Ο ίδιος ο χρυσός ήταν επίσης ένα από τα εμπορεύματα με την καλύτερη απόδοση σε όλη τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς και ένα από τα ελάχιστα που παρέμειναν με θετικό πρόσημο όλο το έτος.
Η τιμή του χρυσού αναδείχτηκε σε ένα είδος βαρόμετρου των οικονομικών φόβων, με τις κορυφές και τα πηγάδια στην τιμή του να ακολουθούν τον κύκλο των τραπεζικών μετοχών. Κοιτώντας προς το μέλλον, περιμένουμε να δούμε τη συνέχιση της ανοδικής τάσης στις τιμές του χρυσού, καθώς τα θεμελιώδη μεγέθη της προσφοράς και της ζήτησης για το συγκεκριμένο προϊόν υποστηρίζουν μια τέτοια κίνηση.
Τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν περιορισμένα σε μακροπρόθεσμη βάση, με ελάχιστα σημάδια να προοιωνίζουν οποιαδήποτε αύξηση της προσφοράς. Στα μέσα Ιανουαρίου, η GFMS, μία από τις πλέον έγκυρες εταιρείες αναλυτών για θέματα χρυσού, δημοσίευσε μία προκαταρκτική έκθεση για την αγορά χρυσού του 2008. Στα σημαντικότερα στοιχεία της έκθεσης αυτής περιλαμβάνεται η μείωση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 4 %, στα επίπεδα των 2.385 τόνων, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1995.Με ενδιαφέρον σημειώνεται η μείωση της παραγωγής στη Νότιο Αφρική κατά 14 %, η πλέον απότομη πτώση σε ποσοστά από το 1901. Η Νότιος Αφρική, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα έχει υπάρξει η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα, βρίσκεται πλέον στην τρίτη θέση, πίσω από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες, όσον αφορά στην παραγωγή χρυσού.
Η GFMS υπολογίζει ότι η εξορυκτική δραστηριότητα θα παραμείνει σταθερή με πτωτικές τάσεις για το 2009. Εν τω μεταξύ, οι πωλήσεις των κεντρικών τραπεζών εμφανίζονται μειωμένες κατά 42,5 %. Επιπλέον, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής χρυσού στον κόσμο υπολογίζει τώρα ότι, βάσει των αναλύσεων της, η παγκόσμια παραγωγή χρυσού θα πέσει μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια κατά ένα ποσοστό της τάξης του 10 με 15 %. Αυτό οφείλεται, ως ένα βαθμό, στην αποτυχία εξεύρεσης νέων κοιτασμάτων, αφού την περασμένη χρονιά ανακαλύφθηκαν μόλις 15 εκατ. ουγγιές νέων κοιτασμάτων ενώ η παραγωγή προσέγγιζε τα 80 εκατ. ουγγιές. Προφανώς, όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα καλό επενδυτικό περιβάλλον για τα πολύτιμα μέταλλα, ειδικά τώρα που το αμερικανικό νόμισμα δείχνει ακριβό.
Από την πλευρά της ζήτησης, και σε μακροπρόθεσμη βάση, σημειώνεται ότι η αύξηση του πλούτου που παρατηρείται στις αναδυόμενες οικονομίες είναι πιθανό να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση στην αγορά των κοσμημάτων, ενώ παράλληλα οι παρατεινόμενες οικονομικές αναταράξεις, σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, είναι πιθανό να συνεχίσουν να ενισχύουν τη ζήτηση και από την πλευρά των επενδυτών. Σύμφωνα με τη GFMS, η αγορά των κοσμημάτων το 2008 βρέθηκε χαμηλότερα κατά 8.0 %, η τάση των παραγωγών χρυσού να επαναγοράζουν τη μελλοντική παραγωγή τους μετά τη λήξη των αντίστοιχων futures (producer de-hedging) παρουσιάστηκε μειωμένη κατά 22 %, ενώ η αύξηση στην αποθεματοποίηση ράβδων χρυσού εκτοξεύτηκε στα επίπεδα του 62 %. Προς το παρόν, βέβαια, οι αποτιμήσεις των μετοχών προεξοφλούν την υλοποίηση ενός ζοφερού σεναρίου, γεγονός το οποίο ίσως να δημιουργεί μια καλή ευκαιρία για τοποθετήσεις στους πιο τολμηρούς. Με την αβεβαιότητα και τον πληθωρισμό να χαρακτηρίζουν για άλλη μια φορά τις αγορές, οι επενδυτές θα πρέπει να ανακαλέσουν στη μνήμη τους όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που καθιστούν το χρυσό, κάτω από ανάλογες συνθήκες, όχημα αντιστάθμισης των επενδυτικών κινδύνων.
Όσον αφορά στις προοπτικές για την τιμή του χρυσού, σύμφωναμε την GFMS, αυτές αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή των 750-1.080 δολάρια /η ουγγιά για το πρώτο εξάμηνο του 2009. Η επιστροφή σε επίπεδα τιμών επάνω από τα υψηλά της περασμένης χρονιάς είναι πιθανό να προκληθεί απο την αυξημένη ζήτηση από την πλευρά των επενδυτών που θα θελήσουν να αντιδράσουν στις πολιτικές που υιοθετήθηκαν από πολλές κεντρικες τράπεζες.Αυτή την άποψη υποστηρίζουμε κι εμείς και περιμένουμε να δούμε μία διατήρηση των ανοδικών τάσεων στις τιμές του χρυσού.
Επιχειρήματα των «ταύρων»
Τα θεμελιώδη μεγέθη από την πλευρά της προσφοράς στηρίζουν υψηλότερες τιμές για το χρυσό, λόγω της πτωτικής τάσης στην εξορυ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr