Οι αποδόσεις των εταιρικών ομολόγων αυξάνονται την στιγμή που οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μειώνονται, και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς μυρίζει αύξηση των εταιρικών defaults το 2009. Η Moody's έχει ήδη προβλέψει μία σοβαρότατη ύφεση φέτος με τους ρυθμούς των defaults των εταιρικών ομολόγων υψηλής απόδοσης να σκαρφαλώνουν στο 12% από 7,5% που βρίσκονται σήμερα.
Με τις εκτιμήσεις για συνολικές ζημιές από τα assets υψηλού ρίσκου μέσα στην κρίση, να τοποθετούνται από τους αναλυτές μεταξύ των 2,8 τρις και των 6 τρις δολαρίων, μια αλυσιδωτή αντίδραση έχει αρχίσει και δημιουργείται η οποία δεν θα αφήσει κανέναν κλάδο της διεθνούς οικονομίας αλώβητο.
Η αγορά των CDS (Credit Default Swaps) δείχνει προς την κατεύθυνση τεράστιων defaults στα εταιρικά ομόλογα. Η JPMorgan εκτιμά πως το σύνολο των εταιρειών των αναπτυσσόμενων χωρών θα χρειασθεί να αναχρηματοδοτήσει πάνω από 200 δισ. δολάρια σε εξωτερικό χρέος το 2009, με τα μεγαλύτερα δάνεια να αφορούν την Ρωσία, την Τουρκία, το Μεξικό, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ν. Κορέα.
Τα τελευταία τρία χρόνια οι εταιρείες των αναδυόμενων αγορών άντλησαν 1,3 τρις δολάρια σε μορφή ομολόγων ή κοινοπρακτικών δανείων. Σύμφωνα με την HSBC τα spreads των εταιρικών ομολόγων σήμερα υποδεικνύουν συσσωρευμένους ρυθμούς μη αποπληρωμής χρεών στο 30% για τις εταιρείες με πιστοληπτική διαβάθμιση (τα ασφαλή εταιρικά ομόλογα με άλλα λόγια!), ενώ την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης ο ρυθμός έφτασε το 20%.
Αν και το default risk έχει μειωθεί σημαντικά από τον περασμένο Νοέμβριο για αρκετές χρηματοοικονομικές εταιρείες, έχει αρχίσει και πάλι να αυξάνεται. Συγκεκριμένα το υψηλότερο έχει η Morgan Stanley και ακολουθούν οι Goldman Sachs, American Express, UBS και Citigroup.
Σύμφωνα με την Euler Hermes ( του ομίλου της Allianz ), ο αριθμός των χρεοκοπημένων εταιρειών το 2009 θα αγγίξει ιστορικά επίπεδα ρεκόρ με τις αφερέγγυες εταιρείες να φτάνουν τις 200 χιλιάδες στην Ευρώπη μόνο, και στις ΗΠΑ λουκέτο εκτιμάται ότι θα βάλουν τουλάχιστον 62 χιλιάδες εταιρείες.
Και σαν μην φτάνουν όλα αυτά, οι «πλούσιες» χώρες δεν έχουν αρκετή ρευστότητα, η οικονομική δύναμη και των ασιατικών τραπεζών ετοιμάζεται να δοκιμασθεί στην ύφεση και εταιρείες κολοσσοί έχουν πλημμυρίσει στα χρέη. Για παράδειγμα, οι ηγέτες του κλάδου του σιδήρου, του τσιμέντου και των ορυκτών στις αναπτυσσόμενες χώρες όπως οι Arcelor-Μittal, Τata Steel, Lafarge, Xstrata, Cemex και Rio Tinto είναι μοχλευμένες μέχρι το...λαιμό! Και όλα αυτά λόγω του τεράστιου κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων του 2006-2007.
Αν λοιπόν όλα αυτά τα στοιχεία μας δείχνουν πως τα πράγματα είναι καλύτερα σήμερα, τότε τι να πούμε. Μήπως να προετοιμαζόμαστε για την Great Depression of 2009;
K.E.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr