H ένταση και η σοβαρότητα της χρηματοοικονομικής κρίσης έχει σπρώξει την οικονομική ανάπτυξη στον γκρεμό, όπως τονίζει η BNP Paribas σε νέα έκθεση της. Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου προβλέπουν πλέον την αμερικάνικη ανάπτυξη να διαμορφώνεται στο -1,6% το 2009, την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη στο -1% και στην Ιαπωνία στο -0,9%. Όλα αυτά σημαίνουν πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα βρεθεί ελάχιστα πάνω από το 1% το νέο έτος, κάτι που συνεπάγεται με ύφεση. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, οι πληθωριστικές δυνάμεις εξαφανίζονται και ο αποπληθωρισμός θα είναι ο εφιάλτης του μέλλοντος, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
Η Fed αναμένεται τον Δεκέμβριο να φέρει τα επιτόκια στο 0,5%, η Τράπεζα της Ιαπωνία θα κρατήσει το 0,3% ενώ η Τράπεζα της Αγγλίας τον Φεβρουάριο θα κόψει τα επιτόκια στο 1%, κάτι που θα κάνει και η ΕΚΤ, αλλά στα μέσα της ερχόμενης χρονιάς. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, η BNP, στους ερχόμενους μήνες θα έλθει κατακλυσμός άσχημων νέων για την οικονομία, κάτι που έχουν ήδη «χωνέψει» οι διεθνείς μετοχές.
Οι αναλυτές της Credit Suisse, εκτιμούν πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα βρεθεί στο 1,2% το 2009 και η ανάπτυξη στο G7 θα είναι η πιο αδύναμη που έχουμε δει από το 1945. Όπως σημειώνει, θα δούμε την πιο συγχρονισμένη επιβράδυνση των οικονομικών του κόσμου στην ιστορία. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επανέλθει στα φυσιολογικά της το 2011. Τα βασικά προβλήματα είναι πέντε, όπως υπογραμμίζει ο διεθνής οίκος.
Πρώτον, θα χρειασθούν τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απο-μόχλευσης στην Αμερική. Δεύτερο, εκτός από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, οι αγορές κατοικίας παραμένουν υπερτιμημένες. Τρίτον, υπάρχουν περίπου 1,7 εκατομμύρια «αποθέματα» σπιτιών στις ΗΠΑ πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περαιτέρω πτώση της τάξης του 5-10% στις τιμές των κατοικιών. Τέταρτον, οι συνθήκες στην αγορά δανεισμού είναι ακόμη υπερβολικά σφιχτές και χρειάζεται να αντληθούν ακόμη 200-600 δισ. δολάρια, για να χαλαρώσουν. Τέλος, χρειάζεται να κινητοποιηθεί η ευρωπαϊκή νομισματική και δημοσιονομική πολιτική.
Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, τα καλά νέα είναι πως ο φόβος του αποπληθωρισμού είναι υπερβολικός. Δεν βρισκόμαστε στην Ιαπωνία του 1930. Ο αποπληθωρισμός σημαίνει μείωση μισθών και όχι μείωση τον τιμών. Τώρα έχουμε την σωστή μακροοικονομική θεωρία (Friedman/Keynes), τα σωστά πολιτικά όπλα (μεγάλες κυβερνητικές κινήσεις) και τον σωστό άνθρωπο ( Bernanke).
Σύμφωνα με την C.S, οι διεθνείς μετοχές έχουν ήδη ζήσει τον εφιάλτη που περιμένει την οικονομία και έχουν αποτιμήσει τα χειρότερα. Το 2009, τα χρηματιστήρια θα είναι από τα «θετικά» της χρονιάς.
Και η Goldman Sachs αναμένει ένα δυναμικό και μεγάλο ράλι στις μετοχές (αλλά και τα εταιρικά ομόλογα) το 2009 αν και δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης του. Αντίθετα, η ανάπτυξη θα ζήσει μαύρες μέρες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς οίκου θα βρεθεί στο 0,6%, και στο μισό από ότι ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη της Goldman Sachs.
Όπως τονίζει, ολόκληρος ο ώριμος κόσμος θα ζήσει αρνητική ανάπτυξη το 2009. Αντίθετα, οι αναδυόμενες οικονομίες θα ξεχωρίσουν με πρωταγωνιστές την Κίνα και την Ινδία. Επίσης, η Βραζιλία και η Ρωσία αναμένεται να είναι από τα λίγα θετικά της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης το νέο έτος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr