Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από μία μείωση των επιτοκίων, στην οποία αναμένεται να προχωρήσει σήμερα, και που έχουν ήδη αποτιμήσει οι αγορές - για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, και οι ευρωπαϊκές αρχές καλύτερα να αρχίσουν να στρέφονται προς το πρόγραμμα αγοράς αξιών (SMP), όπως υποστηρίζουν οι οικονομολόγοι. Σύμφωνα με τον Shane Oliver, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital Investors, μια ακόμη μείωση των ευρω-επιτοκίων, δεν μπορεί να κάνει μια «τεράστια διαφορά» στην οικονομία της Ευρώπης, αφού τα χαμηλά επιτόκια δεν περνάνε από το σύστημα. Όπως τονίζει, η Ευρώπη πρέπει να κάνει κάτι για τον κλονισμό που έχει υποστεί πλέον ο νομισματικός μηχανισμός. Τα επιτόκια είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αλλά οι πιστωτικές συνθήκες σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιταλία κτλ, είναι απίστευτα σφιχτές. Η Ευρώπη θα πρέπει να παίζει ρόλο στο να υπάρξει διασφάλιση ότι οι αποδόσεις των ομολόγων στις χώρες αυτές, θα μειωθούν σημαντικά.
Σε υψηλό 9 μηνών το 10ετές ισπανικό ομόλογο - Ανοδικά και το γαλλικό
Το μέγιστο ζητούμενο ποσό των 3 δισ. ευρώ άντλησε στη σημερινή δημοπρασία ομολόγων διαφόρων λήξεων η ισπανική κυβέρνηση. Αυξημένη ήταν η απόδοση στα 4ετή και 10ετή ομόλογα, ενώ ελαφρώς χαμηλότερο ήταν το επιτόκιο των τριετών τίτλων.
Στόχος της κυβέρνησης ήταν να πουλήσει ομόλογα ποσού από 2 έως και 3 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, η Ισπανία άντλησε 747 εκατ. ευρώ από 10ετή ομόλογα με τη μέγιστη απόδοση να αυξάνεται στο 6,505% από 6,121% που ήταν στις 7 Ιουνίου. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 3,18.
Παράλληλα, άντλησε επιπλέον 1,015 δισ. ευρώ από ομόλογα λήξεως τον Οκτώβριο του 2016 με μέση απόδοση 5,621% από 5,443% που ήταν στην αντίστοιχη δημοπρασία της 21ης Ιουνίου. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,56.
Τέλος, η ισπανική κυβέρνηση πούλησε επιπλέον 1,239 δισ. ευρώ σε ομόλογα λήξεως το 2015 με ελαφρώς χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με την αντίστοιχη δημοπρασία της 21ης Ιουνίου στο 5,197% από 5,510%. Ο βαθμός κάλυψης διαμορφώθηκε στο 2,28.
Σε δημοπρασία 10ετών ομολόγων προχώρησε σήμερα και η Γαλλία. Το κόστος δανεισμού για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 2,53% από 2,46% κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία.
Ηη επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμήνυσε ότι η χαλάρωση των νομισματικών συνθηκών δεν είναι η καλύτερη πολιτική για την Ευρώπη. Οπως είπε, η ΕΚΤ έχει χώρο να ελιχθεί από την άποψη της παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής. Η μείωση των επιτοκίων δεν είναι η καλύτερη οδός, τόνισε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία δεν χρειάζεται τη μείωση των επιτοκίων που καθορίζει η ΕΚΤ, η Ιταλία και η Ισπανία όμως χρειάζονται, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει διαχωρισμός όταν χρησιμοποιείται αυτό το είδος νομισματικής πολιτικής. Από την άλλη πλευρά, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ είναι πολύ πιο επιλεκτικό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ένα πιο συνετό τρόπο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας συνεδριάζουν αργότερα σήμερα, με την πρώτη να αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης, σε χαμηλό ρεκόρ, από το σημερινό 1%, σύμφωνα με τους οικονομολόγους. Η BOE μπορεί να εισαγάγει περισσότερα μέτρα τόνωσης, μετά τη διατήρηση του επιτοκίου αναφοράς στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,5% τον Ιούνιο.
Ο David Woo, επικεφαλής της Global Rates and Currencies Research της BOA Merrill Lynch, συμφωνεί ότι οι κεντρικές τράπεζες μάλλον θα πρέπει να γίνουν πολύ πιο επιθετικές, επειδή οι μειώσεις επιτοκίων έχουν ήδη αποτιμηθεί από τους επενδυτές και δεν μπορουν να έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα στην ενίσχυση των τιμών των assets.
Οπως σημειώνει, αν και αναμένεται μείωση κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ μπορεί τελικά η μείωση να είναι κατά 50 μονάδες βάσης, και να υπάρξει ανακοίνωση ενός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα.
Η αγορά έχει σίγουρα αποτιμήσει έναν άλλο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Το θέμα είναι ότι οι αγορές περιμένουν (και απαιτούν) επιθετική δράση, κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να υπάρξει, συμπληρώνει ο Woo.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr