Οπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι επενδυτές, ότι και να λένε οι αξιωματούχοι, είναι βέβαιο ότι θεωρούν την αναδιάρθρωση αναπόφευκτη. Ωστόσο σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή για την περιοχή της Ευρώπης της Eurasia Group, Μujtaba Rahman, είναι δύσκολο να δεχθούν οι πολιτικοί της ΕΕ το default ή το restructuring της Ελλάδας μέσα στο 2011.
Οπως σημειώνει, αν και η Γερμανία σπρώχνει ήσυχα-ήσυχα προς κάποιου είδους αναδιάρθρωση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα έτσι ώστε να προστατέψει τα συμφέροντα του τραπεζικού της κλάδου που έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, η Κομισιόν και η ΕΚΤ παραμένουν αντίθετες, όπως και κάποια ισχυρά κράτη, δηλ. η Γαλλία. Αυτή η διάσταση απόψεων, όπως τονίζει ο αναλυτής, σημαίνει πως δεν θα υπάρξει σημαντικη κινητοποίηση γύρω από το ελληνικό θέμα φέτος.
Την Τρίτη δημοσιεύματα ανέφεραν πως η γερμανική πλευρά μαλακώνει την στάση της την στιγμή που η ΕΕ προσπαθεί να οργανώσει το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας. Στο βραχυπρόθεσμο διάστημα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Rahman, θα βάλει όλο το βάρος της στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι και όρος του bailout. Το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα κρατήσουν ανάλογη στάση κι έτσι μέχρι τα τέλη του έτους θα δούμε να υπάρχει έμφαση στην διαδικασία αποκρατικοποιήσεων και στα φορολογικά της Ελλάδα.
Ομως, σύμφωνα με τον επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου της PIMCO, Andrew Bosomworth, αν και πολιτικά ο άνεμος φαίνεται να πηγαίνει αντίθετα στο restructuring, υπάρχουν πολλές δυνάμεις που δεν μπορουν να ελέγξουν οι πολιτικοί.
Οπως σημειώνει, οι πολιτικοί δεν είναι μία ομογενής ομάδα, έχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Και αυτός είναι ένας λόγος γιατί βλέπουμε όλο αυτό το διάστημα δηλώσεις, διαψεύσεις και πισωγυρίσματα. Οι πολτικοί και οι χαρράσσοντες πολιτική, ελέγχουν πολλά αλλά όχι και τα πάντα και ένα από αυτά που δεν μπορούν να ελέγξουν είναι η «συμπεριφορά του πλήθους», όπως υπογραμμίζει ο Bosomworth.
Για παράδειγμα, εάν ξαφνικά υπάρξει μαζική και τεράστια φυγή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, ή μαζικές και συνεχόμενες διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις ενάντια στην λιτότητα και την ιδιωτικοποιήσεις, τότε τα σχέδια των πολικών γύρω από το «όχι» που έχουν πει για το default της Ελλάδας, θα αλλάξουν.
Σύμφωνα με τον Bosomwοrth, οι πολιτικοί δεν πρόκειται ομως να περιμένουν να δουν εάν συμβεί κάτι τέτοιο. Η προσαρμογή στην Ελλάδα μετρά ήδη έναν ολόκληρο χρόνο και σύντομα η ομάδα του «πριν-την-αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της. Ολα τα στοιχεία δείχνουν πως το πρόγραμμα της Ελλάδας δεν δούλεψε και συνεπώς, χρειάζεται να υπάρξει διαφορετική προσέγγιση στο θέμα. Οπως ο ίδιος πιστεύει, πολύ σύντομα όλοι αυτοί που φώναζαν ότι είναι αντίθετοι στην αναδιάρθρωση, θα αλλάξουν γνώση και θα πουν «ας της δώσουμε μία ευκαιρία»…
Οπως καταλήγει ο αναλυτής, η Ελλάδα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της εάν το θέλει. Ομως για να το κάνει πρέπει να προχωρήσει με ιδιωτικοποιήσεις πολύ περισσότερες των 50 δις ευρώ, και πρέπει παράλληλα να αυξήσει πάρα πολύ τα φορολογικά της έσοδα, συγκρατώντας τις δαπάνες, χωρίς να καταστραφεί εντελώς η οικονομική ανάπτυξη.
Για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα χρειαστούν πάρα μα πάρα πολλές θυσίες από τον ελληνικό λαό, και εδώ ακριβώς είναι που μπαίνει στην εξίσωση η «ψυχολογία του πλήθους», η οποία μπορεί να φέρει την αναδιάρθρωση στην ελληνική πραγματικότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr