ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στα μάρμαρα Παυλίδης

09:00 - 15 Απρ 2024 | ΤΣΙΜΕΝΤΑ & ΟΡΥΚΤΑ
Κλιμακώνεται ο «εμφύλιος» στα μάρμαρα Παυλίδης
Κορυφώνεται η ενδοοικογενειακή διαμάχη που έχει ξεσπάσει στα μάρμαρα Παυλίδης. Την στιγμή, που βρίσκεται σε εξέλιξη η προκαταρκτική διερεύνηση της υπόθεσης από την δικαιοσύνη, μετά την καταγγελία της Χριστίνας και του Κυριάκου Παυλίδη, ότι ο αδελφός του Χριστόφορος τους υφάρπαξε την εταιρεία, στο «κάδρο» μπαίνουν και ανώτατα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Τα αδέρφια όπως αναφέρουν καλά γνωρίζοντες την υπόθεση, βάζουν θέμα  για τις πρόσθετες των μισθών τους, αμοιβές διοικητικού συμβουλίου, που εισέπραξαν στο μεταβατικό στάδιο, που η εταιρεία είχε περάσει στα χέρια του fund ECM ύψους 2.146.700 ευρώ. Πρόκειται όπως τονίζεται για τα πρόσωπα που συνεχίζουν να αποτελούν βασικούς στελεχιακούς βραχίονες του νυν αποκλειστικού πλέον μετόχου Χριστόφορου Παυλίδη.

Η σχετική απόφαση, που ελήφθη στις 31 Μαίου 2023 περιλαμβάνεται στην ετήσια χρηματοοικονομική έκθεση της χρήσης του 2022 και έρχεται, με βάση όσα σημειώνουν οι ίδιες πηγές, σε κόντρα με τις πάγιες αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου από το 2013 και μετά, να μην υπάρχουν τέτοιου είδους αμοιβές ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι δόθηκαν σε μια περίοδο, που το fund εξέφραζε τον έντονο προβληματισμό του για την πορεία της επιχείρησης.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιανουάριο του 2023 οι κάτοχοι των μετοχικών συμφερόντων της Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα – Γρανίτες υπέγραψαν συμφωνία με την ECM Partners για την πώληση του 100% της Παυλίδης. Βασικοί μέτοχοι της Μάρμαρα Παυλίδης τον Ιανουάριο του 2023 ήταν οι Χριστόφορος Παυλίδης (35,42%), Χριστίνα Παυλίδη (30,02%), Κυριάκος Παυλίδης (14,56%), Αχιλλέας Χατζόπουλος (10%) και Μακρίνα Αθανασιάδου (10%), ενώ η συμφωνία περιλάμβανε και την πώληση του συνόλου των μετοχών της ενεργειακής θυγατρικής.  

Τον Φεβρουάριο του 2023, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ανακοίνωσε πως ενέκρινε την εξαγορά από τη νεοσυσταθείσα "Dolit Investments Μονοπρόσωπη Α.Ε.” θυγατρική της "ECM Partners Inc.”, των εταιρειών "Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα Γρανίτες” και "Enerfarm 2 Α.E. Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας”. Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τελικά τον Μάρτιο του 2023.  

Νέα σημαντική ημερομηνία στο όλο σήριαλ είναι ο Αύγουστος του 2023. Τότε, πέντε μήνες μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, γνωστοποιήθηκε πως ο Χριστόφορος Παυλίδης κατέληξε σε συμφωνία με την ECM για την επαναγορά της εταιρείας. Ειδικότερα, όπως αναφερόταν σε σχετική ανακοίνωση, "ο κ. Χριστόφορος Παυλίδης εξαγόρασε το 100% των μετοχικών συμφερόντων της Dolit Investments, η οποία έχει στην κατοχή της την Παυλίδης Μονοπρόσωπη Α.Ε Μάρμαρα-Γρανίτες (πρώην Παυλίδης ΑΕ Μάρμαρα – Γρανίτες)”.   

Η κίνηση αυτή οδήγησε σε σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ των αδερφών του Χριστόφορου Παυλίδη -και πρώην μετόχων της εταιρείας- που μάλλον θεώρησαν ότι η όλη διαδικασία επιστροφής του Χριστόφορου Παυλίδη έχρηζε αποσαφηνίσεων. Γι’ αυτό το Νοέμβριο του 2023 οι πρώην μέτοχοι κατέθεσαν έγκληση για κακουργηματική απάτη στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Δράμας και αίτηση στο Πρωτοδικείο Δράμας για ασφαλιστικά μέτρα κατά του Χριστόφορου Παυλίδη, κατηγορώντας τον για μεθόδευση της πώλησης της εταιρείας, με στόχο τον έλεγχο της οικογενειακής επιχείρησης. 

Σημείο αιχμής της διαμάχης είναι το τίμημα της πώλησης, το οποίο, με βάση δημοσιεύματα, και για τις δύο εταιρείες σε 266 εκατ. ευρώ -ποσό που οι καταγγέλλοντες θεωρούν χαμηλότερο της πραγματικής αξίας. Οι καταγγέλλοντες φέρεται να αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι ο Χριστόφορος Παυλίδης απέκρυψε τα πραγματικά γεωλογικά δεδομένα και τη δυναμικότητα των λατομείων της εταιρείας, ώστε να πειστούν να μεταβιβάσουν το σύνολο των μετοχών τους με τίμημα ιδιαίτερα χαμηλό και μη ανταποκρινόμενο στην αξία της. Όπως φέρεται, επίσης, να λένε, λόγω της θέσης του (σ.σ. Διευθύνων Σύμβουλος) και της εμπειρίας του, είχε πλήρη εικόνα της προοπτικής της εταιρείας και των αποθεμάτων των υφιστάμενων κοιτασμάτων. 

Ο Χριστόφορος Παυλίδης

Από την πλευρά του ο Χριστόφορος Παυλίδης, απάντησε δημόσια στις κατηγορίες, κάνοντας λόγο για "αβάσιμους και συκοφαντικούς ισχυρισμούς”. Ειδικότερα, -σε ανακοίνωση που εξέδωσε- ο κ. Παυλίδης κάνει λόγο για "παιδαριώδη ισχυρισμό” ότι οι υπόλοιποι μέτοχοι "δήθεν εξαπατήθηκαν και πώλησαν τις μετοχές, που κατείχαν στην εταιρεία Παυλίδης Α.Ε. Μάρμαρα Γρανίτες σε τιμή πολύ χαμηλότερη της πραγματικής αξίας τους και ότι δήθεν δεν είχαν τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να έχουν γνώμη για την αγοραία αξία της εταιρείας”. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση του Χριστόφορου Παυλίδη, "πλην όμως οι προαναφερόμενοι κατείχαν επί σειρά ετών και μέχρι την πώληση των μετοχών τους κορυφαίες εκτελεστικές θέσεις ευθύνης στη Διοίκηση όλων των εταιρειών του ομίλου (Πρόεδρος, Διευθύνων σύμβουλος, Αντιπρόεδρος), έχοντας πλήρη γνώση και πληροφόρηση για τις εταιρικές υποθέσεις. Άρα η όψιμη μετά από επτά μήνες και κακόβουλη επίθεση εναντίον μου εξυπηρετεί άλλους αθέμιτους σκοπούς, ενώ υποκινείται από ταπεινά αισθήματα ζηλοφθονίας”. 

 Ο Χριστόφορος Παυλίδης συνέχιζε στην ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι "είναι βέβαιο ότι οι συκοφαντικοί ισχυρισμοί θα λάβουν σύντομα την προσήκουσα απάντηση από τα αρμόδια αστικά και ποινικά δικαστήρια”, ενώ επισημαίνει ότι "θα προασπίσει το κύρος, την φήμη και την αξιοπιστία του ομίλου Παυλίδης Μάρμαρα Γρανίτες με κάθε νόμιμο μέσο, και με μοναδικό γνώμονα το εταιρικό συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων”. 

Με τη σειρά τους, οι Χριστίνα Παυλίδου, Κυριάκος Παυλίδης, Αχιλλέας Χατζόπουλος και Μακρίνα Αθανασιάδου, δια πληρεξουσίου δικηγόρου απάντησαν με δελτίο Τύπου που έλεγαν, μεταξύ άλλων, πως ο Χριστόφορος Παυλίδης με δηλώσεις του στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο αποκάλυψε "το δόλιο”, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, "σχέδιο που εξύφανε εις βάρος μας και σε βάρος της μνήμης και του έργου του ιδρυτή της εταιρείας, Ευκλείδη Παυλίδη”.  

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Μάρμαρα Παυλίδης είναι μία από τις σημαντικότερες εξορυκτικές βιομηχανίες μαρμάρων της Ελλάδας με περισσότερα από 40 χρόνια παρουσίας στον κλάδο των φυσικών πετρωμάτων, με ισχυρή διεθνή παρουσία. Το 2021, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ανήλθε σε 119,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 17,5% σε σχέση με το 2020, ενώ το 2022 ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 13,4% σε 103,3 εκατ. ευρώ. Το αποτέλεσμα μετά φόρων για τον Όμιλο διαμορφώθηκε σε κέρδη 40,7 εκατ. ευρώ για τη χρήση 2021, παρουσιάζοντας αύξηση 55% σε σχέση με το 2020, ενώ το 2022, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 56% σε 17,9 εκατ. ευρώ.  Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου κατά την 31.12.2022 ανέρχονταν σε 264.018.181 ευρώ, από 218.185.973 ευρώ στα τέλη του 2021.  

Ο αριθμός προσωπικού του Ομίλου και της Εταιρείας κατά την 31 Δεκεμβρίου 2022 ανερχόταν σε 714 και 410 άτομα αντίστοιχα.  Η εταιρεία Παυλίδης Μάρμαρα ιδρύθηκε το 1980 στην Δράμα και δραστηριοποιείται στον κλάδο εξόρυξης μαρμάρων και άλλων ασβεστολιθικών λίθων για μνημεία ή κτίρια (οικοδομικών λίθων) και σήμερα ελέγχει 11 ενεργά λατομεία στο δυναμικό της ενώ έχει παρουσία σε 40 χώρες. 

Τα λατομεία της εταιρείας βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (Ariston, Venus, Galaxy, Kavala) αλλά και σε γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, ενώ παράγει περισσότερους από 300.000 τόνους ακατέργαστων όγκων μαρμάρου ανά έτος και 600.000 τ.μ. επεξεργασμένου μαρμάρου ανά έτος, με δυνατότητα παραγωγής που αγγίζει το 1.000.000 τ.μ.  

Η επεξεργασία των όγκων μαρμάρου και η παραγωγή τελικού κομμένου προϊόντος γίνεται στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις 30.000 τ.μ. που βρίσκονται σε οικόπεδα εκτάσεως 100 στρεμμάτων στην Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας –ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εξόρυξης λευκού μαρμάρου παγκοσμίως.   

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 15 Απρ 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.