Καταθέσεις
Το 61% των καταθέσεων είναι προθεσμίας και αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών σπεύδει να εκμεταλλευτεί τα υψηλά επιτόκια που για μικρά ποσά κυμαίνεται μεταξύ 5% και 7,5%. Για μεγαλύτερα ποσά το επιτόκιο έφθασε στο 11%!! Όμως οι τράπεζες αρχίζουν σταδιακά να χρησιμοποιούν την ρευστότητα που έχουν αντλήσει με ίδια μέσα ή μέσω του πακέτου οικονομικής στήριξης των 28 δις ευρώ. Οι τραπεζίτες υποστηρίζουν ότι σε διάστημα 2 με 3 μηνώνθα αρχίσουν να μειώνονται αργά τα επιτόκια προθεσμίας.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση αυτή η πλέον ορθή τακτική για ένα επενδυτή που δεν θέλει να λάβει ρίσκο στο ΧΑ είναι να επιλέξει από τώρα μεσοπρόθεσμη χρονική περίοδο στην προθεσμιακή του κατάθεση π.χ. 6 μήνες. Αν η προθεσμιακή κατάθεση λήγει σε 1 μήνα δεν θα ήταν σκόπιμο να την σπάσει αλλά να περιμένει στην λήξη και εν συνεχεία να προβεί σε ανανέωση. Επίσης θα ήταν σκόπιμο να δημιουργηθεί ένα χαρτοφυλάκιο προθεσμιακών καταθέσεων με διαφορετική ληκτότητα μεσοπρόθεσμων περιόδων.
Μετοχές
Οι τραπεζικές μετοχές πέραν των βραχυχρόνιων τεχνικών αντιδράσεων που μπορεί να σημειώνονται θα παραμείνουν υπό πίεση, ίσως όχι με την ένταση του παρελθόντος αλλά ακόμη η κρίση θα τις επηρεάζει. Υπό αυτό το πρίσμα οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές θα μπορούσαν να αγοράσουν στα τρέχοντα επίπεδα με ορίζοντα επενδυτικό 3ετίας. Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς ο κίνδυνος νέων εγκλωβισμών παραμένει μεγάλος. Στελέχη των hedge funds προβλέπουν νέα πτώση στα χρηματιστήρια 20% οι τραπεζίτες αντιθέτως θεωρούν ότι τα χαμηλά των τραπεζών έχουν καταγραφεί. Η δυνατότητα πρόβλεψης είναι μειωμένη δραστικά σε σχέση με το παρελθόν οπότε απαιτείται προσοχή.
Ομόλογα
Μετά την σημαντική διεύρυνση του spread στα ομόλογα το οποίο τείνει να σταθεροποιηθεί στις 220 μονάδες βάσης και την μεγάλη υποχώρηση των τιμών το πλέον πιθανό σενάριο είναι τα spreads να μειωθούν και οι τιμές να αρχίσουν να ενισχύονται.
Αν και τα ομόλογα συνήθως αγοράζονται από μακροπρόθεσμους επενδυτές , ίσως τα ελληνικά ομόλογα να αποτελέσουν ευκαιρία αν οι εκδόσεις που σχεδιάζει το ελληνικό δημόσιο ήδη από τον Ιανουάριο καλυφθούν επιτυχώς από τους διεθνείς επενδυτές. Οι αγορές ομολόγων στις τρέχουσες τιμές αυξάνουν τις πιθανότητες κέρδους αφού το πλέον πιθανό είναι οι τιμές να αρχίζουν να αυξάνονται και αντίστοιχα να μειώνονται οι αποδόσεις. Όμως βασική προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου που είναι και το πιθανότερο. Σε μια τέτοια περίπτωση η αγορά θα διαπιστώσει ότι ήταν υπερβολή η παρελθούσα αντίδραση της όσον αφορά τα spreads και θα επιχειρήσει να αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις.
Αμοιβαία κεφάλαια
Στα αμοιβαία κεφάλαια η επιλογή συνδέεται με το αναλαμβανόμενο ρίσκο. Τα διαχείρισης διαθεσίμων αποτελούνται από προθεσμιακές καταθέσεις , προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και ομόλογα και εμφανίζουν το χαμηλότερο ρίσκο. Τα μετοχικά αμοιβαία ενέχουν μεγάλο ρίσκο. Όμως η επιλογή τους σε αυτή την φάση θα πρέπει να συνδέεται και με την χρονική διάρκεια της επένδυσης. Ένα μετοχικό αμοιβαίο αν ο κάτοχος του έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα εμφανίζει μικρότερο ρίσκο σε σχέση με ένα επενδυτή με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ομολογιακά τραπεζών
Οι τιμές των ομολογιακών εκδόσεων των τραπεζών έχουν στην κυριολεξία καταβαραθρωθεί. Οι τράπεζες τα πουλούσαν μαζικά σε μεγάλους πελάτες τους. Π.χ. αντί προθεσμιακής κατάθεσης συνιστούσαν ομολογιακές εκδόσεις της τράπεζας.
Οι αγορές ομολογιακών τραπεζών ενδείκνυνται μόνο αν διακρατηθούν έως την λήξη τουςκαι αν οι δυνητικοί αγοραστές εκτιμούν ότι σταδιακά ο τραπεζικός κλάδος θα ανακάμψει μέσα στους επόμενους π.χ. 12 με 16 μήνες. Σε μια τέτοια περίπτωση οι τιμές θα πρέπει να ανακάμψουν. Η πλειοψηφία όμως της αγοράς εκτιμά ότι αυτό δεν θα συμβεί άμεσα.
Πέτρος Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr