Η έγκριση του προγράμματος σταθερότητας δεν έδωσε την αιτούμενη ώθηση στην αγορά, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο. Στην διάρκεια της περασμένης εβδομάδας το σύνολο του τραπεζικού δείκτη κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 11,25%. Στους επιμέρους τραπεζικούς τίτλους η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας κατέγραψε απώλειες της τάξεως του 11,93%, της EFG Eurobank απώλειες 11,20%, ενώ της Alpha Bank 10,64%. Σημαντικές πιέσεις και στην μετοχή της Τραπέζης Κύπρου με απώλειες της τάξεως του 12,96%. Η ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων, στα πλαίσια του ΠΣΑ, βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών καθιστώντας την εφαρμογή τους επιτακτική.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η Κομισιόν ενέκρινε το ΠΣΑ, όπου αν και εκφράζει την ικανοποίησή της για τα επιπλέον μέτρα που ανακοίνωσε η Ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Η Ε.Ε. επισημαίνει ότι ίσως χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, ενώ κινεί νομικές διαδικασίες για τα στατιστικά αποτελέσματα που έδινε στη δημοσιότητα η χώρα μας, στο παρελθόν. Από την άλλη πλευρά η απειλή υποβάθμισης της αξιολόγησης των τιτλοποιήσεων των Ελληνικών τραπεζών από την Moody’s, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στον κλάδο όσον αφορά την υπάρχουσα ρευστότητα.
Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η ελληνική πραγματικότητα για το επόμενο διάστημα, εν αναμονή και του πρώτου δείγματος γραφής των κρατικών εσόδων, της έκτακτης επιτροπής της Ε.Ε., με την παράλληλη δρομολόγηση 10ετούς ομολόγου αναφοράς και επιστροφής των κεφαλαίων που άντλησαν οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες άλλωστε, οι λήξεις από ομολογιακές εκδόσεις ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ για τη Eurobank, σε 1,6 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, σε 1,4 δισ. ευρώ για την Alpha Bank και σε 200 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα.
Στην Αμερικανική αγορά κίνηση ενίσχυσης των περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις ΗΠΑ, προωθεί η κυβέρνηση. Με την κατάθεση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου αναμένεται η ενίσχυση του κλάδου μέσο 30 δις δολαρίων με στόχο την απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργούν στην οικονομία των ΗΠΑ οι συνεχείς πτωχεύσεις. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο οι ανησυχίες των επενδυτών έχουν το βλέμμα τους και στις οικονομίες της Ισπανίας και Πορτογαλίας, όπου ταλανίζονται από δημοσιονομικά προβλήματα με έμφαση στην αύξηση του ελλείμματος και της ανεργίας. Η διαφορά απόδοσης των Ισπανικών και Πορτογαλικών 10ετών ομολόγων έναντι των Γερμανικών ανήλθαν στις 100 και 170 μ.β, αντίστοιχα.
Οι εισηγμένες στο ΧΑ τράπεζες εμφανίζουν δείκτη τιμής προς λογιστική άξία (P/BV) στο 0,8 για την εκτιμώμενη λογιστική αξία του Δεκεμβρίου 2009. Ο δείκτης τιμής προς κέρδη ανά μετοχή (P/E) για τα αναμενόμενα κέρδη του 2009 κινείται στο 8,6 μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της έντονης πτώσης της αγοράς. Από το σύνολο των χωρών που αναφερόμαστε (δείτε τον πιο κάτω πίνακα) μόνο οι τράπεζες του Βελγίου (6,7), της Γερμανίας (5,4) και της Ισπανίας (7,1), διαπραγματεύονται πλέον με χαμηλότερο P/E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr