Οπως και να ‘χει, το ταμπού γύρω από τη λέξη «χρεοκοπία», έσπασε ήδη από τα μέσα του φετινού καλοκαιριού, όταν ο όρος selective default «συνόδεψε» την Ελλάδα. Πλέον, τόσο οι αγορές όσο και οι περισσότεροι ειδικοί, θεωρούν πια δεδομένο ότι η χώρας μας θα οδηγηθεί αργά ή γρήγορα στα σκαλοπάτια του default και το μείζον θέμα πια είναι να αποφευχθεί το disorderly default, αφού ο αντίκτυπος στην υπόλοιπη Ευρώπη και ειδικά στα τραπεζικά συστήματα θα είναι καταστροφικός.
Σύμφωνα με τον Erik Βritton, διευθντή της Fathom AM, οι κινήσεις των ανώτατων αξιωματούχων, όπως η Αngela Μerkel και ο Τim Geithner, δείχνουν πλέον μία αυξανόμενη πιθανότητα να υπάρξει ελληνικό default. Oπως επισημαίνει, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει ήδη αρχίσει να προετοιμάζεται για την αναδιάρθρωση του χρέους της, ή αλλιώς την ελεγχόμενη χρεοκοπία, και μάλιστα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Οπως σημειώνει ο κ. Peter Tchir, ιδρυτής του hedge fund TF Market Advisors, όλοι λίγο-πολύ αποτιμούν ήδη το default της Ελλάδας στο επόμενο διάστημα και σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερα σκληρό γεγονός για την Ευρωζώνη. Αυτό που είναι περισσότερο από ξεκάθαρο πλέον για την Ελλάδα είναι ότι το σχέδιο λιτότητας δεν δούλεψε.
Σύμφωνα και με την επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων της Credit Suisse, κα Helen Haworth, στα ελληνικά spreads καθρεφτίζεται μια τεράστια «υπεραξία αβεβαιότητας» και είναι σχεδόν αναπόφευκτο το default της χώρας, αργά ή γρήγορα.
Σύμφωνα με τον κ. Peter Thal Larsen, οικονομικό αναλυτή του Breakingviews, η Ελλάδα είναι ήδη εκτός στόχων και σε ότι αφορά τη μείωση του ελλείμματός της, και σε ότι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό από μονο του οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ελεγχόμενη χρεοκοπία σύντομα και μέχρι τις αρχές του 2012. Μέχρι τότε ο ίδιος ελπίζει πως το EFSF θα έχει ενισχυθεί για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων.
Το οrderly default του ελληνικού χρέους είναι εξαιρετικά πιθανό μέσα στις επόμενες εβδομάδες, αν όχι μέρες, και θα αποδειχθεί μία λιγότερο επίπονη διαδικασία για τις αγορές στο μακροπρόθεσμο διάστημα, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac, James Shugg. Μέχρι σήμερα, υπήρχαν πάρα πολλές συζητήσεις και καμία λύση από τους χαράσσοντες πολιτική. Ετσι, είναι απλά θέμα χρόνου η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία θα ακολουθήσει η Ιρλανδία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr