Ακόμα και πριν τις διαδηλώσει και τις αναταραχές των τελευταίων ημερών, οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ήδη δυσκολεύονταν να προχωρήσουν και τώρα το μόνο σίγουρο είναι πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι απίθανο να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή οικονομικών και άλλων μέτρων στην χώρα, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής της HIS Global Insight κ. Diego Iscaro. Oπως σημειώνει για να μπορέσει η Ελλάδα να δει διατηρητέα οικονομική ανάπτυξη στο μεσοπρόθεσμο διάστημα, οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίο να γίνουν. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η ανάπτυξη θα είναι η πιο αργή που έχει ζήσει η χώρα εδώ και μία δεκαετία.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fitch Ratings κ. Chris Pryce, το πιο σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα αυτήν την στιγμή είναι το συνταξιοδοτικό της σύστημα το οποίο στοιχίζει στην κυβέρνηση το 13% του ΑΕΠ της χώρας, ετησίως. Μία εξαιρετικά επιφυλακτική μεταρρύθμιση που έγινε τον περασμένο Μάρτιο προκάλεσε αναταραχές από τα εργατικά συνδικάτα και έντονη κριτική από την αντιπολίτευση. Όπως τονίζει η Fitch, η Νέα Δημοκρατία ήταν και είναι εξαιρετικά διστακτική σε ότι αφορά το μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Το 2008, μετά από πέντε χροόνια κυριολεκτικά απραξίας, προχώρησε σε μέτριες μεταρρυθμίσεις. Το ΠΑΣΟΚ , όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο οίκος αξιολόγησης, θα είναι ακόμη πιο «υποδουλωμένο» στα εργατική συνδικάτα που το στηρίζουν, και τα οποία δεν αναμένεται να δεχθούν οποιουδήποτε είδους μεταρρύθμιση.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης της Ελλάδας μέσα στους επόμενους μήνες, είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Σύμφωνα με τον κ. Τeymur Huseynov διευθυντή της Exclusive Analysis, κορυφαία εταιρεία στρατηγικής πληροφόρησης η οποία ειδικεύεται στις εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο των πολιτικών κινδύνων στις οικονομίες των χωρών, πιο πιθανό είναι πως οι διαμαρτυρίες και οι αναταραχές στην Ελλάδα να συνεχισθούν για τους επόμενους δύο μήνες, αν όχι περισσότερο, πράγμα που σημαίνει πρόωρες εκλογές.
Ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκόπησης Οpinion κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, σημειώνει πως όποιος και εάν έχει τα ηνία της κυβέρνησης της Ελλάδα, με την παγκόσμια οικονομική κρίση που συνεχίζεται, θα πρέπει να προχωρησει σε μη δημοφιλείς επιλογές, για να μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην χώρα.
Η έκρηξη του ελλείμματος, η βουτιά της ανάπτυξης, το τεράστιο και αυξανόμενο χρέος της Ελλάδας και το τεράστιο spread των ομολόγων διαμορφώνουν μία εικόνα στην οποία, ο συνδυασμός των πολιτικών αναταραχών είναι ό,τι χειρότερο θα μπορούσε να συμβεί, όπως τονίζει ο κ. Iscaro. Oι διεθνείς επενδυτές δεν θα μπορούν να εμπιστευθούν πλέον την ελληνική αγορά, και ήδη της γυρίζουν την πλάτη και ψάχνουν για ασφαλέστερες χώρες να επενδύσουν την ρευστότητα τους.
Κ.Ε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr