Για την επιστροφή στη δραχμή προετοιμάζονται οι τράπεζες, αποκαλύπτει σε δημοσίευμά του το Reuters. Ο σχεδιασμός κάτω από το τραπέζι για ένα τέτοιο σενάριο, είναι εν εξελίξει από τότε που ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ελλάδα το 2009, όπως δήλωσε στο πρακτορείο ο Hartmut Grossman της ICS Advisors ο οποίο συνεργάζετια με τράπεζες της Wall Street. «Πολλές από τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, αλλά και εδώ, έχουν εξετάσει αυτό το σενάριο εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε και τόνισε πως πραγματικά υπάρχει σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης σε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν είναι μια νέα ιδέα.
Η ΕΕ λέει ότι θέλει να μείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν οι Έλληνες θέλουν να το κρατήσουν. Αλλά, επίσης, ψήφισαν την περασμένη Κυριακή υπέρ των κομμάτων που είναι αντίθετα στο σχέδιο διάσωσης από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θέτοντας σε αμφιβολία το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.
Ενώ η συμφωνία απέτρεψε την οικονομική καταστροφή της αγοράς, επιτρέποντας στην Ελλάδα να συνεχίσει την αποπληρωμή μειωμένων χρεών της, τυχόν μελλοντικά προβλήματα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και αν η Αθήνα διαχειριστεί τη όλη διαδικασία περισσότερο ή λιγότερο ομαλά.
Όπως επισημαίνει το Reuters, μια ελληνική αποχώρηση από το ευρώ θα δημιουργούσε νομικά και πρακτικά προβλήματα για τις τράπεζες που θα επισκιάσουν την σχετικά απλή τεχνική εργασία για την αντιμετώπιση ενός νέου νομίσματος.
Η Ελλάδα σχεδόν σίγουρα θα επιβάλει συναλλαγματικούς ελέγχους, αν αποχωρήσει από το ευρώ, όπως σημειώνουν οι τραπεζίτες, αλλά οι συναλλαγές σε ένα νέο νόμισμα θα εξακολουθήσουν να είναι εφικτές. Όπως σημειώνει ο Lewis O'Donald, Γενικός Διευθυντής Διαχείρισης Κινδύνων στην ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura, τα γραφεία του τμήματος του forex μπορεί να ετοιμαστούν σχετικά γρήγορα. Εξαρτάται από το πώς ακριβώς θα συμβεί αυτή η έξοδος από τη ζώνη του ευρώ.
Το πρόβλημα όμως μπορεί να είναι μεγαλύτερο για τις τράπεζες της ζώνης του ευρώ που χρειάζονται ταμιακά διαθέσιμα για ιδιώτες ή επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του τί συναλλαγματική ισοτιμία να χρησιμοποιήσουν, ανάλογα με τους νόμους που η Αθήνα θα καταρτίσει για τις συναλλαγές στο νόμισμά της.
Εάν η Ελλάδα αναγκάσει μία ισοτιμία, για παράδειγμα, ενός ευρώ για κάθε νέα δραχμή, αυτό θα μπορούσε να επιβάλει τεράστιες απώλειες για τις ξένες τράπεζες, διότι μία τέτοια ισοτιμία δεν θα μπορεί να «σταθεί» στις αγορές.
Οι έλεγχοι σχετικά με την κυκλοφορία των κεφαλαίων θα μπορούσε να είναι ένας ακόμη εφιάλτης για τις τράπεζες με δάνεια στην Ελλάδα, καθιστώντας δυνητικά παράνομο για τις εταιρείες να αποπληρώσουν το χρέος σε ευρώ.
Όπως αναφέρει το Reuters, οι τράπεζες πάντως έχουν μελετήσει διάφορες επιλογές για να προστατεύσουν τον εαυτό τους όσο καλύτερα μπορούν, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στον αμερικάνικο νόμο για νέες συναλλαγές παραγώγων ή δανείων. Μέχρι στιγμής, λίγοι έχουν λάβει τέτοια μέτρα, λόγω αμφιβολιών για το πόσο αποτελεσματική θα ήταν, και επίσης επειδή φοβούνται να προσθέσουν στις ανησυχίες της αγοράς.
Αντ 'αυτού, οι περισσότερες απλά ελέγχουν τη νομοθεσία που διέπει τις συμβάσεις τους, «χετζάροντας» έναντι της περίπτωσης προβλημάτων αποπληρωμής και ξεσκονίζοντας κάθε πιθανό νομικό επιχείρημα που μπορεί η ελληνική έξοδος από το ευρώ να καταλήξει να έχει. Όπως σημειώνει η Nomura, υπάρχουν ωστόσο ακόμη, πολλοί γκρίζοι τομείς και που οποία θα οδηγήσει σε νομικές συγκρούσεις οι οποίες θα πρέπει να επιλυθούν στο δικαστήριο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr