Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Citigroup
Σύμφωνα με τη Citigroup, τα ανοιχτά ερωτήματα που αφήνει το νέο πακέτο της ευρωζώνης είναι πολλά και παρ’ όλο που κατάφερε να καλύπτει πολλές πτυχές της κρίσης χρέους, πολλές λεπτομέρειες λείπουν και μπορεί στο μέλλον να βάλουν σημαντικές τρικλοποδιές. Οπως προβλέπει η Citi, ο καθησυχασμός των αγορών θα είναι λοιπόν προσωρινός και η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να αναλάβει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο.
Οπως υποστηρίζει η αμερικανική τράπεζα, τα μέτρα για την Ελλάδα δεν αναμένεται να φέρουν τη χώρα και πάλι πίσω σε μία βιώσιμη δημοσιονομική οδό, κι έτσι θα υπάρξουν πιθανότατα πιέσεις για περαιτέρω κούρεμα, γεγονός που θα προκαλέσει τεράστιες αναταραχές στις αγορές.
JPMorgan
Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες εάν κάθε μία από τις πτυχές-κλειδιά του πακέτου θα αποδώσουν, όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της JPMorgan, κ. Μάλκομ Μπαρ.
Ο διεθνής οίκος, πάντως, αναρωτιέται αν το κούρεμα του 50% των ελληνικών ομολόγων για τον ιδιωτικό τομέα αρκεί για να κάνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αφού όπως εκτιμά, οι προβλέψεις για το 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι αρκετά αισιόδοξες.
Σύμφωνα με την JPMorgan, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα πως ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας θα παραμείνει κοντά στο 190% το 2020 και μπορεί να χρειαστεί και άλλο κούρεμα στο οποίο θα συμμετέχει και ο δημόσιος τομέας, εκτός εάν η Ελλάδα επιταχύνει μέσα στα επέμενα δέκα χρόνια τη διαδικασία τη οικονομικής ανάπτυξης με συνεχή πλεονάσματα της τάξεως του 4%.
Royal Bank of Scotland
Ενα από τα θέματα-κλειδιά τα οποία χρειάζεται να ξεκαθαριστούν είναι η δομή του σχεδίου το οποίο θα βοηθήσει στη μόχλευση του EFSF, όπως τονίζει ο κ. Ζακ Κεγιού, οικονομολόγος για την Ευρώπη στη Royal Bank of Scotland. Οπως προσθέτει, ανησυχεί πολύ με το ποια ακριβώς θα είναι η δομή πίσω από το SPV, το όχημα δηλαδή που θα στηθεί με κεφάλαια από το EFSF, τα funds κρατικού πλούτου (π.χ. Κίνα, Βραζιλία) και το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί μία από τις επιλογές μόχλευσης του ταμείου διάσωσης. Ο οικονομολόγος σημειώνει πως δεν αποτελεί κατάλληλο όπλο για τα κράτη της ευρωζώνης που έχουν προβλήματα και υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι γύρω από την εφαρμογή και την εκτέλεση αυτού του σχεδίου.
Ο κ. Κεγιού προσθέτει πως η αγορά είχε ήδη αποτιμήσει το κούρεμα του 50% του ελληνικού χρέους και σημειώνει πως υπάρχουν φόβοι πως το ελληνικό αυτό deal θα μεταδοθεί και σε άλλα κράτη της περιφέρειας, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ιρλανδία. Πάντως, επισημαίνει πως η μείωση του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020 είναι πολύ πιο ρεαλιστικό σχέδιο από αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα.Es Santo
Ο κ. Αντι Φράι, διευθυντής της Espirito Santo Investment Bank στη Βρετανία, σημειώνει πως οι αγορές σίγουρα θα είναι ικανοποιημένες με το γεγονός πως επιτέλους έγινε σημαντική πρόοδος από τους ηγέτες της ευρωζώνης, ωστόσο σίγουρα αυτή η συμφωνία δεν αποτελεί και το τέλος της κρίσης. Οπως προσθέτει, υπάρχουν αρκετές ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα της αντίδρασης από την πλευρά των διεθνών οίκων σε ότι αφορά την αξιολόγηση των χωρών που έχουν έκθεση στα ελληνικά ομόλογα, όπως η Γαλλία.
N. Roubini
Ο κ. Νουριέλ Ρουμπινί από την πλευρά του επισημαίνει πως το σχέδιο της ευρωζώνης περιέχει πολύ λίγα πράγματα για την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας και προειδοποιεί πως χωρίς αυτό, όλα τα σχέδια που έχουν να κάνουν με το κούρεμα του ελληνικού χρέους, την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη μόχλευση του EFSF θα αποτύχουν.
Think Tank Re Define
Καθόλου εντυπωσιακή βρήκε τη συμφωνία ο κ. Σόνι Καπούρ, γενικός διευθυντής του οικονομικού think tank Re Define και προσθέτει χαρακτηριστικά πως δεν ήταν σε καμία περίπτωση η Σύνοδος που θα δώσει τέλος σε όλες τις συνόδους.
Αν και σημειώνει πως τα αποτελέσματα είναι σίγουρα καλύτερα από αυτά της 21ης Ιουλίου, τονίζει ωστόσο πως μία πρόσκληση για την αποδοχή ενός haircut δεν είναι το ίδιο με το haircut. Προσθέτει δε πως δεν έγινε καμία συγκεκριμένη αναφορά στην ανάπτυξη και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έπρεπε να βγάλουν έναν λαγό από το καπέλο και δεν το έκαναν, τονίζει.
Σε ό,τι αφορά το EFSF, σημειώνει πως ό,τι και αν αποφασιστεί για το ταμείο, θα χρειαστεί σίγουρα στήριξη από την ΕΚΤ, αφού αυτή έχει το μεγάλο μπαζούκα, ενώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισημαίνει πως δεν αντιμετωπίζει το βασικό πρόβλημα που είναι η μεγάλη εξάρτηση που υπάρχει σήμερα μεταξύ του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χωρών, καθώς και ο «φαύλος κύκλος» των τραπεζικών κρίσεων και κρίσεων κρατικού χρέους.
HSΒC
Ενα βήμα μπρος ή ένα βήμα πίσω; Αυτή είναι η απορία της HSBC για τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών και σημειώνει πως το τοπίο αρκετών πτυχών του σχεδίου ενίσχυσης του EFSF είναι θολό.
Το μεγάλο σχέδιο της ευρωζώνης έχει πολλές και σοβαρές ελλείψεις λεπτομερειών, ειδικά στο μέτωπο της μόχλευσης του EFSF, όπως υπογραμμίζει η HSBC και εκτιμά πως οι ηγέτες της ευρωζώνης ίσως και να είναι υπερβολικά σίγουροι ότι θα λάβουν χρηματοοικονομική στήριξη από το G20. Ο οίκος πάντως σημειώνει χαρακτηριστικά πως τουλάχιστον για την ώρα οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ θα συνεχιστούν.
Οι απορίες της HSBC επικεντρώνονται γύρω από πέντε βασικά θέματα:
Πρώτον, ποιον ρόλο θα παίξει η ΕΚΤ από εδώ και πέρα; Οπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχίσει να αγοράζει ομόλογα μέχρι να γίνει η μόχλευση του EFSF, το EFSF όμως θα αναλάβει τον ρόλο της στήριξης της αγοράς ομολόγων δηλαδή το SMP; Και σε περίπτωση που το κάνει, η HSBC εκφράζει ανησυχία για την ισχύ του, σημειώνοντας πως οι επιλογές για την προστασία του ταμείου είναι δύο: Ο ισολογισμός της ΕΚΤ ή ο ισολογισμός της Γερμανίας. Αν η ΕΚΤ δεν συμμετέχει, τότε η αξιοπιστία του όλου σχεδίου είναι αμφίβολη.
Δεύτερον, η HSΒC διερωτάται για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος εγγυήσεων ομολόγων του EFSF και των συνεπειών, όσον αφορά τη ρευστότητα στην αγορά κρατικών ομολόγων.
Τρίτον, ο οίκος έχει πολλές απορίες γύρω από τις προοπτικές απομόχλευσης των τραπεζών, δηλαδή με την πιθανότητα ραγδαίας μείωσης των χορηγήσεων, στις εμπορικές τράπεζες.
Τέταρτον, όπως υπογραμμίζει, εάν τα μέτρα λιτότητας έχουν ως αποτέλεσμα μόνο την ύφεση, τότε δεν πρόκειται να βελτιωθεί τίποτα στο μέτωπο της βιωσιμότητας του χρέους και η πολιτική βούληση για συνέχιση των προσπαθειών ίσως και να σταματήσει να υπάρχει και
Πέμπτον, όπως υπογραμμίζει, και μετά από αυτή τη Σύνοδο συνεχίζει να υπάρχει στην ευρωζώνη μεγάλη έλλειψη συλλογικής δημοσιονομικής υπευθυνότητας.
Nomura
Και η Nomura από την πλευρά της υπογραμμίζει την έλλειψη λεπτομερειών σε ό,τι έχει να κάνει με το EFSF, καθώς και του ότι δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο το θέμα της εμπλοκής της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, ωστόσο επισημαίνει, σε ό,τι αφορά το σχέδιο συνολικά, αν και η ίδια είχε χαμηλές προσδοκίες για το αποτέλεσμα, πως τελικά σε αρκετές περιπτώσεις οι ανακοινώσεις φαίνεται πως είναι καλύτερες από αυτές της 21ης Ιουλίου.
Οπως επισημαίνει λοιπόν, το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν καλύτερο, αν και οριακά από το αναμενόμενο, στο «κομμάτι» του EFSF, σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος καθώς και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών