Και όλα αυτά συνέβησαν σε ένα χρονικό περιθώριο μηνών και όχι ετών. Ζούμε σε μία εποχή υπερθετικών μεταβολών. Ποτέ στη μεταπολεμική ιστορία η οικονομία δεν επιδεινώθηκε τόσο ραγδαία, ποτέ στην ιστορία οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν αντέδρασαν τόσο επιθετικά.
Δικαίως λοιπόν οι επενδυτές έχουν σαστίσει και ψάχνουν να βρουν μία λογική εξήγηση σε όλα αυτά. Αυτή τη στιγμή οι επενδυτές έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα. Το μεγαλύτερο στρατόπεδο προεξοφλεί την πιθανότητα μίας οικονομικής ανάκαμψης σχήματος W, ένα σχετικά απογοητευτικό σενάριο καθώς η αναπλήρωση των αποθεμάτων από τις εταιρίες ολοκληρώνεται προτού οι καταναλωτικές δαπάνες ανακάμψουν. Πρόκειται για ένα μοτίβο που συχνά συναντάμε σε προηγούμενες υφέσεις και που αναμένεται τώρα εντονότερο, καθώς η απαραίτητη εξυγίανση των ισολογισμών από την πλευρά των τραπεζών και των κυβερνήσεων αποτρέπει μία γρήγορη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
Ένας μικρότερος αλλά καθόλου ευκαταφρόνητος αριθμός επενδυτών αναμένει μία ανάκαμψη σχήματος V, στηριζόμενος στο ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να διοχετεύουν μεγάλα ποσά φθηνού χρήματος, προκείμενου να στηρίξουν την ανάκαμψη. Το συγκεκριμένο στρατόπεδο βασίζεται και στο γεγονός ότι ο αριθμός των επενδυτών που προεξοφλούν μία οικονομική ανάκαμψη σχήματος W είναι μεγαλύτερος και επομένως πολλοί επιφυλακτικοί επενδυτές που δεν αξιοποίησαν την ανοδική πορεία που σημειώθηκε πρόσφατα στις τιμές των μετοχικών αγορών θα είναι πρόθυμοι να αγοράσουν μετοχές σε κάθε υποχώρηση των μετοχικών αγορών που θα προκύψει, με αποτέλεσμα αυτή η ενδεχόμενη κάμψη να είναι μικρής ισχύος.
Η οικονομική ανάκαμψη σχήματος W, έχει πιο λογική βάση, καθώς η άλλη άποψη βασίζεται στο γεγονός ότι οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν να προσφέρουν ισχυρή στήριξη και επί μακρόν. Αυτό ήταν και το σφάλμα που έκανε ο Greenspan μετά την κατάρρευση της φούσκας στον τομέα της πληροφορικής, θέτοντας τα θεμέλια για τη δημιουργία της πιστωτικής φούσκας. Θα μπορούσε κανείς να ελπίζει ότι αυτή η εμπειρία έχει γίνει μάθημα στους σημερινούς πολιτικούς.
Βλέποντας, ωστόσο, την απότομη αύξηση των αποδόσεων (στη λήξη) των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ και την ταυτόχρονη πτώση του δολαρίου, φαίνεται δύσκολο οι αγορές να ανταμείψουν τις ΗΠΑ για μία υπερβολική σπατάλη κατά τη στήριξη της οικονομίας. Αλλωστε, υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων σημαίνουν ψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυγίανση στην αγορά κατοικίας. Επίσης, η πρόσφατη αύξηση στις τιμές των εμπορευμάτων, η οποία τροφοδοτήθηκε κυρίως από την ελπίδα παρά από την πραγματικότητα, μπορεί και αυτή από μόνη της να εμποδίσει μία οικονομική ανάκαμψη.
Μετά από την πρόσφατη ανοδική πορεία που κατέγραψαν οι μετοχές και την αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, οι μετοχές δεν είναι πλέον ιδιαίτερα φθηνές. Αλλά ούτε μπορούν να χαρακτηρισθούν ακριβές. Με άλλα λόγια, οι αποτιμήσεις των εταιριών αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να δώσουν άμεσα ένα ξεκάθαρα σινιάλο για αγορές ή ρευστοποιήσεις. Ρίχνοντας μία ματιά στην οικονομία, είναι σαφέστατα θετικό το γεγονός ότι φόβος για ύφεση και για τον συστημικό κίνδυνο που διατρέχει ο τραπεζικός τομέας έχει απαλειφθεί, στον αντίποδα, η παγκόσμια οικονομία δεν αναμένεται να αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς μέσα στο 2010, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ικανοποιητικά εταιρικά κέρδη και συνεπώς για σημαντική ενίσχυση των τιμών των μετοχών.
Με άλλα λόγια βρισκόμαστε στη «ζώνη του λυκόφωτος» αυτή τη στιγμή, γεγονός που δεν καθιστά ιδιαίτερα σοφό το να ευθυγραμμίζεται κανείς αποκλειστικά σε ένα και μόνο σενάριο. Σε μία παγκόσμια οικονομία που έχει την ανάγκη μία μακράς διαδικασίας αποκατάστασης των ισολογισμών σε επίπεδο καταναλωτών, κρατών και τραπεζών η «ζώνη του λυκόφωτος» μπορεί να διαρκέσει ένα έτος, ίσως και περισσότερο. Μέσα σε αυτή την περίοδο, οι μετοχικές αγορές είναι πιθανό να κυμανθούν σε ένα μεγάλο εύρος διαπραγμάτευσης (μεταξύ + ή -20% από τα τρέχοντα επίπεδα), συνεχίζοντας έτσι το ταξίδι με το τρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr