Με τις ευρωπαϊκές μετοχές να έχουν πραγματοποιήσει ράλι της τάξης του 20% από τα χαμηλά του περασμένου Νοεμβρίου, σίγουρα πολλοί θα αναρωτιούνται εάν υπάρχει διάρκεια σε αυτό το ανοδικό σερί. Η JP Morgan υποστηρίζει πως αυτή η πρόσφατη αναλαμπή της ευρωπαϊκής αγοράς είναι εντελώς διαφορετική από το αποτυχημένο ριμπάουντ που είχαμε δει τον Μάρτιο-Μάιο του 2008.
Σίγουρα υπάρχουν πολλές ομοιότητες σε πολλά σημεία ανάμεσα στο τρέχον ράλι και αυτό που απέτυχε πέρσι. Η μεταβλητότητα περιορίσθηκε και στις δύο περιπτώσεις και τα πιστωτικά spreads μειώθηκαν. Ομως, το δυναμικό ράλι του Μαρτίου-Μαίου 2008 τελικά απέτυχε για τους εξής λόγους: πρώτον η πιστωτική κρίση χειροτέρευσε, δεύτερον οι τιμές των εμπορευμάτων εκτοξεύθηκαν και τρίτον το μακροοικονομικό περιβάλλον επιδεινώθηκε περαιτέρω.
Αυτή τη φορά οι ενδείξεις είναι διαφορετικές. Τα σημάδια σταθεροποίησης της πιστωτικής αγοράς είναι σήμερα ισχυρότερα, η αγορά εμπορευμάτων διαφέρει σημαντικά καθώς η αύξηση των τιμών τους σήμερα θα ήταν ανακούφιση δεδομένων των αποπληθωριστικών φόβων που κυριαρχούν σε αντίθεση με τον Μάιο του 2008 όπου ο φόβος του πληθωρισμού κυριαρχούσε, και τέλος τα χειρότερα στο μακροοικονομικό μέτωπο είναι ήδη -συνειδητοποιημένα, ενώ πέρσι είχαμε μαύρα μεσάνυχτα!
Σύμφωνα με τη JP Morgan, κρίσιμη θα είναι η περίοδος ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δ τριμήνου κάτι που θα μπορούσε να καθυστερήσει το ριμπάουντ των μετοχών. Ο διεθνής οίκος τονίζει πως η σημερινή οπισθοχώρηση των αγορών θα πρέπει να θεωρηθεί ως μία φάση «αγορών στις βουτιές της αγοράς» και αναμένεται μία πιθανή κάμψη της τάξης του 5-10% κατά την διάρκεια ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, κάτι που θα αποτελέσει μία ευκαιρία αύξηση των θέσεων στις μετοχές. Από τους κλάδους, η JP Morgan αναβαθμίζει αυτόν των βασικών υλικών και «φεύγει» εντελώς από τον κλάδο των φαρμάκων ενώ στις κορυφαίες της επιλογές τοποθετεί την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Η Credit Suisse θεωρεί πως υπάρχει πιθανότητα 55% πως τον περασμένο Νοέμβριο είδαμε τα χαμηλά της αγοράς όμως δεν αναμένεται να δούμε μία κανονική bull market εάν τα δομικά θέματα όπως αυτό της απομόχλευσης, δεν ολοκληρωθούν.
Ακόμη και εάν αυτό που είδαμε είναι απλά ένα bear market rally, υπάρχει ακόμη περιθώριο ανόδου της τάξης του 10-20%. Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, στην Ιαπωνία στην δεκαετία του 90, είδαμε τρία bear market rallies της τάξης του 50-60% και το 1949 είδαμε ράλι της τάξης του 49%.
Oπως σημειώνει η C.S, είχαμε όλα τα απαραίτητα για να αναμένουμε ένα τεράστιο ράλι σχεδόν όλοι οι δείκτες έστελναν σήματα αγοράς με τις μετοχές να έχουν βρεθεί σε τόσο υπερπουλημένο επίπεδο όσο αυτό που είχαν δει το 1932!. Επίσης τα επίπεδα ρευστότητας σήμερα είναι υπερβολικά και το χάσμα μεταξύ των μερισματικών αποδόσεων και των αποδόσεων των ομολόγων είναι το μεγαλύτερο των τελευταίων 60 ετών, αναγκάζοντας τους επενδυτές να μπουν με φόρα στις μετοχές. Τέλος, οι απογοητεύσεις από το μέτωπο της οικονομίας έχουν κατεβάσει ταχύτητα και το momentum της κερδοφορίας πλησιάζει στον πάτο του.
Αν και υπάρχουν αρκετές ενδείξεις που να δείχνουν πως τα χαμηλά τα έχουμε ήδη δει, όπως η αξία της πιστωτικής αγοράς και οι αποτιμήσεις των μετοχών, αυτά όμως που χρειάζεται να δούμε για να ζήσουμε μία κανονική bull market, δεν έχουν ακόμη εμφανισθεί. Ετσι, η ολοκλήρωση της απομόχλευσης, η ομαλοποίηση της αγοράς κατοικίας και το «άνοιγμα» της πιστωτικής αγοράς γεγονός που θα επιτρέψει την αναζωπύρωση των deals, είναι κάτι που επιβάλλεται να δούμε για να αλλάξουν τα πράγματα.
K.E
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr