Κάποια από τα μεγαλύτερα hedge funds του κόσμου παρασύρθηκαν στην δίνη της κατάρρευσης των μετοχών του χρηματοοικονομικού κλάδου στο τέταρτο τρίμηνο του 2008, αμέσως μετά την δραματική χρεοκοπία της Lehman Brothers στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου. Συνολικά, η βιομηχανία των Hedge funds τηρούσε στάση οverweight στον τραπεζικό κλάδο κατά την διάρκεια του δ τριμήνου όπως δείχνουν πλέον τα επίσημα στοιχεία.
Ωστόσο κάποιοι από τους κολοσσούς της βιομηχανίας αύξησαν δυναμικά τις τοποθετήσεις τους στις μετοχές της Citigroup, της Bank of America και της Merrill Lynch, οι οποίες τράπεζες ήταν στο επίκεντρο της κατάρρευσης της αγοράς! Οι μετοχές της Citi πραγματοποίησαν ελεύθερη πτώση χάνοντας 67% το δ τρίμηνο και η BofA έχασε 60%, την στιγμή που ο δείκτης S&P σημείωσε απώλειες της τάξης του 23% στο τελευταίο τρίμηνο του 2008.
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το ότι τα hedge funds δεν τράπηκαν σε μαζική φυγή από τις τραπεζικές μετοχές δεδομένου του ότι υποτίθεται ότι είναι οι πιο έξυπνοι και οι πιο γρήγορα κινούμενοι επενδυτές στον κόσμο!
Το ότι συνέχισαν να παραμένουν overweight στις τράπεζες, δηλαδή στην ίδια τους την βιομηχανία, μπορεί και να δικαιολογείται εν μέρει με το ότι γνωρίζουν τον κλάδο τους καθώς και το risk-reward του, καλύτερα από όλους. Μάλλον όμως έκαναν ένα τεράστιο λάθος.
Και σαν μη φτάνει μόνον αυτό, κάποια hedge funds μάλιστα αύξησαν τις τοποθετήσεις τους στις τραπεζικές μετοχές, με βάση τα επίσημα στοιχεία της Thomson Reuters, ενώ το σύμπαν βούλιαζε λόγω αυτών!
Η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς προσέλκυσε τα funds που ειδικεύονται στο arbitrage και η βουτιά των τιμών των μετοχών των τραπεζών προσέλκυσε εκείνους που ήλπιζαν ότι είχαν μπροστά τους πραγματικές ευκαιρίες αγορών, καθώς και του σορτάκιδες. Η όρεξη για ρίσκο των hedge funds είναι γενικά μεγαλύτερη από ότι είναι συνήθως αυτή όλων των υπόλοιπων θεσμικών επενδυτών και η ειδικότητα τους είναι το κυνήγι της αξίας.
Το Soros Fund Μanagement και το Paulson Co, διατηρούσαν τεράστιες θέσεις στην Merrill Lynch και επτά hedge funds, συμπεριλαμβανομένου του Paulson, τριπλασίασαν μάλιστα τις θέσεις τους στις μετοχές της τράπεζας στο τέταρτο τρίμηνο του 08. Ο Paulson αύξησε την θέση του σε 14,9 εκατ. μετοχές και o Soros αγόρασε 23,2 εκατ. μετοχές επιπλέον.
Όσο λοιπόν ο τραπεζικός κλάδος κατέρρεε στο δεύτερο μισό του 2008, τα hedge funds αύξαναν τις θέσεις τους στις προβληματικές τραπεζικές μετοχές. Τα στοιχήματα τους πήγαν όμως μάλλον στον κουβά λοιπόν εκτός και εάν ο ορίζοντας τους είναι πάρα μα πάρα πολύ μακροπρόθεσμος, κάτι που δεν συνηθίζεται φυσικά στην βιομηχανία αυτών των παραδοσιακά «ταχύτατα κινούμενων» επιθετικών κεφαλαίων!
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr