Οπως επισημαίνει σε σημείωμα που έστειλε στους πελάτες του οίκου, τα αυστηρά μέτρα λιτότητας αδυνατούν να μειώσουν το έλλειμμα της Ελλάδας στον επιθυμητό ρυθμό. Η ανακοίνωση και η κατόπιν εφαρμογή των μέτρων λιτότητας θα θεωρηθεί πανάκεια στην Ευρώπη, όπως τονίζει.
Σύμφωνα με τον Mehra, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εδώ και καιρό μεταθέτουν το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται «χρέος της Ελλάδας» όλο και πιο πολύ προς το μέλλον, χωρις να το λύνουν σε καμία περίπτωση, με την ελπίδα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση που έχει ξεκινήσει θα βοηθήσει την Ελλάδα να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη στις κεφαλαιαγορές και, κατά συνέπεια, να μειωθεί η εξάρτησή από τα κεφάλαια διάσωσης, αποπληρώνοντας τελικά το χρέος της.
«Αυτό είναι φαντασία», υπογραμμίζει ο Mehra, ο οποίος πιστεύει ότι η Ελλάδα θα κηρύξει default, ή θα προχωρήσει σε σοβαρή αναδιάρθρώση του χρέους της. Οπως επισημαίνει, έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος που η Ελλάδα είχε αποκλειστεί από τις αγορές και από τότε οι αποδόσεις των κρατικών της ομολόγων έχουν υπερδιπλασιαστεί, με αυτή του 2ετους στο 25% και τα 10ετή στο 16,5%.
Βάζοντας κάτω τα νούμερα ο Mehra υπογραμμίζει την μείωση των δημόσιων εσόδων και την αύξηση των δαπανών, ένα κοκτέιλ που ποτέ δεν θα οδηγήσει σε χαμηλότερο εθνικό χρέος.
Οπως σημειώνει, αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ήταν 9,1% χαμηλότερα έναντι της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι, ενώ οι καθαρές δαπάνες ήταν 3,6% υψηλότερες. Οι τόκοι της Ελλάδας αυξήθηκαν σε 3,819 δις ευρώ για τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011, κατά 14,4%.
Με υψηλότερες πληρωμές τόκων και με τη μείωση του ονομαστικού η Ελλάδα μπορεί μόνο να φαντάζεται την επίτευξη σημαντικά χαμηλότερου ελλείμματος, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής.
Με την αγορά εργασίας και τη βιομηχανική παραγωγή τόσο αδύναμη η μόνη αχτίδα φωτός για τον Mehra είναι το χαμηλότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, αλλά αυτός ένας πολύ μικρός λόγος για να κάνει πάρτυ η Αθήνα.
Οπως σημειώνει, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να βγει από την κρίση της, χωρίς κάποιο είδος αναδιάρθρωσης, κάτι που βρίσκει αντίθετη της ΕΚΤ η οποία κατέχει αυτή τη στιγμή ελληνικά κρατικά ομόγα ύψους 45 δις ευρώ και σημαντική έκθεση σε τίτλους που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Με την ΕΚΤ να ανησυχεί τόσο ο Mehra διερωτάται αν μεγάλο μέρος των κακών ειδήσεων για το ελληνικό default είναι ήδη αποτιμημενο από την αγορά. Ετσι, αντί να καθυστερεί το αναπόφευκτο, ίσως θα ήταν καλύτερο να προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση, η οποία όσο νωρίτερα γίνει τόσο λιγότερο δραματικές θα είναι οι επιπτώσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr