Η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί στη Βρετανία, αλλά έχει ακόμη δρόμο να διανύσει στην Ευρώπη. Οι προσδοκίες ως προς τα κέρδη προσγειώνονται και πάλι στην πραγματικότητα, ενώ ο καταιγισμός των αρνητικών αναθεωρήσεων ίσως φθάνει στο τέλος του, ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών παραμένουν υποστηρικτικές, χωρίς όμως να είναι τόσο ελκυστικές όσο πριν.
Η GMAC σημειώνει ότι διατηρεί ελαφρά μειωμένη στάθμιση στις μετοχές έναντι των ομολόγων και προτιμούμε τους πιστωτικούς τίτλους και μέσα στο περιβάλλον των μετοχών, εξακολουθεί να προτιμά τις περιοχές με πιο ευέλικτες πολιτικές, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία αλλά και το Χονγκ Κονγκ. Πιο αναλυτικά, επισημαίνονται τα εξής:
Προοπτική της Οικονομίας
Αυξάνονται οι ενδείξεις ότι ο ρυθμός επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας επιβραδύνεται. Αυτό αντικατοπτρίστηκε αρχικά στον δείκτη Citigroup Economic Surprise Indicators, που έδειξε ότι ΗΠΑ και Βρετανία άρχιζαν να καταγράφουν θετικές εκπλήξεις καθώς τα δεδομένα που ανακοινώνονταν ήταν καλύτερα από ό,τι αναμενόταν σύμφωνα με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις. Ακόμη και από την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία τα στοιχεία προκύπτουν καλύτερα από τα αναμενόμενα.
Ο τελευταίος μήνας έφερε και ένα νέο κύμα ενθαρρυντικών δεδομένων ο επίσημος κινεζικός δείκτης μεταποίησης PMI ανέβηκε και άλλο τον Απρίλιο, φθάνοντας στο 53,5 και παραμένοντας πάνω από το «κατώφλι» αύξησης/μείωσης, με βελτίωση στους τομείς των νέων παραγγελιών, της απασχόλησης και της παραγωγής, καθώς και με ενδείξεις για μείωση των αποθεμάτων. Οι δείκτες PMI της Βρετανίας και της Ιαπωνίας επίσης ξεπέρασαν τις προσδοκίες, ενώ στις ΗΠΑ ο δείκτης μεταποίησης ISM κινήθηκε από το 36,3 σε επίπεδα άνω του 40, πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενε η αγορά.
Και δεν είναι μόνο από την πλευρά της προσφοράς που βελτιώνονται τα δεδομένα: τον Απρίλιο, η έρευνα εμπιστοσύνης των καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν υπερέβη και αυτή τις προσδοκίες. Πράγματι, ένας αναλυτής έχει συντάξει έναν κατάλογο με περισσότερα από 90 στοιχεία που ονομάζονται «πράσινα βλαστάρια» (green shoots) και προαγγέλλουν μια αναβίωση σε πολλά μέτωπα, και όχι μόνο στις ΗΠΑ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι σημάδια αναβίωσης εμφανίζονται ακόμη και στις πιο βραδυπορούσες οικονομίες της Ευρώπης και της Ιαπωνίας.
Στον αντίποδα έχουμε χειρότερα του αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ στις ΗΠΑ, όπου κατά το 1ο τρίμηνο η ετησιοποιημένη πτώση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 6,1%, με μεγάλες μειώσεις στα αποθέματα και τις επενδύσεις αλλά και μια ανέλπιστα στιβαρή αύξηση της κατανάλωσης. Αυτή μπορεί να ενισχύθηκε από τον συνδυασμό δημοσιονομικής χαλάρωσης, μειωμένων επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια και της ευεργετικής επίδρασης της πτώσης της τιμής του πετρελαίου κατά $100/βαρέλι, που στην ουσία απελευθέρωσε τις δαπάνες για μη βασικά είδη. Οι απτές ενδείξεις για μείωση των αποθεμάτων ενισχύουν την πιθανότητα το 1ο τρίμηνο να υπήρξε το κατώτατο σημείο του κύκλου.
Για εμάς το ζήτημα δεν είναι η προοπτική μιας κάποιας βελτίωσης στα δεδομένα αυτό φαίνεται να είναι ήδη πραγματικότητα, με δεδομένη την έκταση των μέτρων τόνωσης που έχουν ληφθεί παγκοσμίως. Αντίθετα, το κρίσιμο επενδυτικό ερώτημα είναι πόσον καιρό μπορεί να διατηρηθεί μια ανάκαμψη και πόσο ισχυρή μπορεί να είναι. Εμείς εμμένουμε στην παραδοχή ότι η όποια ανάκαμψη πιθανότατα θα είναι χλιαρή και με κίνδυνο να χάσει την κεκτημένη της ταχύτητα μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια.
Τρεις είναι οι κύριοι παράγοντες που μας προειδοποιούν να μη βασιζόμαστε στην προσδοκία μιας ανάκαμψης ταχείας και με διάρκεια.
Πρώτον, βλέπουμε να μας περιμένει μια περίοδος αρκετών ετών με μείωση της δανειακής εξάρτησης (deleveraging), τόσο στον τραπεζικό κλάδο όσο και στα νοικοκυριά. Και ενώ στο τραπεζικό σύστημα η διαδικασία μείωσης της δανειακής εξάρτησης έχει προχωρήσει αρκετά, στα νοικοκυριά μόλις τώρα αρχίζει. Πράγματι, κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 τα επίπεδα χρεών των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, για πρώτη φορά τα τελευταία 55 χρόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr