Η ΑΧΕ αναφέρει: Είτε εμείς το αναφέρουμε είτε όχι, νομοτελειακά και με βάση τη βιβλιογραφία τούτο θα συμβεί αν παραμείνουν τα επιτόκια σε τέτοια επίπεδα. Εκτίμηση μας είναι ότι όχι μόνο δεν θα αντέξει σε υψηλά επίπεδα δανεισμού η Ελλάδα αλλά τούτο θα αποτελέσει και το επίσημο και αδιαμφισβήτητο τέλος του όποιου υπάρχοντος αλλά και μελλοντικού σχεδίου σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι άλλες χώρες της Ε.Ε. όπως η Πολωνία και Ουγγαρία που βρίσκονται εκτός ευρωζώνης δανείζονται με 5,6% και 6,2% αντίστοιχα, επιτόκια σημαντικά χαμηλότερα του τρέχοντος ελληνικού. Όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο καταλύτης της μελλοντικής του συμπεριφοράς θα αποτελέσουν οι όποιες εξελίξεις προέρχονται όχι μόνο από το εγχώριο αλλά και από το περιβάλλον της ευρωζώνης, της οποίας η πολιτική και οικονομική βιωσιμότητα είναι υπό αμφισβήτηση. Κατά το τελευταίο διάστημα το ΧΑΑ κινείται με βασικά απόντες τους ξένους αγοραστές οι οποίοι εμφανίστηκαν επιφυλακτικά και μόνον σε μία ή δύο συνεδριάσεις με στόχο όμως την αναδιάρθρωση των θέσεων τους και όχι της αυθεντικής αύξησης θέσης σε συγκεκριμένους τίτλους. Γενικότερα δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος θετικός καταλύτης που θα αλλάξει θετικά το momentum της αγοράς. Ωστόσο, μια τεχνική αντίδραση από το επίπεδο των 1890 μονάδων κατά 80-100 μονάδες δε θα πρέπει να αποκλειστεί. Θα είναι όμως sharp και short.
Η άποψη μας είναι ότι το σχέδιο που συμφωνήθηκε στο EUROGROUP είναι περισσότερο μια ιδέα παρά ένα πραγματικό σχέδιο στήριξης και ενίσχυσης της χώρας. Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την θεωρία των παιγνίων φαίνεται ότι αυτός που θα κινηθεί πρώτος θα ζημιωθεί και τούτο φαίνεται να συμβαίνει από την επιφυλακτική στάση όλων των εμπλεκομένων στη παρούσα κρίση. Μελετώντας τις περιπτώσεις χωρών που την τελευταία εικοσαετία προσέτρεξαν στο ΔΝΤ, παρά τις διαφορές που παρουσιάζουν μεταξύ τους, είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Πριν το σχέδιο διάσωσης υπήρχαν γενικά ιδέες διαχείρισης του προβλήματος, χωρίς υψηλή ταχύτητα αντιμετώπισης και κανείς δεν επέλεγε την πρώτη κίνηση. Παρόμοια συμπεριφορά βλέπουμε και στην περίπτωση της Ελλάδας όπου το σχέδιο διευκόλυνσης (εκτόνωση στα spreads) δεν είναι σαφές. Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι μονοδιάστατο αλλά σύνθετο και αφορά την Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και ενδεχομένως άλλες μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης με ισχυρότερη οικονομία. Βεβαίως για τους γνωρίζοντες αφορά την επιβίωση του ιδίου του ευρώ.
H αγορά των ΗΠΑ στις τελευταίες συνεδριάσεις δείχνει ότι αναζητά καταλύτες ή αιτίες για να σπάσει το φράγμα των υψηλών 18 μηνών. Εκτιμούμε ότι η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων 1ου τριμήνου των εταιρειών του S&P 500 τα οποία αναμένονται θετικά σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών μπορούν να αποτελέσουν αφορμή για νέο ανοδικό κύκλο στην κεφαλαιαγορά των ΗΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr