Με βάση αυτό τον ειδικό παράγοντα δεν αποκλείεται χρηματιστηριακά οι τελευταίες ημέρες του Αυγούστου να είναι θετικές για τις τράπεζες. Παρ΄ όλα αυτά οι προσεγγίσεις των διεθνών αναλυτών και fund managers διίστανται για την πορεία των αγορών. Ο Mobius προέβλεψε ότι οι αγορές θα υποχωρήσουν έως 30% προσδιορίζοντας την πτώση από 20% έως 30% το προσεχές διάστημα ενώ αντιθέτως η Ιαπωνική Nomura εμφανίζεται αισιόδοξη και προβλέπει άνοδο των χρηματιστηρίων 10%.
Αν με βάση τις εκτιμήσεις αυτές υπάρξουν κάποιες αναγωγές στην συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών προκύπτει ότι με βάση το αισιόδοξο σενάριο η Εθνική θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 22,5 ευρώ ενώ με βάση το απαισιόδοξο σενάριο έως και 17,5 ευρώ. Η Alpha bank θα μπορούσε να κινηθεί με βάση το αισιόδοξο σενάριο προς τη περιοχή των 11 ευρώ και με βάση το απαισιόδοξο σενάριο προς τα 7,5 ευρώ. Για την Eurobank θα μπορούσε να αναρριχηθεί στα 10 ευρώ με βάση την αισιόδοξη προσέγγιση και τα 7,8 ευρώ με βάση την απαισιόδοξη. Η Πειραιώς θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 9,6 ευρώ αισιόδοξη εκτίμηση και 7 ευρώ απαισιόδοξη εκτίμηση.
Σημειώνεται ότι οι εκτιμήσεις αυτές στηρίζονται αποκλειστικά στις προβλέψεις του Mobius και της Nomura και με βάση αυτές ως παραδοχή έχει υπάρξει αναγωγή στην μεσοβραχυχρόνια συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Η Κύπρου θα μπορούσε να κινηθεί μεταξύ 5,5 και 3,8 ευρώ ανά μετοχή με βάση το αισιόδοξο και απαισιόδοξο σενάριο αντίστοιχα. Η Marfin Popular bank μεταξύ 1,8 και 3 ευρώ ανά μετοχή με βάση το απαισιόδοξο και αισιόδοξο σενάριο αντίστοιχα. Το ΤΤ μεταξύ 5,5 ευρώ με βάση το αισιόδοξο σενάριο και 4 ευρώ με βάση το απαισιόδοξο σενάριο.
Είναι προφανές ότι η διεθνής τάση και τα διεθνή νέα θα καθορίσουν την τύχη του χρηματιστηρίου και των τραπεζικών μετοχών. Όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά στην εσωτερική αγορά η πορεία των προβλέψεων για προβληματικά δάνεια θα επιδράσουν σημαντικά στην συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών. Είναι ενδεικτικό να τονιστεί ότι στο δ΄ τρίμηνο του 2008 διενεργήθηκαν συνολικά 1,8 δις ευρώ σε προβλέψεις για προβληματικά δάνεια. Στο α΄ τρίμηνο του 2009 διενεργήθηκαν 1,1 δις ευρώ ενώ στο β΄ τρίμηνο του 2009 εκτιμάται ότι οι συνολικές προβλέψεις θα διαμορφωθούν στα 1,3 με 1,4 δις ευρώ.
Τα κρίσιμα τρίμηνα θα είναι το γ΄ τρίμηνο και το δ΄ τρίμηνο του 2009 εκεί που θα καταφανεί το μέγεθος του προβλήματος με τα προβληματικά δάνεια. Αν τελικά η κατάσταση αποδειχθεί καλύτερη από το αναμενόμενο τότε η χρηματιστηριακή αγορά θα πραγματοποιήσει ράλι . Αν αντιθέτως η κατάσταση αποδειχθεί όντως δυσχερής τότε χρηματιστηριακά θα υπάρξουν επιδράσεις και διορθώσεις.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr