Το ρίσκο που αναλαμβάνουν τώρα στην Ελλάδα είναι σχεδόν μηδενικό με κάποιες εξαιρέσεις ρευστοποιήσεων που υπάρχουν στον τραπεζικό κυρίως κλάδο, αλλά και σε κάποιες επιλεγμένες μετοχές. Όμως οι Έλληνες επενδυτές έχουν από τον Οκτώβριο και μέχρι σήμερα τοποθετήσει σε ελληνικές μετοχές περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Σε αυτές τις αγορές περιλαμβάνονται οι τοποθετήσεις από ιδιώτες, ιδιωτικές χρηματοοικονομικές εταιρείες αλλά και μη χρηματοοικονομικές εταιρείες. Είναι ενδεικτικό πως τον Νοέμβριο άνοιξαν 6.465 νέες μερίδες και οι 5.376 ήταν από Έλληνες επενδυτές.
Τον ίδιο μήνα οι εισροές από Έλληνες ανήλθαν στα 986,46 εκατ. ευρώ, ενώ τον Οκτώβριο είχαν εισρεύσει στο ΧΑ από Έλληνες 457,86 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες και τον Δεκέμβριο παρέμειναν αγοραστές, ενώ νέες μερίδες συνεχίζουν να ανοίγουν. Όμως, παρά τις εισροές οι τιμές των μετοχών εξακολουθούν να υποχωρούν με ένα βέβαια πιο ήπιο ρυθμό από αυτόν που είδαμε τον Οκτώβριο από τη μαζική φυγή των ξένων. Αρκετές, έχουν βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα από την 24η Οκτωβρίου που ο γενικός δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά λόγω των βίαιων ρευστοποιήσεων, ενώ οι απώλειες από την αρχή του έτους είναι δυσβάσταχτες. Το ποσοστό των ξένων στο ΧΑ έχει μειωθεί σημαντικά και αν δεν υπήρχε η πώληση του 3% του ΟΤΕ από την ελληνική κυβέρνηση στη Deutsche Telekom θα ήταν σημαντικά χαμηλότερο του 48,7% που ανακοινώθηκε για το τέλος Νοεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ξένοι εξακολουθούν να αποφεύγουν εταιρείες του χρηματοοικονομικού κλάδου και εξετάζουν ή αγοράζουν μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και της ενέργειας.
Οι επενδύσεις που περιμένουν από τις κυβερνήσεις (και από την Ελλάδα) σε έργα υποδομής εκτιμούν ότι μπορούν να δώσουν υπεραξία στα χαρτοφυλάκιά τους μέσω τοποθετήσεων στον κατασκευαστικό κλάδο. Πιστεύουν πως τα κονδύλια σε αυτόν τον κλάδο είναι εξασφαλισμένα σε μεγάλο βαθμό. Το «go green» στην Ελλάδα παίζεται από κάποιους ξένους μέσω της ΓΕΚ και οι αγορές αυτές έχουν βελτιώσει σημαντικά την εικόνα της μετοχής. Επίσης αγορές έχουν παρατηρηθεί και στον ΟΠΑΠ, όπου η Capital ανέβασε το ποσοστό της πάνω από το 5%, η Suez συνεχίζει να τοποθετείται στην ΕΥΑΘ, ενώ αγορές εκδηλώθηκαν εσχάτως και στη MIG. Σταθερά αγοραστές είναι στη ΔΕΗ, τον ΟΤΕ και την Coca Cola και η πορεία των συγκεκριμένων μετοχών έχει συγκρατήσει κάπως την περαιτέρω πτώση της αγοράς. Την ίδια ώρα πλήγμα από πωλήσεις ξένων δέχονται εμπορικές εταιρείες όπως Φουρλής, Κλουκίνας-Λάππας και Folli Follie. Στην Μπάμπης Βωβός λόγω των εξελίξεων στο Βοτανικό εκδηλώθηκαν πιέσεις, ενώ Credit Agricole και Dresdner ρευστοποιούσαν θέσεις στην Alapis.
Περιορισμένες πωλήσεις έχουν βγει από ξένους σε J&P Aβαξ και Forthnet. Ένα βασικό χαρακτηριστικό όμως των πωλήσεων που υπάρχουν σε κάποιες από τις παραπάνω μετοχές είναι η απουσία διάθεσης «πληγώματος» της τιμής. Τον Οκτώβριο είχαν παρατηρηθεί πωλήσεις «sell to zero», ήτοι άμεση αποχώρηση έστω και αν αυτό οδηγούσε σε βαθιά υποχώρηση της τιμής. Σήμερα σε πολλές μετοχές οι πωλήσεις γίνονται βάσει όγκου και μάλιστα 1/3. Οι ξένοι δηλαδή πουλάνε μόνο το 1/3 του ημερήσιου όγκου που σημαίνει πως θέλουν να κάνουν κάποιες πωλήσεις χωρίς όμως να βιάζονται. Έτσι οι πωλήσεις μπορούν πιο εύκολα να απορροφηθούν χωρίς να παρατηρούνται ακραίες διακυμάνσεις.
Όμως παρά τις σημαντικές τοποθετήσεις από τους Έλληνες και την παύση του ρυθμού των πωλήσεων των ξένων η ελληνική αγορά δεν μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ενώ αδυνατεί να ακολουθήσει πολλές φορές και τις ανοδικές αντιδράσεις των ξένων αγορών. Στελέχη της αγοράς εξηγούν πως αυτό γίνεται γιατί χωρίς τη βοήθεια των ξένων οι μετοχές δύσκολα ανεβαίνουν. Οι Έλληνες αγοράζουν με στημένες εντολές και δεν έχουν τη διάθεση ή και τη γνώση να «σπρώξουν» προς τα πάνω τις μετοχές. Όμως οι ξένοι περιμένουν την όποια αντίδραση έρθει το 2009 να την καρπωθούν πρώτα από ώριμες αγορές και στη συνέχεια και αν η αντίδραση έχει διάρκεια να ωφεληθούν και από μία άνοδο στην Ελλάδα.
Αυτό σημαίνει πως η ελληνική αγορά -αν αντιδράσει - θα αντιδράσει με καθυστέρηση, όπως γίνεται συνήθως, τονίζουν τα ίδια στελέχη
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr