Ιδιαιτέρως δαπανηρή είναι η εξέλιξη κήρυξης χρεοκοπίας ενός κράτους μέλους της ευρωζώνης, επισημαίνει σε έκθεση της η Pictet, την οποία επιμελήθηκε ο αναλυτής Jean Pierre Durante, αναλύοντας τη θέση της Ελλάδας ανάμεσα στους εταίρους της στην ΕΕ, με αριθμούς. Η διαφορά της ελληνικής οικονομίας έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών, είναι εμφανής, αναφορικά με το έλλειμμα, το spread, το κόστος εργασίας και την ανάπτυξη, αλλά ο Durante σκιαγραφεί τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ευρωζώνη από μία πιθανή πτώχευση της χώρας μας.
Πιο συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι σε μια τέτοια περίπτωση η ευρωζώνη θα διασπαστεί, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο δημιουργίας «γερμανικού ευρώ», «ιταλικού ευρώ», κοκ. Μάλιστα, οι αγορές έχουν αρχίσει να δείχνουν τη διαφοροποίηση τους στην εμπιστοσύνη τους σχετικά με τα διάφορα μέλη της ευρωζώνης, γι’ αυτό το λόγο, βλέπουμε και τις μεγάλες διαφορές στα spread. Αυτό θα σημαίνει και μεγάλη διαφορά στην επιμέρους επιβάρυνση των χωρών της ευρωζώνης, σε περίπτωση που η χώρα μας δεχτεί βοήθεια από την Ευρώπη.
Το δίλημμα για την ΕΕ, είναι η στάση που θα πρέπει να κρατήσει απέναντι στην Ελλάδα, η οποία, όπως επισημαίνεται στην έκθεση της Pictet, έπαιζε το ρόλο του «λαθρεπιβάτη» στους κόλπους της ΕΕ. Από τη μία μεριά, οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θέλουν να οδηγήσουν την χώρα μας να δρα ως «οπορτουνίστρια» απευθυνόμενη σε κάθε δύσκολη στιγμή στις Βρυξέλλες, αλλά από την άλλη, η απομόνωση της χώρας μας μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα προβλήματα ολόκληρο το οικοδόμημα της ευρωζώνης.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr