Η JP Morgan αναφέρεται σήμερα σε αυτή την επιστολή και σημειώνει πως η χώρα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στο μηχανισμό. Κατά την άποψη του οίκου ο μηχανισμός στήριξης μπορεί να ενεργοποιηθεί ανά πάσα στιγμή. Σύμφωνα με τον οίκο η ψυχολογία των επενδυτών για την Ελλάδα συνεχίζει να χειροτερεύει γιατί οι επενδυτές από ανησυχίες για θέματα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα τώρα ανησυχούν για θέματα φερεγγυότητας. Οι αγορές μετά και την εξειδίκευση του μηχανισμού στήριξης μπορεί να μείωσαν τις ανησυχίες τους για τη ρευστότητα αλλά όχι για το αν μπορεί η χώρα να επιτύχει την σταθεροποίηση του χρέους της. Τρεις επιλογές έχει η Ελλάδα: Οι Έλληνες θα καταφέρουν να ελέγξουν το χρέος μέσω δημοσιονομικής εξυγίανσης (με ή χωρίς δάνεια μικρής διάρκειας), ή οι Έλληνες θα επιτύχουν τον έλεγχο του χρέους μέσω διαγραφής των διμερών δανείων έναντι άλλων χωρών της Ευρώπης με τις οποίες έχει συνάψει δάνεια (μεταφορά δημοσιονομικού βάρους) ή θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους με σκοπό να μειώσουν την πραγματική καθαρή υφιστάμενη αξία. Η πρώτη επιλογή είναι πολύ επώδυνη, η δεύτερη θα ήταν πολιτικά πολύ δύσκολη για την Ευρωζώνη και η Τρίτη θα ήταν οικονομικά επώδυνη και πολιτικά ντροπιαστική όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.
Βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού το ερμηνεύει και η Citigroup που όμως σημειώνει πως η Ελλάδα κατά την εκτίμησή της θα συνεχίσει να προσπαθεί να αντλεί κεφάλαια από τις αγορές πριν ζητήσει τη βοήθεια του ΔΝΤ. Όμως τελικά η βοήθεια θα αποδειχθεί απαραίτητη και ο οίκος τοποθετεί χρονικά την χρήση του μηχανισμού κάπου στο Μάιο. Ασφαλιστικό και αλλαγές στον δημόσιο τομέα θα είναι από τα πρώτα θέματα που κληθεί να λύσει η Ελλάδα προκειμένου να μειώσει τις δαπάνες και πιστεύει πως θα «σπρωχθεί» από ΕΚΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ΔΝΤ προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Bank of America Merrill Lynch αναφέρει πως η Ελλάδα δεν έχει επισήμως ζητήσει βοήθεια αλλά σύντομα μάλλον θα το πράξη κατά την εκτίμηση του οίκου. Στην ανάλυσή του ο οίκος προσπαθεί να αναλύσει τα θέματα που θα αναπτυχθούν εφόσον επίσημα ζητηθεί βοήθεια, αν και σημειώνει πως μάλλον θα βρεθεί σε άγνωστη ζώνη. Από τη συζήτηση όμως που θα γίνει θα υπάρξουν λεπτομέρειες και συνθήκες σύντομα. Τα δάνεια εφόσον ζητηθεί η βοήθεια θα μαζευτούν από τις χώρες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά θα χρειαστεί ομόφωνη απόφαση από το κάθε χώρα. Όμως κάποιες χώρες μέλη μπορεί να ζητήσουν από τα Εθνικά Κοινοβούλια να εγκρίνουν το δάνειο προς την Ελλάδα και ο οίκος αναρωτιέται τι θα γίνει αν υπάρξουν αντιδράσεις. Μία υποθετική άρνηση θα μπορούσε να τορπιλίσει όλο το πακέτο αναφέρει ο οίκος αλλά δεν μπορεί με σιγουριά να το πει αφού σημειώνει πως είμαστε σε άγνωστη ζώνη. Αν υπήρχε κάποιο όχι δε σημαίνει πως αυτομάτως θα σταματούσε τα δάνεια από τις άλλες χώρες μέλη και να αφήσει μόνο τα δάνεια από το ΔΝΤ. Πάντως δεν πιστεύει πως τα εθνικά κοινοβούλια των μεγάλων κρατών θα ψήφιζαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης και θα έβαζαν βέτο στην βοήθεια προς την Ελλάδα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr