Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
• Δεύτερον, η σημαντική εξασθένηση σε ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012, το οποίο σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις της Morgan Stanley θα αγγίξει το 1,20 τον Δεκέμβριο του 2012 (περίπου 8% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα) , θα αναγκάσει τις νομισματικές συνθήκες στην ευρωζώνη να γίνουν πιο επεκτατικές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της ΕΚΤ, η αποδυνάμωση σε ευρώ κατά 10% προσθέτει 0,7% στο ΑΕΠ κατά το πρώτο έτος και 1,2% το δεύτερο.
• Τρίτον, η επιπλέον χαλάρωση από την ΕΚΤ σε ότι αφορά τη μείωση των επιτοκίων και την στήριξη της χρηματοδότησης των τραπεζών της ζώνης του ευρώ, θα προσθέσει στη νομισματική τόνωση. Ιστορικά, η μείωση επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 100 μονάδες βάσης, οδηγούν σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% κατά το πρώτο έτος και 0,4% το δεύτερο.
• Τέταρτον, ενώ η απομόχλευση των τραπεζών είναι ένας σημαντικός αντίθετος άνεμος στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, ένα σημαντικό μέρος της θα μπορούσε στην πραγματικότητα να προέλθει από περιουσιακά στοιχεία εκτός του βασικού δανειακού χαρτοφυλακίου και να έχει σε μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2012, όταν οι νέοι στόχοι της EBA πρέπει να επιτευχθούν. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του οίκου, η απομόχλευση μπορεί να αγγίξει τα 2,5 τρις ευρώ - που είναι η μισή της συρρίκνωσης των ισολογισμών του 2008/09 - κι έτσι ο τραπεζικός δανεισμός προς τον ιδιωτικό μη χρηματοπιστωτικό τομέα υπολογίζεται ότι θα έχει μειωθεί κατά περίπου 1% από την κορυφή. Μια τέτοια μείωση της παροχής δανείων θα μειώσει κανονικά το ΑΕΠ μόνο κατά 0,5%.
• Πέμπτον, ο οίκος σημειώνει οτι εάν θυμηθούμε τα μαθήματα από το 2008/09, οι εταιρείες έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους και διαχειρίζονται τις ανάγκες των κεφαλαίων κίνησης, πιο επιθετικά από ποτέ. Όπου είναι δυνατόν, οι εταιρείες διερευνούν τρόπους χρηματοδότησης που να παρακάμπτουν τον τραπεζικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης στο κεφάλαιο άμεσα, χρησιμοποιώντας εσωτερικές ταμειακές ροές. Επιπλέον, πολλές κυβερνήσεις ή κρατικές τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, εξακολουθούν να προσφέρουν ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης των ΜΜΕ.