Οπως αναφέρεται στην έκθεση του οίκου, την επόμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής, ύψους 28 δις ευρώ, με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου να έχει μικρή πλειοψηφία 5 θέσεων στη Βουλή.
Αυτό θα είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο γεγονός. Εάν η Βουλή αποτύχει να συμφωνήσει στο μεσοπρόθεσμο, ο πυρήνας της στήριξης που παρέχεται εδώ και μήνες στην Ελλάδα από ΕΕ/ΔΝΤ, θα δεχθεί σημαντικές ( και καθοριστικές ) προκλήσεις. Το «’Οχι» στο Μεσοπρόθεσμο θα οδηγήσει σε εκλογές στη χώρα και την εξουσία θα λάβει το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία.
Η Societe σημειώνει πως είναι σημαντικό το ότι η ΝΔ δεν είναι ενάντια της λιτότητας συνολικά, αλλά διαφωνεί κυρίως στην φορολογική πολιτική, όπου θέλει την μείωση των φόρων ( συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής ενιαίου flat tax στις επιχειρήσεις της τάξης του 15%), για την ώθηση της ανάπτυξης, και στοχεύει στην επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το πιο πιθανό αποτέλεσμα της αρνητικής ψήφου στο Μεσοπρόθεσμο του κ. Γ. Παπανδρέου είναι με λίγα λίγα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, μία νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, η οποία ωστόσο θα συνεχίσει την εφαρμογή της λιτότητας ( κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε σε Πορτογαλία και Ιρλανδία). Οι εκλογές, ο σχηματισμός της νέας κυβέρνησης και η ακόλουθη έγκριση της νέας δημοσιονομικής στρατηγικής της νέας κυβέρνησης, θα πάρει πάρα πολύ χρόνο και αναμφίβολα θα προκαλέσει ισχυρές αναταραχές στις αγορές.
To «θέμα» με αυτήν την εξέλιξη, με αυτό το σενάριο της Societe Generale, είναι ότι η ηγεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, θα πρέπει να δώσει έτσι περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, χωρίς την επιβεβαίωση ότι θα γίνουν οι περικοπές δαπανών. Ετσι, το μπαλάκι θα είναι πλέον καθαρά στο γήπεδο της ΕΕ, η οποία θα αναγκαστεί να προχωρήσει με την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα, χώρις να υπάρχουν οι αυστηρές δεσμεύσεις που ζητούνται σήμερα, αφού ο χρόνος πιέζει.
Μέχρι σήμερα, όλες οι ενδείξεις από τη Γερμανία δείχνουν ότι δεν θα είναι πρόθυμη να δώσει, έτσι απλά, κι άλλα χρήματα στην Ελλάδα, μόνο με την υπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα φέρει εις πέρας το deal της λιτότητας. Oμως, όπως τονίζει ο οίκος, η επιλογή πλέον του εάν θα αφεθεί η Ελλάδα σε «ατακτή» χρεοκοπία ή θα δωθεί περαιτέρω χρόνος, θα είναι καθαρά και απόλυτα στα χέρια της Γερμανίας και των ηγετών της ΕΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr