Οπως σημειώνει ο αναλυτής της Evolution Securities, Gary Jenkins,.η S&P δεν πρόκειται να υποβαθμίσει τη Γαλλία στο επόμενο διάστημα και ούτε η Moody’s όπως ούτε και η Fitch., επισημαίνοντας πως έχει υπάρξει πολλή κερδοσκοπία γύρω από την επικείμενη υποβάθμιση της χώρας. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, αυτό ακριβώς είναι που δήλωσε η S&P όταν έκοψε το ΑΑΑ από τις ΗΠΑ: «Συγκρίνοντας τις ΗΠΑ με άλλα κράτη που έχουν αξιιλόγηση ΑΑΑ, η πορεία του καθαρού δημόσιου χρέους των ΗΠΑ είναι πολύ διαφορετική. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, εκτιμούμε πως το καθαρό δημόσιο χρέος αυτών των χωρών ( με αξιολόγήση ΑΑΑ, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της Γαλλίας) θα θα αρχίσει να μειώνεται, είτε πριν, είτε μέχρι, το 2015».
Η δήλωση αυτή σύμφωνα με τον Jenkins, δίνει τη Γαλλία αρκετό χρόνο. Η ανάπτυξη θα είναι το κλειδί για τη σταθερότητα των αξιολογήσεων τόσο της ίδιας όσο και της Βρετανίας και των ΗΠΑ, κατά τους επόμενους 12 μήνες. Πάντως όωπς επισημαίνει, σίγουρα οποιαδήποτε σημαντική απόκλιση από τις προσδοκίες του οίκου θα μπορούσαν να ασκήσουν πίεση στην πιστοληπτική αξιλόγηγηδη των τριών χώρων σε έναν χρόνο από σήμερα, και σίγουρα θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον στην ανακοίνωση των στοιχείων για το γαλλικό ΑΕΠ σήμερα. Επίσης, όπως σημειώνετια, η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με μία επιπλέον πρόκληση που είναι μια πιθανή αύξηση των ενδεχόμενων υποχρεώσεων, προκειμένου να βοηθήσει τα άλλα κράτη της ΕΕ. Ενα αυξημένο μέγεθος του EFSF σίγουρα θα πιέσει τη Γαλλία και θα βάλει σε κίνδυνο το τριπλό Α της.
Σύμφωνα με τη Nomura, το EFSF αποτελεί ένα δίχτυ ασφαλείας για το τριπλό Α της Γαλλίας αφού πρέπει να υποστηρίζεται από κράτη με αξιλόγηση ΑΑΑ προκειμένου να διατηρήσει το δικό του καθεστώς του ΑΑΑ. Σύμφωνα και με υπολογισμούς του ιαπωνικού οίκου, ακόμη και εάν διπλασιαστεί το μέγεθος του ταμείου, θα προσθέσει ένα περαιτέρω 3% στον λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ των χωρών που θα το χρηματοδοτήσουν, κάτι το οποίο δεν αποτελεί κίνδυνο για την αξιολόγηση ΑΑΑ.
Σύμφωνα όμως με την RBS, o διπλασιασμός του μεγέθους του EFSF δεν είναι αρκετός για να μπορέσει αποτελέσει το στήριγμα για την Ευρωζώνη, κάτι το οποίο έχει άλλωστε επισημάνει και η Citigroup. Oπως εξηγεί η RBS, εάν το μέγεθος του EFSF αγγίξει τα 2 τρις ευρώ, τότε δεν θα κινδυνέψει μόνο η αξιολόγηση της Γαλλίας αλλά και αυτή της Γερμανίας.
Οπως εξηγεί, για να αυξηθεί το μέγεθος του ταμείου σε αυτό το επίπεδο, θα χρειαστούν 3,45 τρις ευρώ εγγυήσεων. Αυτο σημαίνει περαιτέρω 727 δις ευρω από τη Γερμανία ( το 28% του ΑΕΠ της ), κάτι που θα φέρει το χρέος της στο 110% του ΑΕΠ. Για την Γαλλία, θα χρειαστεί να αυξηθουν τα 159 δις ευρώ στα 705 δις ευρώ ( μία αύξηση της τάξης του 27% του ΑΕΠ της), φέρνοντας το χρέος της στο 112% του ΑΕΠ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr