Η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών και Προβλέψεων της Eurobank EFG εξέδωσε σήμερα το όγδοο τεύχος της τριμηνιαίας της έκδοσης «Global Economic & Market Outlook». Σκοπός του είναι η ανάλυση της κατάστασης και των προοπτικών της διεθνούς οικονομίας και των αγορών, καθώς και η χάραξη νέων επενδυτικών στρατηγικών. Συγγραφείς της μελέτης είναι ο Σύμβουλος Οικονομικών Μελετών της Eurobank και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς Δημήτρης Μαλλιαρόπουλος και οι Οικονομικοί Αναλυτές Όλγα Κοσμά και Μαρία Πρανδέκα.
ΗΠΑ, Διεθνής Οικονομία και Αγορές
Κατά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις μας πριν από ένα χρόνο ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα οδηγηθεί σε μια βαθιά ύφεση (βλέπε Global Economic & Market Outlook, Φεβρουάριος & Ιούνιος 2008). Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και η ύφεση στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες σε βαθιά ύφεση ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχουν αποκλιμακωθεί σημαντικά από τα υψηλά των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τα μακροοικονομικά στοιχεία του 4ου τριμήνου 2008, η πτώση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας είναι η μεγαλύτερη της μεταπολεμικής περιόδου. Συγκεκριμένα, η παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 20% το 4ο τρίμηνο του 2008, ενώ το διεθνές εμπόριο υποχώρησε δραματικά κατά το δεύτερο ήμισυ του 2008 και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 80 χρόνων. Με την πλειονότητα των πρόδρομων δεικτών να αντανακλά περαιτέρω επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας κατά τους επόμενους μήνες, αναμένουμε σημαντική μείωση του παγκόσμιου ρυθμού ανάπτυξης στο -1% το 2009, και αναιμική ανάκαμψη το 2010.
Πιστεύουμε ότι το κλειδί για την περαιτέρω πορεία της παγκόσμιας οικονομίας παραμένουν οι ΗΠΑ, καθώς (α) ήταν η πρώτη οικονομία που μπήκε στην ύφεση (άρα, πιθανόν και η πρώτη που θα ανακάμψει) και (β) είναι η οικονομία όπου εφαρμόζεται η πλέον επεκτατική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Καθώς οι περισσότεροι οικονομικοί δείκτες έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά της μεταπολεμικής περιόδου, τα χρηματιστήρια φαίνεται να προεξοφλούν ότι έχουμε ήδη δει τα χειρότερα στη παρούσα ύφεση. Όμως, σε αντίθεση με τις αγορές, οι περισσότεροι οικονομολόγοι συνεχίζουν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την παγκόσμια ανάπτυξη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η ύφεση στις ΗΠΑ θα επιδεινωθεί κατά το πρώτο ήμισυ του 2009, καθώς τους επόμενους μήνες θα δούμε μια σημαντική πτώση των αποθεμάτων των εταιριών με αποτέλεσμα περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας. Μελετώντας την πορεία των αποθεμάτων κατά τις προηγούμενες δέκα υφέσεις στις ΗΠΑ, βρίσκουμε ότι η συνεισφορά των αποθεμάτων στη συνολική μείωση του ΑΕΠ ήταν κατά μέσο όρο 62%. Κατά το 4ο τρίμηνο του 2008 τα αποθέματα μειώθηκαν μόλις κατά 26 δις δολάρια, ενώ το ΑΕΠ έχει μειωθεί σωρευτικά κατά 200 δις δολάρια μέσα στο τελευταίο εξάμηνο. Με βάση την ιστορική εμπειρία, τα αποθέματα θα πρέπει να μειωθούν κατά τουλάχιστον 120 δις δολάρια μέσα στα επόμενα τρίμηνα.
Σε όρους συνολικής μείωσης του πραγματικού ΑΕΠ, εκτιμούμε ότι η τρέχουσα ύφεση θα είναι τέσσερις φορές χειρότερη από το μέσο όρο όλων των υφέσεων της μεταπολεμικής περιόδου, και δύο φορές χειρότερη από την ύφεση του 1981-82, η οποία ήταν και η βαθύτερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών.
Στο μεταξύ, οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά, υποδηλώνοντας ότι τα χειρότερα μπορεί να έχουν περάσει για την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η πιθανότητα μιας ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας έχει πράγματι αυξηθεί σημαντικά (σε 47%) κατά τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να κάνουμε λόγο για μια οριστική έξοδο της αμερικανικής οικονομίας από την ύφεση καθώς οι εταιρείες μόλις τώρα αρχίζουν να μειώνουν τα αποθέματα οδηγώντας σε περαιτέρω πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και αύξηση της ανεργίας.
Όσον αφορά την Ευρωζ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr