Όπως επισημαίνει ο αναλυτής λοιπόν, το δρομολόγιο της κρίσης, μετά τον σταθμό Ισπανία, θα ακολουθήσει τις αυξανόμενες συζητήσεις για έξοδο της Ιταλίας εάν η χώρα δεν λάβει διάσωση με τους ίδιους όρους που προσφέρθηκαν στην Ισπανία, και τελικά θα καταλήξει σε μια φινλανδική αναχώρηση από το ενιαίο νόμισμα που θα μπορούσε να οδηγήσει τελικά την όλη ιστορία της κρίσης σε κορύφωση.
Ο Lynn προβλέπει ότι θα είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδρομή, με τους επενδυτές να στρέφονται στο δολάριο, το ελβετικό φράγκο, και τον χρυσό.
Έχουμε δει μόνο ένα πακέτο διάσωσης για τις προβληματικές ισπανικές τράπεζες. Αλλά ποιός λέει ότι τα 100 δισ. ευρώ είναι αρκετά; Η Ισπανία είναι μια χώρα που έχει διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, και όπου η κυβέρνηση κόβει γρήγορα τις δαπάνες, κάτι το οποίο οδηγεί στον μονόδρομο της εμβάθυνσης της ύφεσης .
Με την Ισπανία σε βαθιά στην ύφεση, η ανεργία αυξάνεται, και τα defaults των επιχειρήσεων επίσης, ιέτσι είναι πολύ πιθανό, κατά την άποψή του Lynn, το ισπανικό τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις προσεχώς.
Όπως σημειώνει ο αναλυτής, τίποτα δεν έχει γίνει στην πραγματικότητα για να διασφαλισθεί το ότι η Ισπανία είναι στο δρόμο της ανάκαμψης. Αν η διάσωση καταρρεύσει, ωστόσο, και η Ισπανία πρέπει να έρθει να ζητήσει ένα άλλο πακέτο, τότε θα υπάρξει μια μαζική φυγή καταθέσεων από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα.
Μετά το Spanic, ο Lynn πιστεύει ότι η πίεση θα αυξηθεί αμέσως στην Ιταλία, η οποία στη συνέχει θα θελήσει να λάβει τους ίδιους όρους όπως η Ισπανία.
Η Ιταλία πρέπει να χρηματοδοτήσει περίπου το 22% της ισπανικής διάσωσης – δανειζόμενη όμως με επιτόκιο 6% για να δώσει στην Ισπανία χρήματα με 3%. Αυτό δεν πρόκειται να έχει καλή εξέλιξη, σημειώνει ο Lynn. H πίεση εντός Ιταλίας αναπόφευκτα θα αυξηθεί για να λάβει τους ίδιους όρους διάσωσης - αλλιώς η χώρα θα απειλήσει να εγκαταλείψει το ενιαίο νόμισμα, προκαλώντας τεράστιο χάος.
Ο Lynn πιστεύει ότι τα πράγματα θα έρθουν κοντά στη λύση, όταν μια χώρα αποφασίζει ότι «φτάνει πια», και η χώρα αυτή θα μπορούσε να είναι η Φινλανδία.
Η Φινλανδία δεν χρειάζεται να ανησυχεί για τις επιπτώσεις στην ΕΕ, με τον τρόπο που θα ανησυχούσε η Γερμανία. Εάν μια χώρα όπως αυτή φύγει από το ευρώ, ουσιαστικά το παιχνίδι τελείωσε.
Η Φινλανδία έχει ήδη απαιτήσει εγγυήσεις από την Ισπανία για τη διάσωσής της και ο Lynn πιστεύει ότι θα μπορούσε να είναι η ώθηση που φέρνει τελικά την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ στο τέρμα του παιχνιδιού. Μια φινλανδική έξοδος θα αποτελέσει το έναυσμα για το ενιαίο νόμισμα είτε να αποσυναρμολογηθεί, ή αλλιώς για να δημιουργηθεί μία μικρότερη ζώνη του ευρώ με λιγότερες χώρες και αυστηρότερους κανόνες. Τίποτα όμως σε όλη αυτή τη διαδικασία δεν θα είναι ομαλό, προσθέτει ο Lynn.
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr