Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι αναλυτές της Barclays Capital σημειώνουν πως από πλευράς συναλλαγματικών ισοτιμιών, το ερώτημα της δημοσιονομικής διατηρησιμότητας αναμένεται να παραμείνει καίριο τους επομένους μήνες, αλλά δεν είναι τόσο ξεκάθαρο εάν τα θέματα που αφορούν τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ.
Οπως τονίζουν, η τελευταία φορά που χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, τέθηκαν σε αρνητική παρακολούθηση από την S&P ήταν στην αρχή του έτους και το ευρώ πράγματι υποχώρησε, αλλά, κατά τη γνώμη τους, ένα μεγάλο μέρος της κίνησης σχετιζόταν με τον περιορισμό της υπερβολικής ανατίμησης τον Δεκέμβριο και όχι με συγκεκριμένα νέα για τις αξιολογήσεις του χρέους.
Τέλος προσθέτουν πως τα δημοσιονομικά ζητήματα είναι ανάμεσα στους λόγους για τους οποίους αναμένουν να υποχωρήσει το ευρώ το επόμενο έτος, αλλά αυτό βασίζεται περισσότερο στις προοπτικές των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που κατά την άποψή τους, έχουν μεγαλύτερη σημασία για τις προοπτικές του ευρώ από ό,τι οι περιφερειακές χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Sebastian Wanke, οικονομολόγο της DekaBank, το γεγονός ότι οι προοπτικές παραμένουν υπό αρνητική παρακολούθηση αποτελεί έκπληξη.
Οι οίκοι αξιολόγησης τείνουν να είναι πολύ επιφυλακτικοί προς στην Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Τέλος, ο κ. Diego Isacro, οικονομολόγος της HIS Global Insight επισημαίνει πως η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολη και είναι σαφές ότι η υποβάθμιση δεν θα βοηθήσει τα πράγματα να βελτιωθούν.
Η άποψή του είναι ότι ο προϋπολογισμός του 2010 βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αύξηση των εσόδων, ενώ πιστεύει ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή μέσω του ελέγχου των κρατικών δαπανών που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.
«Η χώρα πληρώνει σήμερα το τίμημα που δεν έθεσε τα δημοσιονομικά του οίκου της υπό έλεγχο όταν η οικονομία βρισκόταν σε μεγάλη ανάπτυξη», τονίζει.