Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οπως σημειώνει, έως ότου η Ελλάδα περάσει τα νέα μέτρα μείωσης του ελλείμματος, οι αγορές θα παραμείνουν νευρικές. Το κεντρικό σενάριο της Goldman Sachs εξακολουθεί να είναι ότι τα δημοσιονομικά μέτρα θα περάσουν - ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις για την ενσωμάτωση των «αιτημάτων» του αντιπολιτευόμενου κόμματος της ΝΔ και για να λάβουν υπόψη την επιδείνωση στο μακροοικονομικό περιβάλλον. Το Eurogroup αποτελεί πλέον τη μόνη προσβάσιμη πηγή των πόρων για τον προϋπολογισμό της ελληνικής κυβέρνησης αυτή τη στιγμή, όπως τονίζεται.
Εάν εγκριθούν τα δημοσιονομικά μέτρα, θα είναι σημαντικό να κάνει κανείς βήμα πίσω και να δει την ευρύτερη εικόνα. Όπως έχει επαναλάβει σε προηγούμενη έκθεσή της η Goldman Sachs, το σημερινό δημόσιο χρέος της Ελλάδας σταδιακά αντικαταθίσταται από δάνεια του δημόσιου τομέα, μακράς διάρκειας και «προσιτών» επιτοκίων. Η επιστροφή σε θετικές ταμειακές ροές στον δημόσιο τομέα (δηλαδή, κανένα νέο χρέος να μη δημιουργείται) αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία. Η Ελλάδα λαμβάνει σημαντική υποστήριξη από την Ευρωζώνη σε αυτό, αν και το πρόβλημα της εφαρμογής των μέτρων παραμένει.
Οπως τονίζει ο αναλυτής, είναι ξεκάθαρο πως η διαδικασία αυτή θα υπόκειται στον οικονομικό και τον πολιτικό κύκλο, αλλά συνολικά η Goldman Sachs συνεχίζει να πιστεύει ότι η μεσοπρόθεσμη πορεία της Ελλάδας περιλαμβάνει ένα στοιχείο απομόχλευσης, με την Ευρωζώνη να γίνεται ο κύριος δανειστής της Ελλάδας και, να σχεδιάζει τελικά μία άσκηση διαχείρισης της κρίσης, η οποία θα περιλαμβάνει περαιτέρω παράταση της διάρκειας ωρίμανσης των ομολόγων, διαγραφές ή άλλες τροποποιήσεις των δανείων του δημόσιου τομέα. Αυτό θα μπορούσε να επιταχυνθεί εάν το Eurogroup αποφασίσει να αγοράσει ελληνικά κρατικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, όπως έχει προτείνει η Goldman Sachs στο παρελθόν.
Οπως λοιπόν είχε προτείνει ο ίδιος ο Garzarelli πριν μερικές μέρες, αγορά ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από ένα «ευρωπαϊκό όχημα» θα ικανοποιούσε αρκετούς στόχους, ειδικά τώρα που οι τιμές των ομολόγων είναι σε επίπεδο εξαθλίωσης. Πρώτον, εάν τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα εθελοντικα πουλούσαν τα ομόλογα που λήγουν στα επόμενα χρόνια, αυτό θα ικανοποιούσε το αίτημα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα. Δεύτερον, τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την αντικατάσταση των ομολόγων με δάνεια, θα μπορούσαν αν χρησιμοποιηθούν για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και να προσφέρουν έτσι στους ευρωπαίους φορολογούμενους ένα «μαξιλάρι» σε περίπτωση που υπάρξει κάποια στιγμή στο μέλλον haircut. Kαι τρίτον, εάν οι αγορές αυτές συμπεριελάμβαναν και το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ, τότε αυτό θα ενίσχυε την ποιότητα της πίστωσης στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας.
Οπως καταλήγει λοιπόν ο Garzarelli, εάν η Ελλάδα περάσει και την δέυτερη κρίσιμη ψηφοφορία, τότε θα μπορέσει να έχει μία ομαλοποίηση της κατάστασης γύρω από το θέμα του χρέους της, τουλάχιστον για λίγο διάστημα.