζες.
Γενικά, η συνέχιση της πορείας βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα αποτελεί σήμερα τον πιο σημαντικό παράγοντα για την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες (μετά τη σημαντική απόσυρση που σημειώθηκε έως τα μέσα Ιουνίου 2012) και για την επίτευξη της έγκαιρης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα:
Ακόμα και με μικρή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, οι καταθέσεις στις τράπεζες αυξάνονται, όπως συνέβη: (i) τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2011, όταν το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε λόγω των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου 2011 για το 2ο ΠΧΕ της Ελλάδος, (ii) τον Δεκ. 2011, όταν η καταστροφική αβεβαιότητα της περιόδου Σεπτ.-Νοεμ.’11 μετριάσθηκε μετά την καταβολή (μετά από καθυστέρηση 3-μηνών) της 6ης δόσης του δανείου των € 110 δις και (iii) τον Μαρτ.’12 και τον Απρ.’12 μετά την επιτυχή ολοκλήρωση από την ελληνική Κυβέρνηση του προγράμματος της ανταλλαγής των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που κατέχονταν από τον ιδιωτικό τομέα με μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 53,5% (PSI Plus) και την δρομολόγηση του 2ου Πακέτου Χρηματοοικονομικής Ενίσχυσης της Ελλάδος από τη Ζώνη του Ευρώ και το ΔΝΤ. Τέλος, η σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος τον Ιούλ.΄12 που παρουσιάζεται στη συνέχεια προοιωνίζεται επίσης σταδιακή επιστροφή των ιδιωτικών καταθέσεων από τον Ιούλιο.
Σε κάθε περίπτωση, η εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα ισχυροποιηθεί αποφασιστικά και η επιστροφή των καταθέσεων θα επιταχυνθεί, εφόσον ολοκληρωθεί η επικείμενη ανα-κεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σε συνδυασμό μάλιστα με την υλοποίηση ουσιαστικών κινήσεων, συγκέντρωσης και εκλογίκευσης της δομής του τραπεζικού συστήματος της χώρας, ιδιαίτερα όσον αφορά το μέρος του συστήματος που λειτουργούσε έως τώρα υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr