ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βέλη Σαμαρά στην κυβέρνηση: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση βλάπτει

20:08 - 15 Φεβ 2024 | Πολιτική
Βέλη Σαμαρά στην κυβέρνηση: Η υπερβολική αυτοπεποίθηση βλάπτει
Πολύ σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε με αφορμή το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Σε παρέμβασή του στη Βουλή μάλιστα δεν έμεινε μόνο στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά αναφέρθηκε και στο αγροτικό και στα ελληνοτουρκικά. Έστειλε δε μήνυμα στην κυβέρνηση πως «η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκόψει από την πραγματικότητα και την κοινωνία».

Ο κ. Σαμαράς άνοιξε την ομιλία του με μία παρατήρηση: «Η κυβέρνηση δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Δεν είναι καλό και δεν έχει και πάντα δίκιο», τόνισε και αναφέρθηκε στη στάση της στο αγροτικό, τα ελληνοτουρκικά, αλλά και το επίμαχο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα πως η κυβέρνηση προ ημερών υπέγραψε σύμφωνο φιλίας με την Τουρκία και στη συνέχεια ο Ερντογάν απείλησε να μας πετάξει στη θάλασσα και τώρα βγάζει ΝΟΤΑΜ. «Είναι αυτό σύμφωνο φιλίας;» αναρωτήθηκε.

Για τους αγρότες είπε πως ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πως η βιασύνη για την πράσινη μετάβαση θα φέρει προβλήματα.

Και τότε σημείωσε: «Να προσέχει, λοιπόν, η κυβέρνηση, καθώς η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει σε λάθη».

Αμέσως μετά ξεκίνησε να μιλάει για το επίμαχο νομοσχέδιο για το οποίο ξεκαθάρισε εξ αρχής πως θα το καταψηφίσει. Και εξήγησε τους λόγους που κατά τη γνώμη του είναι προβληματικό.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η κυβέρνηση κακώς φέρνει το νομοσχέδιο από τη στιγμή που «δεν υπάρχει πίεση από την κοινωνία, ούτε καταναγκασμός απ’ έξω. Έρχεται σε αντίθεση με εκατομμύρια Έλληνες και τουλάχιστον η δική μας παράταξη δεν έπρεπε να το φέρει στη Βουλή».

Συνεχίζοντας είπε πως «προφανώς, θα το καταψηφίσω. Δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Συνεπώς όλο το αφήγημα της ψήφισής του είναι ένα ψέμα. Δεν πρόκειται για ανθρώπινο δικαίωμα.

Και δεν είναι απλώς ένα ψέμα. Είναι επικίνδυνο, καθώς έτσι ευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «το σύμφωνο συμβίωσης αρκούσε. Ο γάμος προσθέτει το δικαίωμα στην τεκνοθεσία. Δεν είναι, όμως, μόνο το δικαίωμα των ενηλίκων, αλλά και το δικαίωμα του παιδιού σε μάνα και πατέρα».

Όσο για την παρένθετη μητέρα και το Γονέας 1 και Γονέας 2 που η κυβέρνηση λέει πως δεν προβλέπονται στο νομοσχέδιο, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε πως έμειναν έξω προσχηματικά και πως πολύ σύντομα θα ενσωματωθούν.

Ο κ. Σαμαράς έκανε ειδικές αναφορές στη ΝΔ και είπε πως οι ευρωβουλευτές της παράταξης είχαν καταψηφίσει σχετικά νομοθετήματα. Είπε επίσης πως στο πρόγραμμα της ΝΔ υπάρχει μόνο μία γενική αναφορά στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ.

Κατήγγειλε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως είχε απορρίψει την αναδοχή όταν την πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τώρα φέρνει ένα ακόμα πιο προωθημένο νομοσχέδιο. «Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο», τόνισε.

Κλείνοντας, είπε πως όσοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο δέχονται bullying και ιδιαίτερα οι βουλευτές της ΝΔ, στους οποίους όπως είπε με νόημα «έγιναν και "φροντιστήρια"». Αναρωτήθηκε ακόμα πως η κυβέρνηση δεν έκανε "φροντιστήρια" για άλλα θέματα, όπως η κρίση στα πανεπιστήμια ή το αγροτικό. Κατήγγειλε δε πως στα φροντιστήρια μπερδεύτηκαν "οι ζυμώσεις με τις πιέσεις".

Απευθυνόμενος στα μέλη της κυβέρνησης είπε: "Δεν κάνετε έτσι στροφή στο Κέντρο. Δεν είναι προοδευτική η αποδόμηση της οικογένειας και όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας. Κινδυνεύουμε να χάσουμε την επαφή μας με τον κόσμο της παράταξής μας. Δεν πρέπει να σπρώξουμε τον κόσμο στα άκρα".

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 15 Φεβ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.