To περίφημο «νέο» σχέδιο που, όπως έγινε γνωστό από τα διεθνή μέσα στις αρχές της εβδομάδας, ετοιμάζεται για την Ευρωζώνη, δεν φαίνεται (ούτε και αυτό) να αποτελεί την μαγική συνταγή για την κρίση που ήλπιζαν οι επενδυτές ότι θα βρεθεί. H έμμεση επέκταση της δυναμική και του εύρους παρέμβασης EFSF, δεν είναι ούτε απλό, ούτε εύκολο και κατά πολλούς ούτε καν ρεαλιστικό, αφού ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αποκάλεσε την ενίσχυση του EFSF ως «ανόητη ιδεά»…
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Julian Jessop, μπορεί αρχικά τα νέα της αποφασιστικότητας των ευρωπαίων υπουργών και των τραπεζιτών να βοήθησαν στην αποφυγή μίας άμεσης χρεοκοπίας της Ελλάδας και να ηρέμησαν λίγο τις ανησυχίες των αγορών για τραπεζική κατάρρευση, ωστόσο δεν χτυπά την ρίζα του προβλήματος. Πρώτον το σχέδιο, εάν και εφόσον υπάρχει, έχει πολύ δρόμο μπροστά του προτού συμφωνηθεί. Δεύτερον, ακόμη και να φτάσουμε στο (πολύ μακρινό) σημείο του να εφαρμοστεί, δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει τα θεμελιώδη οικονομικά προβλήματα πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του κόστους της πολυετούς δημοσιονομικής λιτότητας και της απώλειας της ανταγωνιστικότητάς τους. Γενικότερα, το σχέδιο αυτό απλά αγοράζει για μία ακόμη φορά χρόνο για να μην «σκάσει» το αναπόφευκτο ελληνικό default. Ομως όπως ακριβώς και τα προηγούμενα πακέτα διάσωσης, δεν αποτελεί μία μόνιμη λύση για την κρίση, καταλήγει ο οικονομολόγος.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει πολιτικά αποδεκτό αυτό το σχέδιο, τονίζει η Commerzbank και προσθέτει ότι βρισκόμαστε χιλιόμετρα μακριά από μία ουσιαστική συμφωνία στην ευρωζώνη.
Ακόμη και εάν υπήρχε και εφαρμοζόταν αυτό το «νέο» σχέδιο, κάτι που είναι εξαιρετικά απίθανο, είναι πολύ… λίγο για να αντιμετωπίσει τη ρίζα των προβλημάτων της ευρωζώνης, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Monument Securities, Stephen Lewis. Όπως προσθέτει, το να υποθέσει κανείς ότι όλα αυτά τα θέματα που αναφέρονται στο σχέδιο, θα έχουν μπει σε μία σειρά μέχρι τη συνάντηση του G20 στις Κάννες σε έξι περίπου εβδομάδες, έιναι υπερβολικά αισιόδοξο.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή οικονομολόγο της Unicredit, Erik F. Nielsen, ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους και επενδυτές το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον, ο κόσμος ήρθε στην αμερικάνικη πρωτεύουσα με πολύ bearish διάθεση η οποία, καθώς εξελίσσονταν οι συζητήσεις, πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, αγγίζοντας μάλιστα την απόγνωση. Όπως προσθέτει, ο κόσμος ανησυχεί κυρίως για την Ελλάδα, για την Ιταλία και το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι ελπίδες που φάνηκαν στις δύο πρώτες συνεδριάσεις της εβομάδας στην αγορά, μάλλον θα δουν την απογοήτευση, τονίζει ο οικονομολόγος.
Η UBS σημειώνει ότι το default της Ελλάδας είναι αναπόφευκτο, και το μοναδικό ερώτημα που «παίζει» πλέον είναι το πόσο σύντομα θα συμβεί και το πώς θα το διαχειριστούν. Μάλιστα δίνει 50%-70% πιθανότητες να συμβεί μέχρι τις αρχές του 2012 εάν και εφόσον δημιουργηθεί ένα τείχος προστασίας γύρω από την Ελλάδα με μέτρα που περιλαμβάνουν την ενίσχυση του EFSF καθώς και την ανακεφαλαιοποίση των τραπεζών. Η UBS επισημαίνει πως οποιοδήποτε ράλι ανακούφισης στην αγορά, θα είναι προσωρινό και ρηχό αφού οι ρίζες του προβλήματος του default, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η απουσία οικονομικής ανάπτυξης παραμένουν άλυτα και επιμένουν, γεγονός που δείχνει ότι η οποιαδήποτε ανάκαμψη των αγορών θα είναι προσωρινή και περιορισμένη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr