Απαιτούνται λοιπόν γερές αποδείξεις ότι η οικονομία βρίσκεται σε ένα αυτο-διατηρητέο ριμπάουντ και ότι η κερδοφορία των εταιρειών ανακάμπτει επιτέλους, έτσι ώστε να πάρει και πάλι καύσιμα το ράλι στα χρηματιστήρια. Αν η κερδοφορία φέρει χαμόγελα τότε, ΝΑΙ η άνοδος είναι μονόδρομος για τις μετοχές.
Το γεγονός πάντως είναι πως οι προσδοκίες για τα κέρδη των εισηγμένων είναι ακόμη υπερβολική υψηλές ακόμα και μετά τις διορθώσεις προς τα κάτω, που έκαναν μαζικά οι αναλυτές μετά το «δύσκολο» 2008.
Σύμφωνα με την Standard & Poor's, τα λειτουργικά κέρδη ανά μετοχή του δείκτη-βαρόμετρου των διεθνών αγορών, του αμερικάνικου S&P 500, αναμένεται να αυξηθούν κατά 13% το 2009 και ένα περαιτέρω 33% το 2010, από συνολική πτώση της τάξης του 40% το 2008.
Σύμφωνα με την κα. Catherine MacLeod, της Fitzwilliam Asset Management, αν και οι διεθνείς αναλυτές το τελευταίο διάστημα προχώρησαν σε επιθετικές υποβαθμίσεις των εκτιμήσεών τους για τις προοπτικές της κερδοφορίας των εισηγμένων το 2009, φαίνεται πως προβλέπουν μία δυναμική ανάκαμψη το 2010, γεγονός που είναι υπεραισιόδοξο δεδομένης της σημερινής κατάστασης της οικονομίας. Όπως σημειώνει επίσης, οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές είχαν πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός κλασσικού bear market rally. Οι όγκοι ήταν χαμηλοί ενώ η άνοδος στις τιμές των μετοχών ήταν θεαματική, κάτι το οποίο είναι αντίθετο με αυτό που συμβαίνει σε φάσεις διατηρητέας ανάκαμψης των μετοχών. Η διατηρητέα ανάκαμψη χρειάζεται την στήριξη της οικονομίας και της κερδοφορίας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, τα εκτιμώμενα κέρδη ανά μετοχή του επόμενου 12μήνου έχουν βελτιωθεί από τα επίπεδα που βρισκόντουσαν στις αρχές του έτους, όμως χρειάζονται περαιτέρω αναβαμίσεις για να δώσουν νέο κίνητρο στην αγορά. Τα αποτελέσματα των εταιρειών θα δώσουν την απάντηση στο εάν η ζήτηση για τα προϊόντα τους ή τις υπηρεσίες τους, έχει σταθεροποιηθεί και υπάρχουν, ίσως, και σημάδια ανάκαμψης σε αυτήν.
Σύμφωνα με τη UBS, η οποία εκτιμά όπως η κερδοφορία των ευρωπαϊκών εταιρειών θα συρρικνωθεί κατά 25% το 2009 και θα αναπτυχθεί κατά 15% το 2010, τονίζει πως ο ρυθμός υποβαθμίσεων της κερδοφορίας των εταιρειών έχει περιορισθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα μετά από 21 μήνες συνεχόμενων αρνητικών διορθώσεων.
Οπως τονίζει και ο κ. Philp Lawlor της Nomura, τα απόλυτο κλειδί είναι το τι θα «κάνουν» τα αποτελέσματα του β' τριμήνου στις εκτιμήσεις για τα κέρδη του επόμενου διαστήματος. Θα τις βελτιώσουν ή όχι. Αυτό που χρειαζεται η αγορά για να συνεχίσει να ελπίζει, είναι η αναβάθμιση των εκτιμώμενων κερδών ανά μετοχή.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr