Η Ευρωζώνη τον τελευταίο καιρό έχει χωριστεί σε δύο στρατόπεδα: το ένα εκφράζεται από τη θέση της Γερμανίας για μία ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ «στοπ» στο συγκεκριμένο σχέδιο επιχειρεί να θέσει η ΕΚΤ. Από την άλλη η ΕΕ επιμένει σε μία νέα σειρά σκληρών δημοσιονομικών μέτρων που περιλαμβάνουν σκληρά μέτρα λιτότητας και ευρείας κλίμακας αποκρατικοποιήσεις. ‘Ολα αυτά ενώ οι αγορές προλειαίνουν το έδαφος ώστε να μπορέσουν να επιζήσουν την πιθανότητα ενός credit event σε μία σκληρή αναδιάρθρωση της τάξεως του 50 εως 70%.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ που χαρακτηρίζει τη θέση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών ως «τη χειρότερη δουλειά του κόσμου» τρία είναι τα βασικά προβλήματα που θα προκύψουν από τον ανασχηματισμό και την αντικατάσταση του Υπουργού Οικονομικών.
Το πρώτο είναι ότι ο κος. Παπακωνσταντίνου είχε αναπτύξει μία στενή και μακρά συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο νέος υπουργός Οικονομικών θα βουτήξει απευθείας στα βαθία, και πιο συγκεκριμένα στην εξασφάλιση της συνέχειας παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το δεύτερο είναι να βρεθεί κάποιος ο οποίος θα αποδεχθεί να κάνει τη «χειρότερη δουλειά της Ευρώπης» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Λίγοι άλλωστε θεωρείται ότι έχουν το απαραίτητο τρίπτυχο γνώσεις οικονομικών – διεθνή εμπειρία- άπταιστη γνώση αγγλικών.
Το τρίτο είναι ότι μία πιθανή παράταση της πολιτικής αβεβαιότητας θα κατέστρεφε οποιαδήποτε εμπιστοσύνη της ΕΕ και του ΔΝΤ, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία.
Financial Times: Όλα τα ελληνικά σενάρια
Από την άλλη οι Financial Times καλύπτουν τρία σενάρια που καλύπτουν μία ευρεία γκάμα από μία σταδιακή εξομάλυνση μέχρι μία άτακτη χρεοκοπία όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία για την εκταμίευση των 12 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα.
- Στο πρώτο σενάριο, παρά την πολιτική αναταραχή ο κ. Γ. Παπανδρέου θα εξακολουθήσεί να απολαμβάνει την εκτίμηση των διεθνών κύκλων και θα κερδίσει πρόσθετη στήριξη από την απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό.
Η εφημερίδα αναφέρει πως αν ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης και προωθήσει τα μέτρα λιτότητας μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι αγορές ίσως εξομαλυνθούν τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο, που θα πρέπει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση. Επικαλείται δε κορυφαίο αξιωματούχο που εμπλέκεται στις συνομιλίες και ο οποίος υποστηρίζει πως παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα θα καταφέρει να περάσει τα μέτρα λιτότητας και να λάβει τα κεφάλαια.
- Στο δεύτερο σενάριο, αν ο κ. Παπανδρέου δεν καταφέρει να εξασφαλίσει ούτε την οριακή πλειοψηφία που θεωρητικά κατέχει στο κοινοβούλιο, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα πληρώσουν τα 12 δισ. ευρώ αποτρέποντας την στάση πληρωμών αν και δεν θα έχουν λάβει νέες δεσμεύσεις από την Ελλάδα. Στην περίπτωση αυτή θα μπορούσε να υπάρξει ένα διμερές δάνειο στην Ελλάδα έως ότου ο κ. Παπανδρέου καταφέρει να συστήσει μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού ή να διεξάγει εκλογές. «Αυτό θα καθιστούσε παραβίαση της αρχής ότι δεν μπορούν να δοθούν χρήματα αν η χώρα δεν ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της για λιτότητα», τονίζει η εφημερίδα.
- Στο τρίτο και δυσμενές σενάριο η Ελλάδα αφήνεται να χρεοκοπήσει. Οι Financial Times θεωρούν πως αν το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τα μέτρα λιτότητας και το ΔΝΤ και η Ε.Ε. αποφασίσουν να μην εκταμιεύσουν τα κεφάλαια, η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και θα γίνει η πρώτη προηγμένη οικονομία σε 60 χρόνια που θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν μελετήσει ένα τέτοιο σενάριο και ο μεγαλύτερος φόβος της Ευρωζώνης είναι το ντόμινο στις αγορές κρατικών ομολόγων και στον τραπεζικό κλάδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr