Ύφεση στην ευρωζώνη, ισχυρή πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενδεχόμενες περαιτέρω διασώσεις χωρών. Σύμφωνα με την Citi, με αυτά τα δεδοεμένα, οι οποιεσδήποτε υπεραποδόσεις στις αγορές της Ευρώπης, θα έλθουν μόνο από μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς και που «ανήκουν» σε χώρες με επίσης «ισχυρούς ισολογισμούς», και συγκεκριμένα την Δανία, την Φινλανδία, την Γερμανία, την Βρετανία, την Ολλανδία, την Νορβηγία, την Σουηδία και την Ελβετία.
Όπως επισημαίνει η αμερικάνικη τράπεζα, η
πρόοδος στο πολιτικό μέτωπο της Ευρώπης, βοήθησε στην τροφοδότηση ενός ράλι της τάξης του 10% στις ευρωπαϊκές αγορές, στο οποίο ηγήθηκαν οι σφυροκοπημένες κυρίως μετοχές. Ωστόσο, όπως σημειώνει η Citi, το τέλος της κρίσης της ευρωζώνης, σε καμία περίτπωση δεν φαίνεται στον ορίζοντα, και πλέον η αγορά θα στρέψει έντονα το βλέμμα στα θεμελιώδη μεγέθη, τα οποία παραμένουν εξαιρετικά αδύναμα. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να στρέφονται σε μετοχές εταιρειών με ισχυρούς ισολογισμούς, ανάπτυξη κερδοφορίας και ποιότητα, οι οποίες προέρχονται από χώρες με δυνατά θεμελιώδη. Σύμφωνα με την Citi, τα «buys» του επόμενου διαστήματος είναι:
A P Moller - Maersk B (Δανία), ABB (Ελβετία),Adidas (Γερμανία), Aggreko (Βρετανία), Akzo Nobel ( Ολλανδία), ARM Holdings (Βρετανία),ASML (Ολλανδία), Atlas Copco (Σουηδία), BASF ( Γερμανία), Βayer (Γερμανία), BG Group ( Βρετανία), Beiersdorf (Γερμανία), British American Tobacco (Βρετανία), Henkel (Γερμανία), Infineon Technologies (Γερμανία), Intertek Group (Βρετανία), Johnson Matthey (Βρετανία), Kone Β (Φινλανδία), Koninklijke DSM ( Ολλανδία), Merck (Γερμανία), Nestle (Ελβετία), Novo Nordisk (Δανία), Philips Electronics (Ολλανδία), Reckitt Benckiser Group (Βρετανία), Richemont ( Ελβετία), Rolls-Royce Holdings (Βρετανία), Royal Dutch Shell (Βρετανία), Sandvik (Σουηδία), SGS Ν (Ελβετία), SKF B (Σουηδία), Swatch B (Ελβετία), Syngenta (Ελβετία), Telenor (Νορβηγία), Unilever Certs. (Ολλανδία) και WPP (Βρετανία).
Από την πλευρά της η UBS, προτιμά Αμερική αφού όπως τονίζει, στην αμερικάνικη αγορά κρύβονται 14 μετοχές με εξαιρετικά δυναμικές προοπτικές και υψηλή ποιότητα στα θεμελιώδη. Οι παράγοντες στους οποίους επικεντρώθηκε ο οίκος για να εντοπίσει τις ευκαιρίες στις ΗΠΑ, είναι η ευρωστία και η βιωσιμότητα της κερδοφορίας, η χρήση της μόχλευσης καθώς και ο ισχυρός δείκτης απόδοσης επενδεδυμένων κεφαλαίων.
Οι αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι στόχος τους είναι να βρουν ισχυρές, λογικά αποτιμημένες μετοχές εταιρειών που παράγουν εύρωστη ανάπτυξη και cash flow και δείχνουν βούληση αλλά και ικανότητα να επιστρέψουν κεφάλαια στους μετόχους τους. Έτσι, κατέληξαν σε 14 μετοχές, τις εξής: Staples, McDonalds, Darden Restaurants, H.J. Heinz , Chevron, HollyFrontier, Abbott Laboratories, Johnson & Johnson, PACCAR, Illinois Tool Works, Intel, Microsoft, Automatic Data Processing.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr