Το νορβηγικό fund “Norges Bank Investment Management”, το οποίο και καταψήφισε την ανταλλαγή του χρέους της Ελλάδας επειδή διαφώνησε στο να αποκτήσει σχέση εξάρτησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δηλωνει ότι μείωσε τις θέσεις του στα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας, στα πλαίσια της ευρύτερης στρατηγικής του για τη μείωση των επενδύσεων στην Ευρώπη. Το fund παράλληλα προχώρησε στην αύξηση των θέσεών του σε κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών όπως η Βραζιλία, το Μεξικό και η Ινδία.
Όπως τονίζει ο Yngve Slyngstad, διευθύνων σύμβουλος της Norges Bank ΙΜ, η προβλεψιμότητα είναι σημαντικότο στοχείο για τον μακροπρόθεσμο επενδυτή και η ζώνη του ευρώ αντιμετωπίζει σημαντικές διαρθρωτικές και νομισματικές προκλήσεις. Η ευρωζώνη δεν αποτελεί τον κατάλληλο προορισμό για μακροπρόθεσμες επενδύσεις, όπως προσθέτει.
Το νορβηγικό fund σημειώνει ότι πριν την ανταλλαγή χρέους, κατείχε 1,3 δισεκατομμύρια κορώνες σε ελληνικά ομόλογα και πως η έκθεσή του στο ιταλικό δημόσιο χρέος μειώθηκε σε 26,6 δισεκατομμύρια κορώνες από 33 δισ. στο τέλος του 2011, ενώ στα ισπανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκε σε 15,6 δισ. κορώνες από 18 δισ. Οι επενδύσεις σε ομόλογα σε ευρώ μειώθηκαν στο 39% του χαρτοφυλακιου σταθερού εισοδήματος του fund στο τέλος Μαρτίου από 43%.
Ο Slyngstad επισημαίνει πάντως πως δεν είναι μόνο οι πέντε αυτές χώρες απέναντι στις οποίες το fund είναι bearish,, αλλά, επιπλέον, εξετάζει την κατάσταση στο σύνολό της. Γενικότερα, όπως δηλώνει, ανησυχεί για την κατάσταση στη ζώνη του ευρώ συνολικά καθώς δεν είναι καθόλου λίγες οι χώρες όπου υπάρχουν μακροοικονομικές προκλήσεις.
Την ίδια στιγμή, η Goldman Sachs Group ανακοίνωσε ότι αν και αγόρασε ιταλικά κρατικά ομόλογα αξίας 2,3 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, αυξάνοντας τη συνολική έκθεση της στην αγορά της ευρω-περιφέρειας, ωστόσο ξεφορτώθηκε την έκθεσή της σε άλλες επικίνδυνες χώρες, όπως η Ελλάδα.
Η αμερικάνικη τράπεζα είχε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα, μετοχές, τα πιστωτικά παράγωγα και άλλους τίτλους συνδεδεμένους με την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ως τις 31 Μαρτίου, έναντι 580 εκατ. δολαρίων προς τις χώρες αυτές στο τέλος του έτους.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προήλθε από την αγορά ιταλικών κρατικών ομολόγων. Η συνολική της θέη σε ιταλικούς τίτλους αγγίζει τα 2,4 δισ. δολάρια, την στιγμή που στα τέλη του 2011 η έκθεση της Goldman στην Ιταλία ήταν μηδενική.
Επίσης, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου, η Goldman μείωσε την έκθεσή της στην Ελλάδα και την Ιρλανδία κατά 126 εκατ. δολάρια και 478 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Η τράπεζα, επίσης, αύξησε τις short θέσεις της στην Πορτογαλία και μείωσε ελάχιστα αυτές προς την Ισπανία, σε μορφή CDS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr