Σύμφωνα με τον οίκο, στο β' και το γ' τρίμηνο του 2009, η κερδοφορία των επιχειρήσεων της περιοχής της ευρωζώνης και των χωρών του G7, ήταν ανώτερη των προσδοκιών, όμως η «επιτυχία» αυτή οφειλόταν στην πολιτική της μείωσης του κόστους. Προς το παρόν, τα σημάδια από το μέτωπο των πωλήσεων, που είναι και το επόμενο στοίχημα και το κρίσιμο τεστ, σε ό,τι αφορά τους ισολογισμούς των εταιρειών, είναι μικτά στους περισσότερους κλάδους, και οι επενδυτές θα θελήσουν να δουν ξεκάθαρα σημάδια βελτίωσης στους επόμενους μήνες για να πεισθούν.
Οπως προσθέτει η JPMorgan, το momentum της κερδοφορίας απογοήτευσε το τελευταίο διάστημα και το 2010 θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στην πορεία των αγορών. Οι αναδυόμενες αγορές είναι καθαρά η πιο δημοφιλής περιοχή για τους διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ η Ιαπωνία είναι ο λιγότερο προτιμώμενος προορισμός επενδύσεων, όμως η JP Morgan υπογραμμίζει πως η ίδια προτιμά ξεκάθαρα την αγορά των ΗΠΑ, και μετά ακολουθούν η Ασία και οι αναδυόμενες αγορές.
Σε ό,τι αφορά το Ντουμπάι και την πρόσφατη αναταραχή που προκάλεσε στα χρηματιστήρια, ο διεθνής οίκος εκτιμά πως δεν θα υπάρξει κάποιο φαινόμενο τύπου ντόμινο, και πως θα περιοριστούν οι σεισμικές δονήσεις, στην περιοχή. Οπως επισημαίνει, αυτό είναι ένα παλιό πρόβλημα άλλωστε: Η έλλειψη διαφάνειας. Το ερώτημα είναι όμως, πραγματικά τί άλλο κρύβεται πίσω από αυτό;
Τέλος, η JP Morgan σημειώνει πως η διάθεση για ρίσκο θα παραμείνει υψηλή και το 2010, με τους επενδυτές να στρέφονται έντονα προς τις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα. Ομως αυτό που προκαλεί κάποια νευρικότητα στον διεθνή οίκο προς το παρόν, είναι η ταχύτατη ανάκαμψη της όρεξης για ρίσκο που σημειώθηκε πρόσφατα.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr