Παρόλα αυτά, όπως έχει συμβεί και σε άλλες περιόδους εξαιρετικής οικονομικής δυσπραγίας, αναδεικνύονται ήδη κάποιες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις, σημειώνεται σε έκθεση της BlackRock και συγκεκριμένα του Kevin Rendino, διαχειριστή του επενδυτικού κεφαλαίου «BGF US Basic Value Fund». Στην πραγματικότητα, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι σε σχέση με την προοπτική θετικής αντίδρασης εντός του 2009 των επενδυτικών προϊόντων που ενέχουν κάποιο βαθμό κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών.
Η συγκρατημένη αυτή αισιοδοξία μας στηρίζεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτον, έχουμε γίνει μάρτυρες, σε παγκόσμιο επίπεδο, μιας προσπάθειας παροχής δημοσιονομικών και οικονομικών κινήτρων, το μέγεθος της οποίας δεν έχει ιστορικό προηγούμενο και που, σε τελική ανάλυση, θα πρέπει να προκαλέσει την αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης. Δεύτερον, ο υπερβολικός φόβος των επενδυτών αποτυπώνεται στην τεράστια παράπλευρη ρευστότητα που έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και η οποία οδηγείται σε επενδύσεις χαμηλής απόδοσης, όπως τα κρατικά ομόλογα. Και τρίτον, οι αποτιμήσεις των μετοχών πλησιάζουν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα έχοντας προεξοφλήσει κάμψη - ρεκόρ των εταιρικών κερδών, γεγονός που παρέχει σημαντική στήριξη στις αμερικανικές μετοχές.
Πιστεύουμε ότι οι παράγοντες αυτοί θα έχουν τελικά θετική επίδραση στις κεφαλαιαγορές, ενώ υπάρχουν και κάποιες άλλες θετικές πλευρές που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη. Όσον αφορά στις χρηματοπιστωτικές αγορές, διαπιστώνουμε κάποια σημάδια αύξησης της προθυμίας των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει μια ελαφρά μείωση στα spread, τάση που μπορεί να διατηρηθεί εάν αποδειχτούν επιτυχείς οι κυβερνητικές εκείνες δράσεις που δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Ένας επιπλέον θετικός παράγοντας είναι η αύξηση της παραγωγικότητας. Συνήθως, η παραγωγικότητα πέφτει κατά τη διάρκεια της ύφεσης, αλλά στη συγκεκριμένη χρονική φάση φαίνεται ότι αποδείχτηκε ανθεκτική. Εάν τα μεγέθη που έχουν σχέση με την παραγωγικότητα συνεχίσουν να αντέχουν τις πιέσεις, τότε θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στον αρνητικό ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης και στα χαμηλά περιθώρια κέρδους. Θα θέλαμε επίσης να επισημάνουμε την ευρύτερη θετική συμβολή που είχαν στην οικονομία οι αγορές των εμπορευμάτων. Από τη στιγμή που η τιμή του αργού έπεσε στα περίπου 40 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος του 2008, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν γύρω από αυτά τα επίπεδα, παρά τις επιπλέον ενδείξεις για την αδυναμία της οικονομίας. Και οι τιμές των υπόλοιπων εμπορευμάτων διατηρήθηκαν, επίσης, σταθερές, ενώ ο χρυσός, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως αντιστάθμιση στον κίνδυνο του πληθωρισμού, κινήθηκε ανοδικά, καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν με συνέπεια να καταπολεμήσουν τον αποπληθωρισμό.
Συνολικά, πιστεύουμε ότι το μεγάλο πακέτο για την αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας θα φέρει αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τις κινήσεις επιθετικής πολιτικής που γίνονται σε ολόκληρο τον κόσμο, θα οδηγήσει τελικά στην αναθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας.
Επιχειρήματα των «ταύρων»
- Τα πακέτα για τη δημοσιονομική και τη νομισματική στήριξη, τα οποία έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, είναι πιθανό να καταφέρουν τελικά να αντιστρέψουν την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
- Οι αποτιμήσεις των επιχειρήσεων βρίσκονται σε πολύ ελκυστικά επίπεδα.
- Υπάρχουν στέρεοι ισολογισμοί και χρηματοροές.
Επιχειρήματα των «αρκούδων»
- Το σκάσιμο της φούσκας των αμερικανικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων.
- Η κατάρρευση της κατανάλωσης στην Αμερική, καθώς η οικιστική αγορά συνεχίζει να εξασθενεί.
- Οι αναθεωρήσεις της κερδοφορίας των αμερικανικών επιχειρήσεων.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr