Οι οικονομολόγοι της Citigroup υποθέτουν πως από ένα συνολικό πακέτο 90 δισ. ευρώ, πέραν των 110 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δεσμευθεί από το προηγούμενο πακέτο διάσωσης, τα περίπου 30 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν μέσω της μετακύλισης του χρέους των ιδιωτών επενδυτών.
Αυτό θα μπορούσε να σχηματίσει τη βάση της σύγκλισης μεταξύ της γερμανικής στάσης, ότι οι ιδιώτες πιστωτές θα πρέπει να μοιράζονται το φορτίο κάθε πιθανής αναδιάρθρωσης του χρέους, και άλλων, συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ, που θέλουν να αποφύγουν πάση θυσία ένα πιστωτικό γεγονός.
Σύμφωνα με τη «γαλλική πρόταση» που εμφανίζεται να κερδίζει έδαφος, το 30% των ελληνικών ομολόγων που λήγουν μετά από το 2011-2014 προβλέπεται να εξαργυρώνονται και το 50% να επανεπενδύεται σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα. Το υπόλοιπο 20% προβλέπεται να επανεπενδυθεί σε ευρωομόλογα μηδενικού τοκομεριδίου και αξιολόγησης ΑΑΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια πρόταση υπόκειται στην άποψη των οίκων αξιολόγησης για το εάν το σχέδιο μπορεί να θεωρηθεί ότι προκαλεί χρεοκοπία ή οδηγεί σε υποβάθμιση» σχολιάζει η Citigroup.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η συμμετοχή των τραπεζών μπορεί να ανέλθει στα 20 δισ. ευρώ. Οι οικονομολόγοι της Citigroup θεωρούν ότι παρά τα πακέτα βοήθειας, το haircut παραμένει ιδιαίτερα πιθανό, με το εκτιμώμενο ποσοστό να διαμορφώνεται στο 65%-77%.
H ανάλυση υποστρίζει ότι «το νέο πακέτο ανταποκρίνεται στο πρόβλημα ρευστότητας και όχι στο πρόβλημα χρεοκοπίας. Θεωρεί πάντως ότι “τέτοιες προτάσεις μπορούν να αυξήσουν τη βραχυπρόθεσμη βεβαιότητα στην σταθεροποίηση της συνεισφοράς του ιδιωτικού κλάδου σε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα.”
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr