Μετά από δυόμισι χρόνια, είναι πολύ εύκολο να υποκύψει κανείς στην επενδυτική κόπωση που έχει φέρει η κρίση στην Ελλάδα. Ωστόσο, η πείρα δείχνει ότι θα ήταν επικίνδυνο να χάσει κανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, την εστίασή του στα γεγονότα που αφορούν την Αθήνα, όπως τονίζει ο Simon Derrick, ο επικεφαλής έρευνας της αγοράς νομισμάτων στην Bank of New York Mellon.
Ενώ είναι εύκολο να απορρίψει κανείς την Ελλάδα, καθώς είναι ένα σχετικά μικρό μέρος της οικονομίας της ευρωζώνης, η απλή αλήθεια είναι ότι αποτέλεσε το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για ό,τι συνέβη στη συνέχεια και ό,τι συνεχίζει να συμβαίνει στην περιοχή, σημειώνει ο Derrick και υπογραμμίζει ότι προβλέπεται ένα ακόμη τρομαχτικό υπόλοιπο του καλοκαιριού με επίκεντρο την Ελλάδα.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στην Αθήνα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να διαπραγματευτεί επόμενη δόση των χρημάτων διάσωσης με την ΕΕ και το ΔΝΤ εν μέσω εκθέσεων και δηλώσεων ότι το πρόγραμμα λιτότητας της Ελλάδας είναι και πάλι εντελώς εκτός πορείας. Με την επόμενη δόση της βοήθειας να μην δύναται να καταβληθεί μέχρι το Σεπτέμβριο, ο Derrick προειδοποιεί ότι τα οικονομικά της Αθήνας είναι στην κόψη του ξυραφιού.
Όπως επισημαίνει ο αναλυτής, μέχρι τα μέσα του Αυγούστου, φαίνεται ότι η Αθήνα ελπίζει ότι θα μπορέσει να αντλήσει βραχυπρόθεσμα κεφάλαια σε δημοπρασίες, αν είναι να συνεχίσει να καταβάλλει τις συντάξεις και τους μισθούς στον δημόσιο τομέα.
Η κατάσταση για την Ελλάδα θα είναι τρομακτική ακόμη και αν το ελληνικό εκλογικό σώμα υποστηρίξει τη «διευκολυντική» στάση της κυβέρνησης απέναντι στης απαιτήσεις της τρόικας, προσθέτει ο Derrick και υπογραμμίζει πρόσφατη δημοσκόπηση του η οποία έδειξει ότι το 73% των ψηφοφόρων θέλουν την κυβέρνησή τους να πάρει καλύτερους όρους.
Σε σημείωμά της η Moody’s πρόσφατα ανέφερε ότι η θέση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί σημαντικά από την αρχή του έτους, και επεσήμανε ότι εκτιμά πως ότι οι πιθανότητες της ελληνικής εξόδου από το ευρώ έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η Citigroup από την πλευρά της χθες δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι το πρόβλημα για την ελληνική οικονομία είναι άλυτο και προσδοκά με πιθανότητα 50%-75% ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ τον Ιανουάριο του 2013.
Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις ο Derrick τονίζει ότι συμφωνεί απόλυτα πως η έξοδος της Ελλάδας έχει τώρα πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες από πριν και, επιπλέον προσθέτει πως, δεδομένης της πολύ λεπτής ισορροπίας της πολιτικής και οικονομικής κατάστασης στην Αθήνα αυτή τη στιγμή, ο κίνδυνος παραμένει ότι κάτι πολύ σοβαρό θα μπορούσε να συμβεί για την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr