Όλο και περισσότεροι διεθνείς οίκοι και αναλυτές αυξάνουν αυτήν την εβδομάδα τις εκτιμήσεις τους γύρω από την πιθανότητα να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Και αφού το τελευταίο 12άμηνο οι επενδυτές έχουν ξεφορτωθεί τα κρατικά ομόλογα των υπερχρεωμένων χωρών, η ΕΚΤ έχει προχωρήσει σε τεράστιες ενέσεις ρευστότητας στο σύστημα, και αφού η αναδιάρθωση του ελληνικού χρέους έγινε και δεν προκάλεσε και κανέναν πανικό, η κοινή γραμμή που αρχίσει και διαμορφώνεται από τους ειδικούς των αγορών είναι να περαστεί το μήνυμα ότι η ζημιά από το «
Grexit»θα είναι περιορισμένη.
Τις προηγούμενες ημέρες, τόσο η Citi όσο και η Credit Suisse, σε εκθέσεις τους επεσήμαναν ότι εχούν αυξηθεί οι πιθανότητες να βγει η Ελλάδα από το ευρώ. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και άλλες ανάλογες εκτιμήσεις αναλυτών, φτιάχνοντας έτσι σιγά-σιγά ένα κλίμα όπου οι αγορές θα είναι προετοιμασμένες να το αντιμετωπίσουν χωρίς πανικό.
Το IFR επισημαίνει ότι με την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας να αποτελεί πλεόν παρελθόν, το σενάριο εξόδου της χώρας από το ευρώ, είναι πλέον περισσότερο εύπεπτο και ίσως πιο ελκυστικό τώρα, από ότι υπήρξε ποτέ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ενώ η άμεση επίδραση της ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη, θα είναι περιορισμένη, καθώς οι αγορές κινούνται έντονα προς την αποτίμηση αυτόυ του σεναρίου, όπως ακριβώς συνέβει όταν κινδύνευε η Ελλάδα με default, οι έμμεσες επιπτώσεις είναι αυτές που θα πρέπει να προσέξουν οι ευρωπαίοι, όπως σημειώνει το IFR. Η πιο έμμεση επίπτωση θα είναι στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία, παρά τη δέσμευσή τους για αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι επενδυτές θα αποφεύγουν το ρίσκο και οι αποδόσεις των γερμανικών, των αμερικάνικων και των βρετανικών ομολόγων θα χτυπήσουν νέο χαμηλό ρεκόρ. Οπως δείχνει και η ιστορία, μόλις η απόδοση των γερμανικών bunds σπάσει προς τα κάτω το 1,5%, όπως άλλωστε έγινε χθες, τοτε μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου θα αγγίξει το 1%.
Όπως σημειώνει και η στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, Jane Foley, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα αφεθεί τελικά να αποφασίσει η ίδια τί θελει να κάνει, ότι και αν είναι αυτό, να είναι εντός ή εκτός του ευρώ, και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η Ευρώπη θα μπορέσει να το διαχειριστεί. Όπως προσθέτει, εάν η Ευρώπη βάλει γερά τείχη γύρω από την Ελλάδα και περιορίσει την έκθεση των υπόλοιπων χωρών, η ζημία που θα μπορέσει να προκαλέσει η Ελλάδα, θα είναι πολύ μικρή.
Ο αναλυτής της Citi, Valentin Marinov επισημαίνει ότι σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, δεν αναμένεται να πυροδοτήσει και άλλες εξόδους χωρών. Σε απάντηση της επιδείνωσης των ανησυχιών στις αγορές, τότε οι χαράσσοντες πολιτική στην ευρωζώνη αλλά και η ΕΚΤ, θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψουν την υπόλοιπη ευρωζώνη και να την κρατήσουν ενωμένη. Αντίστοιχοι φόβοι μετάδοσης είχαν παρατηρηθεί έναν χρόνο πριν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ωστόσο όπως είδαμε, όταν αυτή συνέβει τον περασμένο Μάρτιο, οι αρνητικές επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές ήταν ελάχιστες.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της London & Capital, Sanjay Joshi, δύσκολα θα υπάρξει μεγάλη και σοβαρή επίδραση στο οικονομικό/χρηματοοικονομικό μέτωπο εάν η Ελλάδα πτωχεύσει ή βρεθεί εκτός ευρώ.
Έχουμε αρχίσει να αναρωτιόμαστε, εάν η Ελλάδα αποτελεί ακόμη συστημική απειλή ή εάν η είναι περισσότερο πρόβλημα… ελληνικό καθώς και πολιτικό πρόβλημα για την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει η ING Investment Management και προσθέτει πως εάν δεν υπάρξει ισχυρή μετάδοση σε Ισπανία και Ιταλία, η Ελλάδα δεν αναμένεται να αποτελέσει το μέγα θέμα το οποίο θα υπονομεύσει την υπόλοιπη ευρωζώνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr