Oπως πολύ χαρακτηριστικά τονίζει ο διεθνής οίκος, δεδομένων των εξαιρετικά ανησυχητικών προοπτικών των δυτικών χώρων και κυρίως αυτών που αφορούν στο τεράστιο χρέος και την γήρανση του πληθυσμού, οι ευρωπαϊκές εταιρείες και η οικονομία πρέπει να διασφαλίσει την συνέχιση της παγκοσμιοποίησης και η λύση είναι η μεγαλύτερη έκθεση στις αναδυόμενες οικονομίες, στην ανάπτυξη τους, στα κεφάλαια τους και στον δυναμισμό τους. Σύντομα θα δούμε πως το παιχνίδι θα κερδιθεί από εκείνες τις εταιρείες που «τόλμησαν» να κτίσουν σημαντική παρουσία στον αναδυόμενο κόσμο.
Οπως υποστηρίζει η Deutsche Bank, στο άμεσο μέλλον, οι μετοχές εκείνων των εταιρειών που είναι εκτεθειμένες στην δυναμική οικονομία των αναπτυσσόμενων χωρών θα κερδίσουν τόσο σε εντυπώσείς, όσο και σε αποδόσεις. Οπως υπογραμμίζει διεθνής οίκος, η παγκοσμιοποίηση πρέπει να επιβιώσει της κρίσης. Η ύφεση θα επιταχύνει την πρόσφατη δυναμικότατη τάση πολλών ασιατικών οικονομιών σύμφωνα με την οποία, οι αναδυόμενες χώρες της Ασίας υπεραποδίδουν αυτών του ανεπτυγμένου κόσμου. Δημογραφικό, ισχυρή ανάπτυξη ΑΕΠ, τεράστια αποθεματικά ξένου συναλλάγματος, πολύ ενεργά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια (SWFs), τεράστια πακέτα κινητοποίησης, υψηλότερες ροές κεφαλαίων και ένα τραπεζικό σύστημα που παρέμεινε ανέγγιχτο από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, είναι τα ατού της αναδυόμενης Ασίας και οποίος επενδύσει σε αυτά, θα είναι νικητής.
Oπως σημειώνεται η έκθεση των ευρωπαϊκών χωρών-εταιρειών στην περιοχή της Ασίας / Ειρηνικού είναι αδύναμη, μόλις 17%, ενώ το 37% αφορά την εγχώρια αγορά τους, το 29% την υπόλοιπη Ευρώπη και το 17% τις ΗΠΑ. Ετσι, η D.B παρουσιάζει εκείνες τις χώρες της Ευρώπης, των οποίων οι μετοχές διαμορφώνουν των δείκτη DJ Stoxx 600, οι οποίες σήμερα παρουσιάζουν έντονο το στοιχείο της παγκοσμιοποίησης και της έκθεσης στην αναδυόμενη Ασία, και αυτές που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στο παιχνίδι που λέγεται globalization.
Τα υψηλότερα σκορ παγκοσμιοποίησης έχουν Φινλανδία, Βρετανία, Ολλανδία και Σουηδία ενώ το χαμηλότερο έχει η Ελλάδα και ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιταλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία. Το 2008, την μεγαλύτερη έκθεση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού είχαν η Φινλανδία με 36% των πωλήσεων της να προέρχεται από εκεί, το Βέλγιο με 32% και η Ολλανδία με 27%. Την μικρότερη έκθεση είχε η Ιρλανδία με 1%, η Πορτογαλία με 5%, η Ισπανία με 8% και η Ελλάδα με 10% των πωλήσεων των ελληνικών εταιρειών να «οφείλεται» στην αναδυόμενη Ασία.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr