Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Κοιτώντας προς το 2012, φαίνεται πως θα συνεχίσει να είναι μία χρονιά που η τύχη των αγορών και της κρίσης χρόευς, θα αποφασιστεί από το κατά πόσον η ΕΚΤ θα αποδειχθεί ένα πολύ διαφορετικό ίδρυμα από αυτό που είναι σήμερα. Πράγματι το 2012 θα μπορούσε να είναι μία από εκείνες τις χρονιές που θα ξεχωρίζει στα βιβλία της ιστορίας, ειδικά εάν η ΕΚΤ αποφασίσει κατά του τύπωματος νέου χρήματος, σημειώνει ο αναλυτής.
Ωστόσο, αυτό χρειάζεται χρόνος για να πάρει… μπρος, κι έτσι, στο άμεσο μέλλον, η αγορά θα επικεντρωθεί στην παραίτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, στον διορισμό του κ. Mario Monti, στο πέρασμα του νόμου δημοσιονομικής σταθερότητας της Ιταλίας, καθώς επίσης και στη νέα ηγεσία στην Ελλάδα.
Ο Reid υπογραμμίζει πως η σταθεροποίηση αυτής της εξαιρετικά εύθραυστης κατάστασης της Ευρωζώνης έχει θεμελιώδη σημασία τόσο για τις αγορές ομολόγων και τις δημοπρασίες που έρχονται, όσο και για τις μετοχές.
Η ελπίδα προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας ήταν ότι η αλλαγή της κυβέρνησης στην Ιταλία θα οδηγήσει σε μια πιο επιθετική ΕΚΤ. Και χθες η ΕΚΤ όπως έγινε γνωστό παρενέβει στην αγορά και αγόρασε ιταλικά ομόλογα, μία κίνηση η οποία ωστόσο δεν φάνηκε αρκετή, αφού οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της χώρας αυξήθηκαν και πάλι μία ανάσα από το 7% ύστερα από την υποχώρηση που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Από ότι δείχνουν λοιπόν τα πράγματα, επισημαίνει η Deutsche Bank, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ικανοποιηθούν οι αγορές, εάν τελικά δεν υπάρξει πλήρες backstop / τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ.
Όμως δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι οδηγούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνηση, μάλλον το αντίθετο.
Η μεγάλης κλίμακας ποσοτική χαλάρωση παραμένει ένα μεγάλο εμπόδιο, που έρχεται σε αντίθεση με το… DNA ενός ιδρύματος (ΕΚΤ), που υπερηφανεύεται για την επίτευξη της σταθερότητας των τιμών τα τελευταία 13 χρόνια. Ο πρόεδρος της Bundesbank Jens Weidmann, υπογράμμισε τη σημασία της διατήρησης της ανεξαρτησίας της ΕΚΤ και της θέσης της για αναγκαία σταθερότητα των τιμών, δηλώνοντας πως η ΕΚΤ δεν πρέπει να είναι δανειστής έσχατης ανάγκης, καθώς αυτό θα παραβίαζε το άρθρο 123 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε ότι αφορά δε το EFSF, ο Weidmann είπε ότι το ταμείο διάσωσης έχει τους πόρους που χρειάζονται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Οπως λοιπόν καταλήγει ο αναλυτής, αυτή η συζήτηση για το μέλλον και τον ρόλο της ΕΚΤ θα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται, κι έτσι είναι πιθανό να καθορίσει το εάν το 2012 θα είναι η χρονία της πιο δεμένης ή πιο αποσυντιθέμενης Ευρώπης.