Πρόσφατα ο Jim O'Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management είχε πει ότι οι τιμές του πετρελαίου είναι η μεγαλύτερή του ανησυχία και όχι η Ελλάδα. Συνεχίζει να έχει την ίδια άποψη και επαναλαμβάνει σήμερα την δήλωσή του ότι η Κίνα δημιουργεί μία οικονομία του μεγέθους της Ελλάδας, κάθε 11,5 εβδομάδες. Οπότε, όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «ποιός νοιάζεται για την Ελλάδα; Ποίος;» . Οσο η Ευρώπη στηρίζει την Ιταλία και όσο η Ιταλία κάνει αυτό που πρέπει, η σημασία που δίνεται στο πρόβλημα της Ελλάδας και των συνεπειών του στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, είναι τουλάχιστον υπερβολικό.
Ο Ο’Νeill προσθέτει ότι η δομή της ευρωζώνης έχει πολλά ελατώμματα και πολλά θέματα παραμένουν άλυτα, αλλά δεν πιστεύει ότι η άποψη ότι τα προβλήματα του μπλοκ του ευρώ είναι ικανά να βάλουν τέλος στην παγκόσμια bull market των μετοχών, είναι σωστή.
Όπως σημειώνει ο O’Neiil, υπάρχουν πολλοί που δεν πιστεύουν ότι η παγκόσμια ανάπτυξη μπορεί να πάει καλύτερα από ότι είχε πάει στο πρόσφατο παρελθόν. Στηνπραγματικότητα, παρά τα προβλήματα του δυτικού κόσμου, ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έχει πολύ υψηλότερο momentum από ότι τα τελευταία 30 χρόνια. Αυτό από μόνο του, είναι πολύ bullish για τις μετοχές.
Ο πρόεδρος της Goldman Sachs ΑΜ σημειώνει παράλληλα, ότι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις αγορές μετοχών είναι μια ξαφνική στροφή προς το χειρότερο στη βιομηχανική αρένα της Αμερικής - η οποία αυτή τη στιγμή βλέπει διαρθρωτικές βελτιώσεις, ηαύξηση των τιμών του πετρελαίου, και εάν η αλλαγή στάσης της Fed, οδηγήσει σε μία τεράστια αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων.
Ο λόγος για τον οποίο όλη η παγκόσμια οικονομία έχει μια ανοδική τάση αυτή τη στιγμή είναι λόγω των BRICs, όπως προσθέτει, παρόλο που η Κίνα σαφώς,οδηγείται σε μια πιο ήπια αναπτυξιακή πορεία. Είμαστε όμως μόνο τρία έτη το πολύ, ίσως και δύο, πριν από την στιγμή που οι τέσσερις χώρες των BRICs(Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα) γίνουν μεγαλύτερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές είναι οι χώρες που οδηγούν την παγκόσμια οικονομία.
Όπως προσθέτει, η Ινδονησία, η Τουρκία, το Μεξικό και η Κορέα έχουν επίσης όλο και μεγαλύτερη σημασία στην παγκόσμια οικονομία. Αυτές οι τέσσερις χώρες σε συνδυασμό με τις χώρες των BRICs θα παράγουν το διπλάσιο του ποσού του παγκόσμιου ΑΕΠ αυτήν την δεκαετία, από ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μαζί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr