Οι αναλυτές επισημαίνουν και προειδοποιούν, πως είναι πλέον πολύ πιθανό ότι ο σχηματισμός της οποιασδήποτε ελληνικής κυβέρνησης συνασπισμού, να συνεπάγεται με επαναδιαπραγμάτευση των όρων διάσωσης για την Ελλάδα.
Παράλληλα υπογραμμίζουν ότι υπαρχει κίνδυνος αναστολής της εκταμίευσης των δόσεων των δανείων της τρόικας προς τη χώρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας και να στην μη καταβολή μισθών και συντάξεων.
Αυτή είναι η κρίση που όλοι φοβόντουσαν, δήλωσε ο Carl Weinberg, ο επικεφαλής οικονομολόγος της High Frequency Economics. Μια «απορριπτική» κυβέρνηση στην Ελλάδα, θα αναγκάσει το ΔΝΤ και την ΕΕ να αναστείλουν τις δόσεις των δανείων διάσωσης προς την χώρα. Το νέο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και η ισχυρή πιθανότητα πλέον του default όλων των ομολόγων, θα χτυπήσει τους ισολογισμούς ακόμη και των ισχυρών και συγκεκριμένα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτει ο αναλυτής.
Η αγορά τώρα θα παρακολουθεί την ΕΚΤ πολύ στενά για οποιαδήποτε ένδειξη ότι είναι έτοιμη να δράσει για να τονώση την εμπιστοσύνη, όπως σημειώνει η Cumberland Advisors . Με την λιτότητα να χάνει σημαντικό έδαφος στήριξης πλέον, θα υπάρχει μεγαλύτερη πίεση για την ΕΚΤ να τυπώσει νέο χρήμα. Η πολιτική ώθηση κινείται πια προς την κατεύθυνση περισσότερης νομισματικής χαλάρωσης κι έτσι σύντομα θα υπάρξει μία νεά, τρίτη πράξη LTROs ή κάποια άλλη μορφή επέκτασης του ισολογισμού της ΕΚΤ, αφού πλέον οι εναλλακτικές για την ευρωζώνη δεν υπάρχουν.
Σύμφωνα με τον Jim O'Neil, πρόεδρο της Goldman Sachs Asset Management, η αλλαγή στη ευρωπαϊκή ψυχολογία θα μπορούσε να είναι θετική για αγορά, καθώς οι επενδυτές και οι πολιτικοί είναι πια αντιμέτωποι με νέους κινδύνους. Όπως σημειώνει, εάν το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα φέρει πρόσθετους κινδύνους και φόβους μετάδοσης στις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, τότε αυτό θα μπορούσε επίσης να αποδυναμώσει το ευρώ, πιθανώς λόγω της αντίληψης ότι μπορεί να αναγκάσει την ΕΚΤ να ακολουθήσει μία περισσότερο προσαρμοστική πολιτική.
Σύμφωνα με την UBS, ο μεγαλύτερος κίνδυνος πλέον για την Ελλάδα, αλλά και την ευρωζώνη, είναι η προσωρινή αναστολή της επίσημης χρηματοδότησης προς τη χώρα, με ανησυχητικές κοινωνικές συνέπειες. Εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, είναι απολύτως πιθανό ότι το ΔΝΤ, και με τη σειρά της η ΕΕ, θα αρνηθούν να προχωρήσουν στην επόμενη πληρωμή.
Ωστόσο, δεν αναμένεται, κατά την άποψη του οίκου, οι πληρωμές να σταματήσουν εντελώς - αλλά θα μπορούσαν να αναβληθούν έως ότου η Ελλάδα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ένταση, με την ελληνική κυβέρνηση να στερεύει από μετρητά και να αναγκάζεται να σταματήσει να πληρώνει τους μισθούς και τις συντάξεις. Η κοινωνική αναταραχή σχεδόν σίγουρα θα ακολουθήσει, όπως προειδοποιεί η UBS.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr