Το 2010 αρχίζει να διαφαίνεται ότι θα είναι μια χρονιά αβεβαιότητας. Το τοπίο καθίσταται πιο θολό και οι προβλέψεις πλέον πιο επισφαλείς. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών έχει υποστηρίξει ότι το 2010 τα κέρδη θα είναι αυξημένα κατά 25% με 30%. Πάνω σε αυτή την εκτίμηση χτίσθηκε η εφορία για τις τραπεζικές μετοχές και τα χρηματιστήρια.
Oμως η κατάσταση μήπως αρχίζει να μην είναι ακριβώς έτσι; Πρωτίστως θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα από πού θα επιτύχουν κέρδη οι τράπεζες το 2010.
Μήπως από τα δάνεια; Θα αυξηθούν 7% με 10% στην καλύτερη περίπτωση ωστόσο δεν μπορούν να συντηρήσουν την προσδοκία για μεγάλα κέρδη. Να μην υπάρχουν αυταπάτες τα οργανικά κέρδη αρχίζουν να αποτελούν μειοψηφία και όχι πλειοψηφία των κερδών των τραπεζών.
Μήπως από τα έκτακτα έσοδα; Είναι γεγονός ότι το 2010 οι τράπεζες ποντάρουν εκ νέου στα κέρδη από τα ομόλογα. Προφανώς και τα κέρδη θα είναι παραπλήσια ή και χαμηλότερα σε σχέση με το 2009 αλλά έκτακτα έσοδα θα εγγραφούν. Όμως δεν παύουν να είναι έκτακτα...
Μήπως από την μείωση των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια; Ο παράγοντας αυτός αποτελεί κομβικό σημείο για τις τράπεζες. Ποντάρουν ότι θα αρχίσουν το 2010 να μειώνουν τις προβλέψεις και έτσι να τους μένουν περισσότερα καθαρά κέρδη.
Πρακτικά η κερδοφορία είναι απόρροια κυρίως παθητικής ανάπτυξης, έκτακτα έσοδα μη επαναλαμβανόμενα δηλαδή, μείωση των προβλέψεων αλλά η αμιγώς οργανική ανάπτυξη αποτελεί ερωτηματικό για το 2010. Με αυτές τις παραδοχές προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για υπεραισιοδοξίες. Προφανώς και δεν σημαίνει ότι η αγορά θα διορθώσει βίαια αλλά δεν θα έχει και την δυνατότητα να ακολουθήσει μια επιθετική άνοδο.
Ο Νοέμβριος φαντάζει μήνας διόρθωσης ωστόσο ο Δεκέμβριος λόγω κλεισίματος έτους και αραιοποίησης των λογιστικών βιβλίων των τραπεζών και των επιχειρήσεων ίσως να επιχειρηθεί μια άνοδος στην αγορά.
Η παγκόσμια χρηματιστηριακή φούσκα
Αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως αποτελεί ίσως την πλέον ακραία περίπτωση χρηματιστηριακής χειραγώγησης. Οι αγορές ενισχύονται με τεχνητό τρόπο για να εμφανίσουν έκτακτα κέρδη και να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις.
Ομως υπάρχει και ένας άλλος λόγος πιο σύνθετος. Οι αγορές κινούνται με δανεικά τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κυρίως για να αυξηθεί η αξία ενεργητικού των τραπεζών και επιχειρήσεων παγκοσμίως. Η μεγάλη πρόκληση για τις τράπεζες είναι να διαθέτουν υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια . Για να επιτύχουν όμως αυτό τον στόχο τεχνικά φουσκώνουν τα assets τους και μαζί τα assets άλλων εταιριών ώστε να εμφανίζουν μια πλασματική εικόνα ωραιοποίησης.
Αυτή η πλασματική εικόνα συντηρείται από τα πλεονάζοντα κεφάλαια και τα δανεικά που έλαβαν οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις παγκοσμίως. Όμως όταν θα επιστραφούν τα δανεικά , τι θα συμβεί θα φανεί η γύμνια ή θα έχουν προλάβει οι τράπεζες να στηρίξουν την ρευστότητα τους με ίδια μέσα; Το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr