Δεδομένων των παραπάνω, η ING IM προβλέπει ανάπτυξη για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη για παράδειγμα, πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο για το υπόλοιπο του 2009, αλλά μία υποχώρηση σε χαμηλότερα επίπεδα για το 2010. Επιπρόσθετα, η ING IM προβλέπει ότι θα υπάρξει μία αυξανόμενη διαφοροποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο ανάμεσα σε διαφορετικές κατηγορίες ενεργητικού και περιοχές.
Ο Valentijn van Nieuwenhuijzen, επικεφαλής της στρατηγικής σταθερού εισοδήματος και οικονομικών της ING IM, σχολιάζει: « Ο προηγούμενος χρόνος χαρακτηριζόταν από μία παγκόσμια συγχρονισμένη ύφεση και μία ισχυρή παγκόσμια αντιμετώπιση μέσω δημοσιονομικών μέτρων. Ωστόσο, το υπόλοιπο του 2009 και το 2010 θα χαρακτηρισθούν από μία ανομοιογένεια. Πιο συγκεκριμένα, οι χώρες που υπέστησαν ήπια οικονομική επιβράδυνση, μία σχετικά έντονη ανάκαμψη και μία ανεπαίσθητη πτώση του πληθωρισμού είναι πιθανό να εφαρμόσουν πιο σύντομα αυστηρότερη νομισματική πολιτική. Η Αυστραλία και το Ισραήλ για παράδειγμα το έχουν ήδη κάνει. Ωστόσο, εξακολουθούμε να αναμένουμε ότι τα επιτόκια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη θα παραμείνουν αμετάβλητα στο προσεχές μέλλον όσο οι αποπληθωριστικές δυνάμεις αναμένεται ότι θα ενταθούν».
Η ING IM επίσης σημειώνει ότι οι εισροές στις αναδυόμενες αγορές έχουν βελτιωθεί δραματικά, γεγονός που συνέβαλε σε σημαντικές ανατιμήσεις συναλλάγματος. Οι κεντρικές τράπεζες ενέτειναν τις παρεμβάσεις σε ξένο συνάλλαγμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ανατίμηση και το αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν τα αποθεματικά σε ξένο συνάλλαγμα. Η ING IM ισχυρίζεται ότι αυτή η διαδικασία συμβάλλει στην αύξηση της παγκόσμιας ρευστότητας και καθιστά δύσκολη την άμβλυνση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών.
Σύμφωνα με την ING IM, από τις αρχές Αυγούστου, έχει αλλάξει η κινητήρια δύναμη των χρηματαγορών. Από τον Μάρτιο μέχρι τις αρχές Αυγούστου, οι περισσότερες αγορές υποκινούνταν από ράλλυ «ανάκαμψης». Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, οι τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου, όπως μετοχές, πιστώσεις και εμπορεύματα να σημειώνουν καλές αποδόσεις καθώς αυξανόταν η πεποίθηση των επενδυτών ότι επίκειται εξυγίανση, ενώ οι επενδύσεις χαμηλού κινδύνου, όπως διαχείρισης διαθεσίμων και κρατικά ομόλογα επλήγησαν.
Ο Valentijn συνεχίζει: «Από τον Αύγουστο, η συμπεριφορά των αγορών έχει μεταβληθεί καθώς καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να εξηγήσει κανείς τη συμπεριφορά όλων των αγορών με βάση το ράλλυ ανάκαμψης. Από τότε, διαφοροποιήθηκε η απόδοση των επενδύσεων υψηλού κινδύνου καθώς οι μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, ενώ τα εμπορεύματα εξασθένισαν και τα εταιρικά ομόλογα ήταν εντυπωσιακά ελαστικά και ξεπέρασαν ακόμα και τις μετοχές σε όρους προσαρμογής κινδύνου. Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι οι συναλλαγές ανάκαμψης συνοδεύτηκαν και μέχρι ενός σημείου επισκιάστηκαν από μία κινητικότητα σε όρους ρευστότητας, όσο η πλουσιοπάροχη ρευστότητα των κεντρικών τραπεζών και οι θέσεις σε διαθέσιμα χρήματα σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων έχει αρχίσει να διοχετεύεται σε όλες τις κατηγορίες κεφαλαίου που μπορούν να επιτύχουν αποδόσεις καλύτερες των καταθετικών λογαριασμών.»
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr