Οι μετοχές έκλεισαν τον Ιανουάριο στο κόκκινο, ενώ τα σχετικά ασφαλή βραχυπρόθεσμα κρατικά ομόλογα και το αμερικάνικο δολάριο, παρέμειναν οι «αγαπημένες» επενδύσεις. Ο χρυσός συνέχισε την τριμηνιαία ανοδική του πορεία. Το σκηνικό γνωστό!
Το πιο σημαντικό είναι πως οι αντίθετοι άνεμοι που ταλαιπωρούν τους επενδυτές εδώ και περισσότερο από 12 μήνες, υπάρχουν ακόμη, και το σημαντικότερο, εξαπλώνονται! Οι ανησυχίες για την έκτακτη κατάσταση στην οποία έχει μπει η διεθνής οικονομία, τώρα έχουν ενισχυθεί με τις φοβίες πως η Κίνα αναμένεται να χτυπηθεί πιο σοβαρά από την ύφεση από ότι αναμενόταν νωρίτερα, και οι ελπίδες πως θα δούμε το τέλος της χρηματοοικονομικής κρίσης εξαλείφθηκαν από τις νέες ζημιές που ανακοίνωσαν διάφορες μεγάλες τράπεζες ανά το κόσμο.
Ο προστατευτισμός του εμπορίου, ο αποπληθωρισμός και ακόμα και η κατάρρευση της ευρωζώνης, συζητούνται πλέον ανοικτά στους χρηματοοικονομικούς κύκλους και όπως τονίζει ο οικονομολόγος της GAM, κ. Koray Yesildag, υπάρχει πλέον η συνειδητοποίηση πως τα χειρότερα ίσως και να μην είναι καθόλου πίσω μας.
Αν και υπάρχουν και κάποια θετικά, όπως το ότι οι μετοχές βρίσκονται ακόμη μακριά από τα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου, πράγμα που ίσως και να δείχνει πως αυτός ήταν ο πάτος τους, το ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ ήταν καλύτερη από ότι αναμενόταν και ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη προς έκπληξη όλων έχει βελτιωθεί, το συνολικό κλίμα είναι ένα κλίμα απογοήτευσης και κατήφειας με τους επενδυτές να περιμένουν τα πράγματα να καλυτερεύσουν τελικά, αλλά όχι ακόμη.
Οι επόμενες εβδομάδες, όπως υποστηρίζει ο κ. Klaus Wiener διευθυντής επενδύσεων της Generali Investments, δεν αναμένεται να δουν τις μετοχές να «βελτιώνονται» σημαντικά και ο λόγος -κλειδί είναι πως έχουμε μία συγχρονισμένη παγκόσμια ύφεση και ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στην κερδοφορία των εταιρειών, θα είναι τεράστιος.
Σύμφωνα με τον κ. Yesildag, για το μακροπρόθεσμο διάστημα, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που θα δώσει το σήμα για αλλαγή του κλίματος στις αγορές κι έτσι αυτό που χρειάζεται είναι οι αγορές να μάθουν τελικά πόσα τοξικά assets υπάρχουν εκεί έξω ακριβώς, πέρα από τα τεράστια write-downs που έχουν ανακοινωθεί. Χρειάζεται μεγαλύτερη ορατότητα έτσι ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα στις αγορές. Χωρίς αυτό, δεν πάμε πουθενά, όπως προσθέτει ο οικονομολόγος.
Και ας μην ξεχνάμε το πρωτοφανές που είδαμε τις τελευταίες μέρες, δηλαδή το παράλληλο sell-off σε μετοχές και ομόλογα. Αυτό αποτελεί «σπάσιμο» τις παραδοσιακής τάσης και αυτό δείχνει πιθανώς μία βαθύτερη αποστροφή ρίσκου των επενδυτών, με άλλα λόγια πουλάνε πλέον ότι μπορούν.
Πως να ανασάνουν οι αγορές λοιπόν; Όπως φαίνεται ο Φεβρουάριος δεν αναμένεται να κάνει την διαφορά και να αλλάξει το ταραγμένο και απογοητευμένο κλίμα. Ας μην ξεχνάμε πως ο δεύτερος μήνας του έτους κουβαλάει και το βαρύτατο φορτίο των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων του 2008 των εισηγμένων. Με... αγωνία και λαχτάρα θα πάει και ο κουτσο-Φλέβαρος λοιπόν!
Κ.Ε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr